Urológiai szakorvosi vizsgálat ultrahanggal

Urológiai szakorvosi vizsgálat ultrahanggal

Az urológiai szakorvosi vizsgálat során lehetőség van a vese, húgyhólyag, húgycső és húgyvezeték fejlődési rendellenességeinek, daganatainak, köveinek, gyulladásos megbetegedéseinek kivizsgálására, valamint a férfi nemi szervek, prosztata, ondóhólyag, hímvessző, here daganatainak, a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának, a férfi nemi szervek működésének, gyulladásos megbetegedéseinek kivizsgálására és kezelésére. Urológusaink rendelkezésre állunk vizelettartási, ürítési zavarok, férfi klimax, merevedési zavar, korai magömlés kivizsgálására és kezelésére is.

 

Fizikális és képalkotó vizsgálatok

Urológiai vizsgálat során a kórelőzmény felvétele után fizikális vizsgálatot végzünk, mely magába foglalja a vesetájak, has, nemi szervek, prosztata vizsgálatát. A fizikális vizsgálat mellett, szükség esetén az orvos ultrahang segítségével is megnézi az érintett szerveket.

A prosztata ujjal történő vizsgálata végbélen keresztül  történik, mely felvilágosítást ad a prosztata méretéről, tapintási tulajdonságairól, prosztata és a végbél egyéb elváltozásairól. A prosztata vizsgálat nem fájdalmas, esetenként kellemetlen érzéssel járhet, de mindössze néhány percig tart. 

Az urológiai vizsgálathoz tartozik a vizelet vizsgálata is, mely fontos információkat adhat a betegségéről.
Urológiai állapotáról további fontos információkat adnak az urológiai szervek ultrahangos vizsgálatai, vese, hólyag, prosztata, here ultrahangos vizsgálata. 

 

Uroflow

Vizeletürítési zavarok esetén rendelkezésre áll vizeletáramlás pontos meghatározására szolgáló készülék, uroflowméter. A szakrendelésen elvégezhető többféle laboratóriumi vizsgálat, vérvétel, mely diagnózis további pontosításához, felállításához lehet szükséges.

 

Vizeletvizsgálatok

Vizelet mikrobiológiai vizsgálata válhat szükségessé különböző gyulladásos kórképekben. A vizelet bakteriológiai vizsgálata alkalmával  nem csak az adott kórokozót tudjuk kimutatni,hanem azt a gyógyszert is meghatározzák,  mely a kórokozó szaporodását meggátolja vagy a kórokozót elpusztítja.

  • PSA vizsgálat (vérvétellel vénából)
  • A prosztatarák gyanúja esetén  PSA vizsgálatot végzünk.
  • Hormonvizsgálat (vérvétellel vénából)

Meddőségi, merevedési zavar esetén van lehetőség  speciális hormon és egyéb vizsgálatok elvégzésére. A szakrendelésen elvégezhetők műtét utáni sebkötözések, varrateltávolítások, katéter-cserék, katéter-behelyezések.

 

Mikor érdemes urológushoz fordulnia?

  • Herezacskó bőrén, illetve abban, valamint a herében, hímvesszőben látható és tapintható elváltozások esetén.
  • Vizelési panaszok: gyakori, éjszakai, nehezen induló, vékony sugarú, fájdalmas, véres vizelet észlelésekor.
  • Deréktáji és alhasi panaszok, görcsök kapcsán.
  • Húgyúti fertőzések, gyulladások kivizsgálása és kezelése céljából.
  • Húgyúti kövesség kivizsgálására, valamint kezelésére.
  • Prosztata „rákszűrés” elvégzésére (azoknál a férfiakban ahol a családban előfordult prosztata rák 40 év felett évente, egyéb esetben 50 év felett évente javasolt).

 

Hogyan készüljön fel az urológiai vizsgálatra?

Az urológiai szervek, hólyag  vizsgálatához szükséges, hogy a beteg  telt húgyhólyaggal jelentkezzen. A vizsgálatot megelőző órákban fogyasszon bőven folyadékot, és a rendelőbe érkezésekor, ultrahang vizsgálat elvégzése előtt ne vizeljen!