Emlők és axillák ultrahang vizsgálata

Az emlők ultrahang vizsgálata az emlők állományát és a hónaljárok képleteit (ereket, nyirokcsomókat) tekinti át.

Javasolt az emlőben kialakuló csomó megjelenése, körülírt fájdalom, váladékozás, vérzés, nem gyógyuló seb, emlő alakjának megváltozása, az emlő vagy a bimbó bőre behúzódása, a bőr színének és jellegének megváltozása (duzzadt, piros, kemény), valamint hónalji ncsomó tapintása esetén. Közeli hozzátartozó emlődaganatos elváltozása esetén is indokolt lehet a vizsgálat a veszélyeztetettség kizárása céljából. Fogamzásgátló és egyéb hormontartalmú gyógyszerek esetén szintén indokolt az évenkénti vizsgálat.

A 40 éves kor alatti betegeknél az emlők áttapintását követő első képalkotó vizsgálat az ultrahang, mely sugárzásmentes, biztonságos, kíméletes módszer. Rendszerint emlődaganatot, cisztákat, tályogokat, az emlő állományában előforduló jóindulatú daganatokat (pl. fibroadenoma) mutatunk ki vele.

Daganatos betegségek esetén hónalji nyirokcsomó áttétei is kimutathatók a segítségével. 40 éves kor felett a mellrák szűrővizsgálatára nem alkalmas és nem helyettesíti a mammográfiát, ebben a korosztályban már az ultrahang a mammografia utáni célzott vizsgálatra és a mintavétel vezérlésére alkalmas módszer. A vizsgálat találati biztonsága nem százszázalékos. Előfordulhat, hogy bizonyos elváltozások csak ismételt vizsgálattal mutathatók ki.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek