2021. 05. 05.

Gyorsabb és fájdalommentesebb a koblátorral végzett műtét

koblátor, fül-orr-gégész, jósa valéria

Nemrégiben új, modern műszerrel gazdagodott a TritonLife Róbert Magánkórház repertoárja. A koblátorral, azaz plazmakéssel végzett műtétek fájdalommentesebb és gyorsabb gyógyulást ígérnek a fül-orr-gégészeti panaszokkal érkező betegeknek. Dr. Jósa Valéria fül-orr-gégész, allergológus adjunktus mesélt az új műtéti lehetőségről.

Mi a koblátor, és mit kell tudnunk róla pontosan?

A koblátort hideg lézernek vagy plazmakésnek is nevezik. A lézernél és a radiofrekvenciánál alacsonyabb hőmérsékleten vágja a szöveteket és látja el a kisebb-nagyobb vérzéseket is. Egy hagyományos mandulaműtétnél például mindig kell vérzéscsillapítást végezni, hiszen ahogy a hideg eszközökkel dolgozunk természetszerűleg jelentkeznek vérzések. Az elektrokauter 200-300 fokos hőmérsékleten, a radiofrekvencia 80-100 fokon égeti a szöveteket, a plazmakés viszont csak 60-70 fokon dolgozik és 40 fok az a hőmérséklet, amivel ellátja magát a vérzést.

A későbbiek szempontjából ez miért fontos? Maga a műtét lesz egyszerűbb, vagy a felépülést is gyorsítja az eszköz használata?

Mindkettő igaz. Maga a műtét is egyszerűbb, mivel nem, vagy csak alig keletkezik vérzés. Ráadásul, mivel a környező szövet nincs kitéve olyan nagy hőhatásnak, nem is károsodik annyira, ezért a gyógyulás is kisebb fájdalommal jár, így a felépülés is gyorsabb.

Új technikáról van szó?

A fül-orr-gégészet területén nagyjából 25 évvel ezelőtt kezdték el alkalmazni, így kellő mennyiségű tapasztalat áll rendelkezésre a használatához. Egyre bővülő spektrummal alkalmazzuk. Jelenleg a legjobb módszerek közé tartozik. A betegek laikusként még mindig a lézert tartják a legmodernebb eszköznek, pedig már a radiofrekvencia és a plazmakés is meghaladta, amit nyújtani tud.

Ha ezt a műtéti eszközt választjuk, milyen hosszú kórházi tartózkodásra kell számítanunk?

Attól függ, hogy mi a probléma, amin segíteni kell. Leggyakrabban a garatmandula eltávolítására használjuk. Ez egy egyéjszakás bennfekvést jelent, ugyanúgy, mintha más technikával történne a mandula eltávolítása. Lehet használni orrkagyló kisebbítésre is, hogy jobban kapjon a beteg levegőt. Ez egy ambuláns beavatkozás, amivel körülbelül egy órát kell megfigyelés alatt tölteni a műtét után. Alkalmazzuk horkolással kapcsolatos műtéteknél is. Itt a lágyszájpadon, torokban, garatban végzett beavatkozás után – ugyan altatásban történik – általában kísérővel még aznap este haza mehetnek a betegek. Ha a nyelvgyököt kisebbítjük meg, ami kritikus és kényes terület, akkor szintén egy éjszakát kell bent tölteni. Fontos kiemelni, hogy ha a horkolásban szerepet játszik a nyelvgyök, akkor annak a megkisebbítése még mindig ezzel az eszközzel a leghatásosabb és legfájdalommentesebb. Nagyszerű, hogy mi már ezt is nyújtani tudjuk a hozzánk forduló pácienseknek.

Gyerekeknél és felnőtteknél is alkalmazható?

Igen, természetesen nincs megkötés. Az orrmandula eltávolítására is lehet használni, ami a gyerekeknél a leggyakrabban végzett műtétek közé tartozik. Ez után talán a második leggyakoribb, amikor a garatmandulát kisebbítjük meg, hiszen életkori sajátosság, hogy a gyerekek egy részénél megduzzad, akkor is, ha nem betegek. Ez okozhat horkolást, légzéskimaradást éjszakánként. Ilyenkor nem vesszük ki, csak megkisebbítjük, a funkciója megmarad, de nem okoz légúti akadályt. Ez a beavatkozás is elvégezhető a plazmakéssel.

Mennyire elterjedt hazánkban a műszer alkalmazása? Általános, hogy rendelkeznek koblátorral az állami és magánkórházak is?

Állami kórházakban ritkán alkalmaznak plazmakést, mert minden egyes műtéthez szükség van egy egyszerhasználatos eszközre is. Ezt finanszírozni kell, ezért is drágábbak ezek a műtétek például egy hagyományos mandulaműtétnél. Nem csak az orvos szaktudása és a gép megvásárlása kerül tehát pénzbe, hanem ez az egyszerhasználatos eszköz is. A társadalombiztosítás ezt nem finanszírozza, úgyhogy legfeljebb elvétve akad olyan állami kórház, ahol használják. A magánkórházak egy része természetesen már felismerte, hogy van a betegek részéről hajlandóság arra, hogy többet fizessenek a fájdalommentesebb, gyorsabb felépülésért. A TritonLife Róbert Magánkórházban rendkívül jó a fül-orr gégészeti ellátás és az mindig nagyszerű érzés, ha tudunk haladni a korral, és képesek vagyunk olyan magas színvonalú ellátást nyújtani, mint nyugaton.