Pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy felelősek az anyagcserefolyamatok ütemének szabályozásáért, valamint a kálciumháztartás rendjéért. A pajzsmirigy hibás működése járhat az anyagcsere felgyorsulásával (fokozott verejtékezés, remegés, csökkent libidó, menstruációs zavarok, fogyás, kóros soványság, szapora szívverés, ritmuszavar, feszültség, idegesség, alvászavar, elalvási nehézség, fáradékonyság, hasmenés, magas vérnyomás, szemgolyók kidülledése, ), ezért ezen tünetek kialakulásakor indokolt a pajzsmirigy nagyságának és szerkezetének vizsgálata, hogy kizárhassuk tünetalkotó szerepét. 

Hasonlóan indokolt a vizsgálata alulműködés esetében (gyengeség, fáradékonyság, memóriazavar, csökkent libidó és potenciazavar, száraz bőr, törékeny, fénytelen haj és köröm, szívritmuszavarok, duzzadt, vizenyős arc és végtagok, rossz alvás, súlygyarapodás, székrekedés, depresszió). 

Ezen tünetek oka leggyakrabban gyulladásos folyamatok kapcsán alakul ki, amely kimutatható ultrahangvizsgálattal. A pajzsmirigy megnagyobbodása nyaki gombócérzéssel, a nyak körfogatának növekedésével és nyelési nehezítettséggel járhat. Az ultrahang vizsgálattal a pajzsmirigy méretei pontosan meghatározhatók, és a megnagyobbodás lehetősége eldönthető. Vizsgálható továbba a pajzsmirigy daganatos elváltozásai, a cysták és jóindulatú elváltozások mérete és szerkezete egyeránt.

Pajzsmirigyműtéteket megelőzően indokolt a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata.

Felnőttkorban évente legalább egyszer javasolt pajzsmirigy-szűrővizsgálatot végeztetni az általános egészségi állapot követésére.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek