Gastroscopia (gyomortükrözés) altatásban

Gastroscopia (gyomortükrözés) altatásban

 

A gyomortükrözés, vagy gasztroszkópia a nyelőcső, a gyomor és a nyombél területét vizsgálja. A vizsgálat során kimutatható, hogy mi áll a tünetek mögött: fekély, gyulladás, daganat, polip, reflux, Helicobacter pylori fertőzöttség, lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegség esetleg valamilyen idegen test jelenléte. Vizsgálat közben diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra is lehetőség nyílik: az orvos szövettani mintát vehet, polipot, daganatot, idegen testet távolíthat el, vérzést csillapíthat.

 

 

A vizsgálat előtt legalább hat órával nem szabad enni, négy órán át nem szabad inni, dohányozni. A szomjúság a száj kiöblítésével csökkenthető. Ha a vizsgálat időpontjában felső légúti betegség támadja meg, kérjen új időpontot, az orrlégzés gátoltsága ugyanis kellemetlenné teheti a vizsgálatot.

 

A vizsgálat menete

A gyomortükrözéshez használt műszer a gasztroszkóp. 6-9 mm átmérőjű hajlékony műszer, melyet a nyelőcsövön vezet le az orvos a vizsgált területre. A szonda végén chip-kamera található, melynek képét kinagyítva látja a szakember a számítógép monitorán. A felvételt rögzíteni is lehet, így elmenthető a beteg egészségügyi dokumentumai közé.

A gasztroszkópia nem fájdalmas, de nem is kellemes. A műszer bevezetése előtt az orvos érzéstelenítőt fúj a garat falára, és műanyag harapásvédőt helyez a szájüregbe. A páciens az oldalára fekszik a vizsgálóágyon, enyhén felhúzott lábbal, kissé lehajtott fejjel. Az orvos levezeti a szondát, melyhez a beteg együttműködésére van szükség, nyeléssel kell segíteni, hogy a szonda eleje a nyelőcsőbe jusson. Ezután pár percbe telik, míg az orvos „körülnéz”, és elvégzi az esetleg szükséges beavatkozásokat.

A vizsgálat előtt szükséges gasztroenterológiai konzultáció, amelyre ITT lehet online időpontot foglalni.

A tükrözés előtt legalább hat órával nem szabad enni, négy órán át nem szabad inni, dohányozni. A szomjúság a száj kiöblítésével csökkenthető. Ha a vizsgálat időpontjában felső légúti betegség támadja meg, kérjen új időpontot, az orrlégzés gátoltsága ugyanis kellemetlenné teheti a vizsgálatot.

 

Altatásban

Bár a vizsgálat nem fájdalmas, csak kellemetlen, sokan szeretnének ebből az élményből kimaradni. Kérés esetén a gasztroszkópia végezhető altatásban. Azt, hogy lehetséges-e altatás, az is befolyásolja, hogy vannak-e a páciensnek kísérőbetegségei, amelyek ebből a szempontból rizikófaktornak számítanak. Ez utóbbi esetben külön konzultációra van szükség az intézmény aneszteziológusával a vizsgálat előtti napokban. Az aneszteziológiai konzultáció során vérvételre kerül sor, valamint megvizsgálja a pácienst az altató orvos is.

 

A vizsgálat után

A vizsgálat után nincs különösebb tennivaló, némi pihenést követően a beteg a saját lábán távozhat az intézményből. Altatásos vizsgálat után hosszabb megfigyelés szükséges. Enni-inni akkor lehet, amikor az érzéstelenítő hatása elmúlik. Távozás előtt orvosa részletesen elmagyarázza a leletet, és megbeszéli önnel a további tennivalókat.

 

Kettőt az egyben

A gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés iránti igény gyakran egyszerre jelentkezik. Nagy előny, hogy nálunk egy altatásban a két vizsgálat egyszerre elvégezhető!

A béltisztító készítmény használati utasításáért kattintson IDE.