Emlők és axillák ultrahang vizsgálata

Emlők és axillák ultrahang vizsgálata

Az emlők ultrahang vizsgálata az emlők állományát és a hónaljárok képleteit (ereket, nyirokcsomókat) tekinti át. Sugárzásmentes, biztonságos, kíméletes módszer.

Javasolt az emlőben kialakuló csomó megjelenése, körülírt fájdalom, váladékozás, vérzés, nem gyógyuló seb, emlő alakjának megváltozása, az emlő vagy a bimbó bőre behúzódása, a bőr színének és jellegének megváltozása (duzzadt, piros, kemény), valamint hónalji csomó tapintása esetén. 

Fogamzásgátló és egyéb hormontartalmú gyógyszerek esetén szintén indokolt az évenkénti vizsgálat.

A 30 éves kor alatt, panaszok esetén, illetve az emlők áttapintását követő elsődleges képalkotó vizsgálat lehet az ultrahang. A legfrisebb szakmai protokollok ugyanakkor hangsúlyozzák, az emlőrák szűrésére alkalmas vizsgálat a mammográfia, az ultrahangvizsgálat kísérő vizsgálatként ajánlott.  

Az ultrahnagvizsgálattal daganatos betegségek esetén hónalji nyirokcsomó áttétei is kimutathatók.

30-35 éves kor felett az ultrahang a mellrák szűrővizsgálatára nem alkalmas, és nem helyettesíti a mammográfiát, ebben a korosztályban már az ultrahang a mammografia utáni célzott vizsgálatra és a mintavétel vezérlésére alkalmas módszer. A vizsgálat találati biztonsága nem százszázalékos, előfordulhat, hogy bizonyos elváltozások csak ismételt vizsgálattal mutathatók ki.