Az elhízás hormonális háttere

Van, aki hosszú éveken át fogyókúrázik, sokat mozog, mégsem tud megszabadulni a stabilan fölösleges kilóktól. Van, aki változatlan életforma mellett hirtelen hízásnak indul. Van, aki gyarapodni szeretne, és bármit tesz, vékony marad. Mi okozza? Min múlik? És miben segíthet az endokrinológus?

 

A hormonális rendszer adottságai nagymértékben meghatározzák a testalkatunkat. Van, aki könnyen hízik, van, aki annyit eszik, amennyit nem szégyell, mégsem gömbölyödik. Ebben fontos az is, hogy mit örököltünk, de az is befolyással van, hogy milyen állapotban van hormonális rendszerünk.

Az agyalapi mirigy (hipotalamusz), az agyfüggelék (hipofízis), a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesekéreg mind olyan hormonokat termelnek, amelyek befolyásolják zsírpárnáink vastagságát, sőt, azt is, hogy hova hízunk. Létezik olyan hormonális betegség, amelyet az orvos ránézésre is viszonylag biztosan diagnosztizál. Természetesen ebben az esetben is szükség van további vizsgálatokra, hiszen nem tudjuk, hogy a hormontöbbletet vagy a hormonhiányt külső tényezők, a hormontermelő szerv betegsége, vagy éppen a szervet irányító magasabb szintű szabályozás hibája okozza.

 

Alma vagy körte

Nem mindegy, hogy hol keletkeznek a zsírpárnák. Ha alma típusú az elhízás, vagyis főleg a has domborodik, akkor a bőr alatt, és a belső szervek között jelenik meg a zsír, míg a körte típusnál, amikor a csípő és a combok kerekednek, főként a bőr alatt. A körte típusú elhízás kevésbé veszélyes, bár sokak szerint nem túl esztétikus. A súly terheli a vérkeringést, a szívet, az ízületeket. Alma típusú elhízás esetén a belső szervek között felhalmozódó zsír rontja a belső szervek működését, felnyomja a gyomrot, a rekeszt, nehezíti a légzést, hajlamossá tesz a refluxra és a szív működését is megnehezíti. A hasi zsírszövet pedig a hormonális rendszer működésébe is beleszól: a hasi zsír a tesztoszteron nevű férfihormont női hormonná alakítja, csökkenti a férfiasságot, nőknél pedig hajlamossá tesz a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kialakulására. Tehát maga az elhízás is hajlamosít hormonális betegségekre, de a hormontermelés zavarai is vezetnek elhízáshoz. 

Ha hízást tapasztalunk, étvágytalanság ellenére, székrekedés, hajhullás, kopaszodás, száraz bőr, és a szexuális vágy csökkenése jellemző, ez a pajzsmirigy alulműködésére utal.

Ha már egymás után jönnek föl a kilók, ha puffad a has, hullik a haj, emelkedik a vérnyomás, fáradékonyság, rossz közérzet, állandó rosszkedv, figyelemzavar jellemző, és késik a várt gyermekáldás, valószínű, hogy inzulinrezisztencia az ok, ami szoros kapcsolatban van a már említett PCO szindrómával.

Ha izomfájdalomra panaszkodunk, fejfájás, hangulat-ingadozás és a bőr lilás elszíneződése jelentkezik bizonyos testtájakon, és erős elhízást tapasztalunk a törzsön, nyakon, arcon, akkor a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon szintje magas, ez a Cushing szindróma.

 

Alapos vizsgálat

Az endokrinológus a személyes beszélgetés mellett fizikai vizsgálatot is végez. Az elhízás okának megállapításához fontos a vérnyomásmérés, a csípő- és a haskörfogat, valamint a testsúly és a testmagasság mérése. A laborviszgálat során a szakemberek nézik a vizelet és a vér cukortartalmát, az agyalapi mirigy, a hipofízis, a pajzsmirigy, a mellékvesekéreg hormonjainak mennyiségét és, egymáshoz való viszonyát.

 

Megoldások

Ha már tudjuk, mely hormonok felelősek a problémáért, a hormonális problémát hormonpótlással vagy másféle gyógyszerek segítségével lehet kezelni. A rossz hír az, hogy általában pusztán a gyógyszer nem varázsolja karcsúvá a beteget. Dietetikus és gyógytornász segít összeállítani olyan életmódprogramot, amellyel a kilókat is kontrollálni tudjuk.