24 órás EKG (HOLTER) leletezéssel

24 órás EKG (HOLTER) leletezéssel

A szív izmainak ritmikus összehúzódásait elektromos impulzusok váltják ki. Az egymás után létrejövő elektromos kisülés és újratelődés mintázata jól észlelhető EKG segítségével. Egyszerű, nem fájdalmas és mellékhatás nélküli vizsgálat, amely rengeteget elárul szívünk állapotáról.

Szívünk mesterien kivitelezett pumpa, melyet apró elektromos automatika tart működésben. Az impulzusokat a pitvar falában található szinusz csomó hozza létre. Sajnos ez a csodálatos „szerkezet” meghibásodhat, és így nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Az EKG vizsgálat (elektrokardiográfia) segítségével a kardiológus rengeteg információt szerezhet a pontos diagnózishoz, így a megfelelő terápia megtervezéséhez.

Az orvos az EKG görbék alapján azt igyekszik megállapítani, hogy a szív egyenletesen ver, vagy egyenetlenül, túl lassan, vagy túl gyorsan – tehát fennáll-e szívritmuszavar. Azt is látja, hogy megfelelő helyről indulnak-e ki az elektromos impulzusok, hogy jó-e a szívizom oxigénellátottsága, hogy a beteg átélt-e valaha infarktust, ha igen, ez a szív melyik területén következett be?

24/72 órás EKG (Holter vizsgálat)

Szívünk működése óráról órára változhat, még egy teljesen átlagos nap folyamán is. Bizonyos kardiológiai betegségek esetén orvosunknak pontos képre van szüksége arról, milyen hatásokra változik meg a szív elektromos tevékenysége a nap folyamán.

A szív ritmikus összehúzódásaiért egy saját elektromos ingerületképző szervecske felel, a pitvarfalban elhelyezkedő a szinusz csomó. Az EKG, vagyis elektrokardiográf olyan készülék, amely grafikusan (vagy ma már elektronikusan) rögzíti a szívben létrejött elektromos feszültségváltozást. Az egyszeri rövid EKG vizsgálat is számtalan információt közöl az orvossal, ám ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan működik a szív egy-egy hosszabb intervallumban, a mindennapi tevékenységek során, a kardiológus 24 vagy 72 órás vizsgálatot is elrendelhet hordozható készülék segítségével. Ez a Holter vizsgálat. A folyamatos kontroll során olyan eltéréseket is „elkap” a készülék, amelyek csak bizonyos helyzetekben vagy napszakokban jelentkeznek. A Holter EKG-t szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, megkezdett gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, infarktust követő időszak nyomon követésére rendeli el a szakorvos.

Vizsgálat és naplóírás

A Holter EKG készülék a beteg nyakába függeszthető eszköz, mely a mellkasra rögzített kis öntapadós tappancsokkal áll összeköttetésben. A tappancsokat a vizsgálat ideje alatt nem érheti víz, és nem szabad levenni. Az orvos arra kéri a pácienst, hogy jegyezzen föl minden szívműködéssel kapcsolatos tünetet, melyet a nap folyamán érzékel, legyen az erős szívdobogásérzés, szédülés, nehézlégzés. Jegyezze fel a szívműködésre ható speciális élethelyzetek időpontját is: ilyen a lépcsőzés, futás, sporttevékenység stb. A készülékben tárolt adatokat a vizsgálat végeztével földolgozzák, és összevetik a páciens által írt naplóval. Így az orvos részletes képet kap a szív működéséről.