Állandó katéter felhelyezése ambulánsan

Állandó katéter felhelyezése ambulánsan

 

Férfiaknál az állandó katéter felhelyezésének leggyakoribb oka a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. Náluk és a nőknél egyaránt előforduló indokok lehetnek még a különböző időskori betegségek, a neurológiai problémák, az előrehaladott demencia, illetve egyéb ápolási indokok. Emellett olyan speciális okok is vezethetnek az állandó katéter felhelyezésének szükségességéhez, mint például a sebészeti beavatkozás szövődményeként kialakult sipolyok.

 

Az állandó katéter időtartama

A katéter használata lehet átmeneti (addig, amíg a műtét meg nem történik), de akár a páciens élete végéig is szükség lehet rá. Utóbbi a ritkább eset, és olyankor fordul elő, amikor a páciens valamilyen oknál fogva nem alkalmas a műtétre vagy idős korban van.

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizeletelmaradás esetén először gyógyszerekkel igyekszünk orvosolni a problémát, majd úgynevezett vizelési próbát, állandókatéter-eltávolítási kísérletet tartunk. Ha viszont műtétet tervezünk, akkor csak addig kell viselni az állandó katétert, amíg meg nem történik a beavatkozás. Ez általában pár hetet, illetve két-három hónapot jelent.

A vizsgálat és a felhelyezés menete

A katéter felhelyezése előtt alapos vizsgálatra kerül sor. Amikor a páciens arról számol be, hogy órákig nem tud vizelni, és látszik a hasánál, hogy domborodik a hólyagja, nagyon egyértelműen megmutatkozik a probléma. Ennek ellenére ultrahanggal mindig tisztázni kell, hogy mennyire van tele a hólyag. Erre azért is van szükség, mert a páciens nem mindig érzi a bajt, előfordul, hogy alattomos a betegség, és hónapok, évek alatt egyre nő a visszamaradt vizelet.

A katéter felhelyezése mindössze pár perc. Érzéstelenítőt is tartalmazó, csúsztató folyadékot szoktunk benyomni a húgycsőbe, majd sterilen bevezetjük a katétert, ezt követően pedig felfújjuk a ballont. Fontos arra figyelni, hogy amikor nagy mennyiségű vizelet van a hólyagban, akkor azt nem szabad egyszerre lebocsátani. Félliteres lebocsátások között tartunk néhány perc szünetet, hogy semmiképp se vérezzen be a hólyag.

A hólyag és a vesék zavartalan működéséért

A TritonLife szakorvosai mindig alaposan tájékoztatják a pácienseket, hogy miért van szükség katéterre, és a tapasztalatuk az, hogy így a pár percnyi kellemetlenség sem okoz aggodalmat a betegeknek. – El szokták fogadni, hogy mindez a hólyag és a vesék zavartalan, egészséges működéséért zajlik. Az esetek zömében egyébként is hirtelen elakadt vizeletről beszélünk, ami fájdalommal jár. Ilyenkor a katéter behelyezése a fájdalomtól való megszabadulást is jelenti, tehát megkönnyebbülnek a páciensek.

Dugó vagy zsák?

Bizonyos esetekben megengedhető, hogy a katéter dugón legyen, ilyenkor a páciensek egy-másfél óránként szokták kiüríteni a hólyagjukat. Vannak esetek, amikor nem lehet (vagy átmenetileg nem lehet) ezt a dugót használni, akkor zsákba ürül a vizelet. Ennek használatáról alapos tájékoztatást kap a beteg, és szükség esetén a hozzátartozója, segítője is. Éjszakára, a nyugodt alvás érdekében, a dugón lévő pácienseknek is javasolni szokták a zsák használatát, melyet akár az ágyra, illetve az ágy mellé is fel lehet akasztani.

Két-, illetve hathetes használat

Élettartamát tekintve kétféle katéterről beszélünk: a sima, két hétig használható katéterről, és a száz százalék szilikonból készült típusról, melyet hathetente kell cserélni. A cseréhez szakember segítsége szükséges, mely vagy az urológus szakorvost vagy a háziorvost jelenti. Ahogy a felhelyezés, úgy a csere is csupán néhány percig tart: először le kell szívni az előző ballont, ki kell venni, és utána már be is kerülhet az új.

Önkatéterezés

Ritkább esetben, de fiatal pácienseknél az úgynevezett önkatéterezés is megoldható, melyet neurológiai vagy egyéb okok miatt szoktak javasolni a szakemberek. Ez igen magas fokú kooperációt igényel a páciens részéről. Állapottól függően, naponta három-négyszer el kell végezniük a vizelet lebocsátását.

Epicisztosztóma

Fontos fogalom még az epicisztosztóma, ami azt jelenti, hogy a hasfalon keresztül megszúrják a hólyagot, és ott vezetik el a vizeletet. Ez általában férfiaknál fordul elő, méghozzá akkor, ha valakinek élete végéig katétert kell viselnie. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy védi a húgycsövet. Hátrányként említhetjük, hogy ennek a cseréjét csak urológus végezheti, és sokkal nagyobb a sürgősség a katéter esetleges kicsúszása esetén: egy-két órán belül urológiára kell érni. A legfontosabb, hogy mindig átbeszélje a szakorvos a pácienssel, és közösen mérlegelje az előnyöket és a rizikókat.

Ellenjavallatok

Végül, de nem utolsósorban, az ellenjavallatokat is lényeges megemlíteni. Katéter viselése esetén a szexuális együttlét abszolút tiltólistás, valamint a fürdőzést sem szokták javasolni. A sportos életet élők számára a dugó lehet a jó megoldás, hiszen azt el lehet rejteni az alsóneműben. A zsákot viselő páciensek számára kicsit nagyobb macerát jelent a testmozgás, érdemes tehát odafigyelni.