A visszértágulat civilizációs betegség – így előzzük meg az érsebész szerint

Dr. Sándor Ferenc érsebész főorvos szerint a visszérbetegség valójában civilizációs megbetegedés.

„Hogy ez mennyire így van, bizonyítja, hogy az állatvilágban is előfordul mindenféle humánbetegség, kivéve a visszérbetegséget. Evolúciós szempontból a kétlábra állás nagyon fontos tényezője volt annak, hogy kialakult a billentyűk elégtelensége, ugyanis egyenes testpozícióban a testben lévő vérmennyiség gyakorlatilag az alsó végtagok érrendszerére terhelődik, és ezek a finom struktúrák, az erekben lévő hajszálvékony billentyűk nem minden esetben tudják ezeket a terheket ellensúlyozni. Különösen így van ez, ha valaki családi hajlamot is hordoz a visszérproblémákra. Mégis azt kell hangsúlyoznom, hogy – a genetikai tényezőkön túlmenően – a visszérbetegségek kialakulását befolyásolni tudjuk, vagy akár ki is védhetjük azzal, ha figyelünk az életmódunkra és a mozgásra" – mondja a TritonLife specialistája.

Fontos a megfelelő testsúlykontroll is. A hízás, illetve a túlsúly minden esetben rontja a mozgásszervi problémákat, de a visszerek képződését is elősegítik. Közismert a tartós ülés/állás szerepe a visszérképződésben. Ilyenkor az történik, hogy a megfelelő izompumpa kiesése miatt a visszerekből a vénás vér visszaáramoltatása lecsökken, és pangás alakul ki, így jöhetnek létre a visszértágulatok. Emiatt a mozgásszegény életmód mondhatni direkt módon segítheti elő a megbetegedést.

 

Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a visszérbetegségek kialakulásának veszélyét?

Dr. Sándor Ferenc szerint egyik legfontosabb a rendszeres testmozgás. „Nem kell óriási dolgokra gondolni, nem kell hivatásos sportolónak lenni, elég akár napi 10-15 perc séta. Ez ugyan banálisnak hangzik, de ha végig gondoljuk a mindennapjainkat, hogy mikor sétáltunk legutóbb 10-15 percet, akkor bizony meglepődhetünk. Emellett, ha hetente egyszer-kétszer eljár valaki kerékpározni, úszni, szintén sokat tud azért tenni, hogy javítsa akár a szívműködését, akár az érrendszer működését."

 

Mit tegyünk, ha visszértágulat jeleit tapasztaljuk?

Ha visszérbetegség, visszértágulat jeleit tapasztaljuk magunkon, mindig érdemes szakorvossal konzultálnunk – véli dr. Sándor Ferenc. Az érsebész szerint hasznos szakembernek megállapítani egy vizsgálat során, hogy pusztán esztétikai kérdésről van szó, vagy akár komolyan veszélyforrást hordoz magában a visszértágulat. "Ezt nyilván egy laikus szem nem tudja megállapítani önmagán, nem is várható el. Erre való az ultrahang vizsgálat, a doppler, hogy lássuk a főtörzsek érintettségét, a probléma gyökerét és súlyosságát. Aztán egy korrekt vizsgálat és orvosi vélemény után a döntés mindig a páciens kezében van. Ha például kiderül, hogy pusztán esztétikai probléma, a páciens dönthet úgy, hogy ne foglalkozzunk vele.

Ha az orvosi javaslat azt fogalmazza meg, hogy műtéti megoldás szükséges, akkor is több opciót mérlegelünk a pácienssel közösen. Lehet az első lépés az, hogy megfigyelés következik, lehet az, hogy a páciens kompressziós harisnyát hord folyamatosan, vagy egy 20-30 perces műtéttel megoldjuk a problémát, és gyakorlatilag megelőzzük így az esetleges szövődményeket” – foglalja össze a szakember.

A kulcs, illetve az első lépés egy érsebészeti állapotfelmérés és egy korrekt diagnózis – összegzi dr. Sándor Ferenc.

 

Korszerű műtéti eljárások

A visszértágulatok műtéti kezelésére ma már korszerű, gyors, szövődmények nélküli és gyors felépüléssel járó műtéti technikák állnak rendelkezésre. Tudjon meg többet ezekről, ide kattintva, illetve az alábbi videóból.