Here ultrahang

A here ultrahangvizsgálat napjainkban egyre terjeszkedő vizsgálati módszere, mely kiegészíti a klasszikus urológiai-andrológiai vizsgálatokat. Elvégzése indokolt lehet, ha fájdalmat érez a herék területén, ha csomó tapintható, megváltozik a herezacskó (scrotum) színe, duzzadttá válnak a férfi nemiszervek.

Heresérv gyanúja esetén a vízsérvtől ultrahang vizsgálattal elkülöníthető egymástól a két kórállapot. Here visszértágulat már a tünetmentes fázisban igazolható. A here csavarodása és a mellékhere nyulványok csavarodása nagy fájdalommal járó állapotok, melyeknek időben történő felismerése korai műtéttel a súlyos szövődmények megelőzhetők. Kimutatható a here és mellékhere gyulladásos megbetegedése, továbbá a sérülések és direkt traumák következményei is nagy felbontóképességgel megjeleníthetőek.

Gyermekkorban az egyik leggyakoribb probléma a rejtettheréjűség, amikor a fejlődésben levő here nem száll le a herezacskóba. A herék magzati korban a hasüregben fejlődnek, és a lágyékcsatornán át vándorolnak le a herezacskóba. Ritkán a here vándorlása elmarad és úgynevezett rejtett heréjüség állapota alakul ki. Ennek időben történő felismerése, ultrahang vizsgálattal a here lokalizálása a lágyékrégióban vagy a hasüregben nagyban segítheti a műtét kivitelezését. Számos meddőséggel járó kórkép (pl: tapintással nem egyértelmű herevisszér tágulat – varicokele, állományi meszesedések – microlithiasis, cysta, kicsi heretumor stb.) felismerhető a here ultrahangvizsgálata során, melynek kezelésével esetleg a folyamat és a meddőség is visszafordíthatóvá válik. A vizsgálat elvégzése indokolt lehet hereműtéteket megelőző idószakban.

A here ultrahangvizsgálata gyors és fájdalommentes, sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, mely szükség szerint bármikor ismételhető is. A többi ultrahangvizsgálaló módszerhez hasonlóan gél használatát követően nagy felbontóképességgel tudjuk ábrázolni a here szöveti szerkezetét, a mellékhere állományát, a here körüli artériákat és vénákat, valamint a herezacskórétegeit.

A vizsgálatot szükség esetén ki tudjuk egészíteni Doppler technológián alapuló keringési vizsgálattal is. A here elváltozásainak döntő többsége nagy érzékenységgel megjeleníthető ezzel a diagnosztikai módszerrel.

Évente legalább egyszer javasolt felnőttkorban szűrővizsgálatot végeztetni az általános egészségi állapot követésére.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek