Vízben szülés

Vízben szülést tervez? Olvasson el mindent róla!

Melyik kismama ne szeretné előre tudni, pontosan hogyan fog lezajlani a szülése? Ott lehet-e vele a leendő apuka, szakszerű és baba-mama fókuszú orvosok veszik-e majd körül és szülhet-e olyan pozícióban, ahogyan az neki kényelmes?

Ehhez a legjobb megoldás a szülés részletes megtervezése a vajúdástól a szülést követő pillanatokig. Léteznek kifejezetten erre a célra létrehozott szülésfelkészítő tanfolyamok, de már az is nagy segítség, ha a kismama tájékozódik az interneten. A terv természetesen változhat, hiszen a baba és a mama biztonsága az első, így érdemes előre felkészülni erre az esetleges változásra is. El kell tudnunk fogadni, ha valami nem az elképzelés szerint alakul, hiszen mindig lehetnek olyan tényezők, amikre nem gondolhattunk előre. Ennek ellenére jobb, ha van egy terv és azon néhol kicsit változtatunk, mintha nincs tervünk.

Az egyik legérdekesebb és legfontosabb kérdés, hogy maga a vajúdás és a szülés milyen módon történjen meg. A vajúdás és a szülés alatt lehetőség van számos dolog közül választani, nind testhelyzet tekintetében (vízszintes vagy függőleges), mind pedig akár a szülőnőt körülvevő közeg tekintetében (vízben vagy szárazon).

Cikkünk ismerteti a vízben vajúdás és vízben szülés legfontosabb tudnivalóit, hogy biztosan megalapozott döntést hozhasson, ha ezeket fontolgatja.

vízben szülés

Hogyan készüljön fel a vízben szülésre?

Kulcsfontosságú a vízben szülést megelőző orvosi konzultáció, ugyanis bizonyos esetekben extra figyelmet kell fordítani a mama és baba biztonságának megőrzéséhez. Miután megtörtént a szakemberrel az egyeztetés, elkezdődhet a felkészülés a vízben vajúdásra és szülésre.

Ha szeretné, először nyugodtan vegyen egy meleg zuhanyt, hogy ellazuljon. Akár egy sámlira is leülhet vagy egyszerűen csak a falnak dőlve pihenhet. Amennyiben pedig felkészült a vízben szülésre, feküdjön egy kádba vagy szülőmedencébe. Annak érdekében, hogy teljesen relaxálni tudjon, javasolt egy felfújható párnát a nyaka mögé helyezni. Természetesen egy összegöngyölt törölköző is tökéletes a célra, ha az van kéznél. Abban az esetben pedig, ha kísérője is jelen szeretne lenni a szülés pillanataiban, gondoskodjon fürdőruháról.

Fontos, hogy komfortos legyen a víz hőmérséklete, tehát semmiképpen sem lehet hidegebb, mint a testhőmérséklet. Éppen ezért körülbelül 35-37 Celsius fokos víz az ideális. Jó, ha tudja, hogy a méhlepény nem a vízben születik, tehát mindenképpen ki kell szállnia a kádból. Ehhez kérheti a szülész-nőgyógyász, vagy akár kísérője segítségét is.

A lényeg, hogy végig azt érezhesse, Ön kontrollálja a vízben vajúdás és szülés teljes folyamatát. Egy családközpontú szülészeten bármikor válthat pozíciót, és ha azt szeretné, ki is szállhat a vízből, hogy szárazföldön adjon életet gyermekének. Akárhogy is dönt, hallgasson testérzeteire, de mindenképpen fogadja meg szülésznője és orvosa tanácsait.

Miért választják sokan a vízben vajúdást, illetve szülést?

Számtalan oka van annak, hogy egyre több kismama választja a vízben vajúdást, majd pedig a vízben szülést. Lássuk ezeket bővebben!

Relaxáció, ellazulás

A meleg víz érzése támogatást nyújt az ellazuláshoz, ezáltal nyugodtabbá válik a légzés. Lecsökken a vajúdással járó fájdalomérzet, valamint a stressz. Ez a relaxált állapot hatalmas segítség ahhoz, hogy az egyenletes légzésre, illetve a bekövetkező szülésre koncentráljon a leendő anyuka. Az ellazulás a szövetek szintjén is kifejti hatását, ezért sokkal ritkábbá válik például a gátrepedés.

A gravitáció a barátunkká válik

A víz felhajtóereje lehetővé teszi a könnyedebb, szabadabb mozgást. A kismama sokkal egyszerűbben tud egy számára kényelmes pozícióba váltani. A gát szövetei is könnyebben ellazulnak, így vízben szülésnél alacsonyabb a gátrepedések gyakorisága. Ilyenkor nem végzünk gátmetszést.

Intim és természetes

Kétség sem férhet hozzá, hogy sokkal bensőségesebb mind az anya, mind a baba számára az, hogy ugyanabban a közegben vannak. Az újszülöttre mindenképpen megnyugtatólag hat a kellemesen meleg víz, hiszen kilenc hónapot töltött el a magzatvízben.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a zavartalan környezet fokozható lágyabb fényekkel és akár halk zenével is, így növelve a kismama biztonságérzetét a szülés alatt.

Pozitív szülésélmény

Mindenképpen előny, hogy az egész család együtt lehet, és közösen élhetik át a vajúdás és a szülés pillanatait, mindezt pedig egy barátságos, intim, megnyugtató közegben. Azok az anyák, akik egyszer már a vízben szülést választották, szinte biztos, hogy a következő gyermeküket is így szeretnék világra hozni.

Milyen tévhitek övezik körül a vízben szülést

Magasabb fertőzésveszély

Sokan félnek attól, hogy a meleg víznek köszönhetően gyakrabban alakulhat ki fertőzés mind az újszülött, mind a kismama esetében. Az eddig elvégzett kutatások ezt a felvetést nem igazolták, de természetesen ehhez tenni is kell. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kád vagy medence teljes fertőtlenítésének, valamint a víz folyamatos minőségellenőrzésének fontosságát.

A baba a víz alatt próbál meg levegőt venni, vizet nyel

Szinte minden kismama és kispapa tart ettől, azonban a babában meglévő úgynevezett búvárreflex nem engedi, hogy víz alatt vegyen levegőt. Mindaddig a köldökzsinóron keresztül áramlik az oxigén, amíg azt el nem vágják, illetve amíg az újszülött el nem kezdi az önálló légzést.

Ha mégis megtörténne, hogy a baba vizet lélegzik, a szülésznő - felkészültségének köszönhetően - azonnal tudja, mi a teendő, így teljesen elkerülhetőek a későbbi szövődmények.

Lelassulhat a sürgős beavatkozás elvégzése

Okkal merülhet fel aggályként, hogy ha kismamaként a vízben van, értékes percek telhetnek el addig, míg egy komplikációt kezelnek. Először is fontos leszögezni, hogy a víz alatt is folyamatosan monitorozzuk a leendő anyukát és a magzatot is, ezért azonnal kiderül, ha bevatkozásra lenne szükség, és a szülésznő mindenben segít, hogy mihamarabb kiszállhassunk a vízből.

Vízben vajúdni és vízben szülni, vagy inkább a szárazföldön?

Bár még mindig megoszlanak a vélemények a vízben történő életrehozásról, egyre több olyan kórházi szülőszoba van, ahol lehetőség nyílik erre az alternatív szülési módra.

A víz elemi erejének köszönhetően aki ezt választja, egy csodálatos és ősi élményben osztozhat családjával, de fontos észben tartani, hogy mind a vajúdás, mind a szülés során a baba és a mama egészsége a legfontosabb. Bármilyen módot is választ, a biztonság és bizalom megteremtése az elsődleges szempont.

Munkatársak