Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat anamnézisfelvétellel indul, amely, ha először érkezünk, hosszabb időt is felölelhet. A szakorvossal átbeszéljük ismert betegségeinket, allergiáinkat, érzékenységeinket, korábbi műtéteket, illetve a családban előforduló megbetegedések is nagy hangsúlyt kapnak. Mindemellett az előző munkahelyeken lévő kockázati tényezőkre is rákérdeznek (beleértve a  pszichoszociális tényezőket, a vegyi anyagokkal végzett munkát, vagy akár a nehéz fizikai munkát).

Egyrészt jogszabály határozza meg, hogy meddig kell kiterjednie a vizsgálatnak, másrészt pedig ezeknek az információknak az ismeretében tudjuk felmérni azt, hogy milyen egyéni és családi kockázati tényezői vannak a páciensnek, előző munkahelyein milyen ártalomnak volt kitéve.

Vannak olyan munkakörök (például a vegyiparban), ahol a különböző veszélyességi fokozatú anyagok miatt esszenciális, hogy a védelmi intézkedések helyénvalók legyenek. De ugyanígy említhetjük az irodai munkát is, amely az állandó ülés miatt gerincpanaszokhoz, visszérbetegséghez vezethet, itt is fontos a megfelelő munkakörülmények (például megvilágítás, ergonómiai székek) biztosítása.

Az alapos kikérdezés mellett, a vizsgálathoz - a teljesség igénye nélkül - beletartozik a bőr megtekintése, a szájüreg vizsgálata, a szív és a tüdő meghallgatása, has betapintása, az erek tapintása, a visszerek megtekintése, a mozgásszervek és az érzékszervek (látás, hallás) vizsgálata, és kiegészítő műszeres vizsgálatok, például vérnyomásmérés. 

A fizikális vizsgálat után tanácsadás, javaslattétel, illetve szükség esetén továbbirányítás történik. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat során bár kezelést nem indikálhatnak az orvosok, sokat segítenek a pácienseknek abban, hogy az adott probléma igényel-e további vizsgálatot, vagy egyszerűbb életmódváltással lehet-e rajta javítani, illetve hogy az adott panaszokkal milyen szakorvoshoz érdemes fordulni, merre induljunk tovább.

Fontos hangsúlyozni, hogy a munkáltatók csak arról kapnak információt, hogy alkalmas-e a munkára a munkavállaló vagy sem, illetve van-e valamilyen korlátozás, amivel dolgozhat. A vizsgálat részleteiről azonban nem kapnak semmilyen egyéni adatot, hiszen ezek különösen érzékeny egészségügyi adatok, amelyek titoktartást élveznek.