Ultrahang diagnosztika: minden, amit a vizsgálatokról tudnunk kell

Belelátni az emberi szervezetbe, közvetlenül ránézni szervekre, fájdalmak vagy tünetek szervi okát fürkészni, megelőzni vagy éppen indikálni egy orvosi beavatkozást, megelőzni nagyobb bajt, mindezt teljesen kíméletesen, fájdalommentesen és a legkisebb kockázat nélkül - ez az ultrahangos diagnosztika szerepe a modern orvoslásban.

 

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Célja a hasüreg és a kismedence betegségeinek diagnózisa. Máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, méh, petefészek, a hasüregben futó nagyobb erek, a hasi főverőér mellett található nyirokcsomók vizsgálata

A hasi és kismedencei ultrahang segítségével pontos képet kaphat a hasi fájdalmak okáról - esetlegesen epekő, vesekő, húgyúti kövek létéről, a belső szervek megnagyobbodásairól, ciszták, hasűri folyadék vagy genny gyülemről.

 

Color doppler áramlás vizsgálat

Felső végtagon

A végtag ereinek vizsgálata. Az ultrahang részletes képet alkot a végtagok teljes vénás és artériás rendszeréről, kóros eltéréseiről, az erek működéséről. Leggyakrabban mélyvénás trombózis és fisztulák esetén ajánljuk a vizsgálatot.

Nyaki erek Color Doppler vizsgálata

Keringési problémák, szív- és érrendszeri eltérések, magas vérnyomás esetén a központi idegrendszert ellátó nagy erek vizsgálata biztosítja a legpontosabb diagnózist és az érelmeszesedést korai stádiumában kezelhetővé teszi.

Végtagi artériák és vénák ultrahang vizsgálata Color Dopplerrel

Az érszűkületet okozó artériás érelmeszesedés és vénás billentyűelégtelenség kimutatására alkalmas vizsgálat. Súlyos esetben az ér elzáródásával, a vér áralmásának leállásával jár ez a betegség. Az ultrahangos vizsgálat pedig a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetlegesen embólia jelenlétét, vénás szakaszon a trombózis jelenlétét mutatja ki. A vizsgálat során visszértágulatok, a visszerek gyulladásai is beazonosíthatók.

 

Emlő és hónalj ultrahang

Az emlők ultrahangvizsgálata mellplasztika előtt álló páciensek esetében elkerülhetetlen. Ezen kívül minden 45 év alatti hölgynek ajánlott évi egy alkalommal a mell ultrahangos vizsgálata. 45 év fölött az ultrahangos vizsgálat mellett évi egy alkalommal mammográfia is szükséges a mellrák kiszűrésére.

 

Nyaki ultrahang

A pajzsmirigy ultrahang során láthatóvá válik a szerv nagysága, a pajzsmirigy elváltozásai, légcsővel való kapcsolata. Megállapítható benne gyulladás, daganat vagy ciszta.

A nyaki ultrahang vizsgálatnál láthatók a nyálmirigyek (nyálkövesség, daganatok, gyulladások), nyaki nyirokcsomók (gyulladásos-reaktív nyirokcsomók, daganatos illetve áttéti nyirokcsomók).

 

Fontos tudni

  • Az ultrahang vizsgálat fájdalom- és sugármentes.
  • Semmilyen káros hatása nincs. Semmilyen kellemetlenséggel nem jár. 
  • Rendkívül megbízható.
  • Széles körben alkalmazott és elfogadott diagnosztikus módszer. 

 

Hogyan történik?

A vizsgálat során az orvos zselével keni be a vizsgált testrészt, amely a vizsgálófej által kibocsátott ultrahanghullámok jeleinek torzulását akadályozza.

A vizsgálófejet a testünkön (bőrünk felületén) mozgatva a vizsgált szerv képe megjelenik a monitoron, az orvos így látja belső szerveinket. Közben nyugodtan fekszünk a vizsgálóágyon, fájdalmat nem fogunk érezni. 

Hasi ultrahangvizsgálatra éhgyomorral érkezzünk (vizsgálat előtti 6 rában ne együnk), illetve telt hólyaggal érkezzünk (vizsgálat előtti 2 órában lehetőleg ne pisiljünk). Erre a vizsgálat időpontjának egyeztetésekor is felhívjuk a figyelmet. Semmi más előkészüketre nincs szükség (nem hasi és kismedencei ultrahang esetében még a fentiekre sem).