Mellékvesekéreg működésének vizsgálata - az elhízás hormonális háttere

Van, aki hosszú éveken át fogyókúrázik, sokat mozog, mégsem tud megszabadulni a fölösleges kilóktól. Van, aki változatlan életforma mellett hirtelen hízásnak indul. Nem könnyű, ha az ismerősök és a média unos-untalan az orra alá dörgöli: te tehetsz róla, nincs önuralmad. Pedig ha tudnák… Ebben a helyzetben sokat segíthet az endokrinológus.

 

A hormonális rendszer adottságai nagymértékben meghatározzák a testalkatunkat. Van, aki könnyen hízik, van, aki annyit eszik, amennyit nem szégyell, mégsem gömbölyödik. Fontos tehát, hogy mit örököltünk, de az is befolyásolja, milyen állapotban van hormonális rendszerünk. Az agyalapi mirigy (hipotalamusz), az agyfüggelék (hipofízis), a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesekéreg mind olyan hormonokat termelnek, amelyek befolyásolják zsírpárnáink vastagságát, sőt, azt is, hogy hova hízunk. Létezik olyan hormonális betegség, amelyet az orvos ránézésre is viszonylag biztosan diagnosztizál. Természetesen ebben az esetben is szükség van további vizsgálatokra, hiszen nem tudjuk, hogy a hormontöbbletet vagy a hormonhiányt külső tényezők, a hormontermelő szerv betegsége, vagy éppen a szervet irányító magasabb szintű szabályozás hibája okozza.


Alma vagy körte

Nem mindegy, hogy hol keletkeznek a zsírpárnák. Ha alma típusú az elhízás, vagyis főleg a has domborodik, akkor a bőr alatt, és a belső szervek között jelenik meg a zsír, míg a körte típusnál, amikor a csípő és a combok kerekednek, főként a bőr alatt. A körte típusú elhízás kevésbé veszélyes, bár nem túl esztétikus. Maga a súly terheli a vérkeringést, a szívet, az ízületeket. Alma típusú elhízás esetén a belső szervek között felhalmozódó zsír rontja a belső szervek működését, felnyomja a gyomrot, a rekeszt, nehezíti a légzést, hajlamossá tesz a refluxra és a szív működését is megnehezíti. A hasi zsírszövet pedig a hormonális rendszer működésébe is beleszól: a hasi zsír a tesztoszteron nevű férfihormont női hormonná alakítja, csökkenti a férfiasságot, nőknél pedig hajlamossá tesz a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kialakulására. Tehát maga az elhízás is hajlamosít hormonális betegségekre, de a hormontermelés zavarai is vezetnek elhízáshoz. Alma típusúak figyeljenek!

Ha hízást tapasztalunk, étvágytalanság ellenére, székrekedés, hajhullás, kopaszodás, száraz bőr, és a szexuális vágy csökkenése jellemző, ez a pajzsmirigy alulműködésére utal.

Ha már egymás után jönnek föl a kilók, ha puffad a has, hullik a haj, emelkedik a vérnyomás, fáradékonyság, rossz közérzet, állandó rosszkedv, figyelemzavar jellemző, és késik a várt gyermekáldás, valószínű, hogy inzulinrezisztencia az ok, ami szoros kapcsolatban van a már említett PCO szindrómával.

Ha a beteg izomfájdalomra panaszkodik, fejfájás, hangulat-ingadozás jellemző, és a bőr lilás elszíneződése bizonyos testtájakon, és erős elhízást tapasztal a törzsön, nyakon, arcon, akkor a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon szintje magas, ez a Cushing kór, vagy Cushing szindróma.


Alapos vizsgálat

Az endokrinológus a személyes beszélgetés mellett fizikai vizsgálatot is végez. Az elhízás okának megállapításához fontos a vérnyomásmérés, a csípő- és a haskörfogat, valamint a testsúly és a testmagasság mérése. A laborviszgálat során nézik a vizelet és a vér cukortartalmát, az agyalapi mirigy, a hipofízis, a pajzsmirigy, a mellékvesekéreg hormonjainak mennyiségét és, egymáshoz való viszonyát.


Újra a régi

Ha már tudjuk, mely hormonok felelősek a problémáért, magát a hormonális problémát is kezelni kell, hormonpótlással, vagy másféle gyógyszerek segítségével. Ám, a rossz hír, hogy maga a gyógyszer nem varázsolja karcsúvá a beteget. Dietetikus és gyógytornász segít összeállítani olyan életmódprogramot, amellyel a beteg visszanyerheti újra régi önmagát.