Lágyéksérv műtét, laparoszkópos, egyoldali

Lágyéksérv műtét, laparoszkópos, egyoldali

 

 

lágyéksérv

Sérvnek nevezzük azt, ha a hasfal valamely gyenge pontján a hasűri tartalom kitüremkedik. Ez a gyenge pont már születéskor jelen lehet, de a későbbiekben a korral, terheléssel, hízással vagy egy hasi műtéttel kapcsolatban is kialakulhat. A lágyéksérv a lágyékhajlatban jelentkezik, az esetek kb. 25 %-ában kétoldali.

Lágyéksérv esetében laparoszkópos és nyitott megoldás lehetséges. Mindkét esetben szövetbarát hálót ültetünk be. A laparoszkópos eljárás előnyei között kiemelendő, hogy a kétoldali sérv ezzel a módszerrel eredményesen operálható, a rejtett (még tünetet nem okozó) ellenoldali sérv is felfedezhető, minimális a műtét utáni fájdalom, egy hét után már az aktivitás fokozható. Korábbi többszörös hasi műtét után azonban alkalmazhatósága kérdéses.

A nagy, a herezacskóba is terjedő lágyéksérv esetén csak nyitott műtét végezhető. Eredményessége megegyezik a laparoszkópos beavatkozással, azonban kétoldali sérv esetén egy műtéti beavatkozás során nem tanácsos alkalmazni.

Tünetek

A sérv vezető tünete a kitüremkedés. A hiedelmekkel ellentétben a fájdalom nem jellemző, de jelentkezése szövődmény kialakulására hívhatja fel a figyelmet. A sérvek mérete terheléskor nő. Ilyenkor húzó érzés előfordulhat. Nagyobb sérvek esetén a hasi görcsök jelezhetik a széklet továbbítás akadályozottságát. A sérvek spontán gyógyulása kizárt. Idővel növekedni fognak. A legsúlyosabb szövődmény a kizáródás: ilyenkor a sérvben levő belek elhalhatnak. Kizáródás esetén általában sürgős műtét szükséges.

Fajtái

A leggyakoribb sérvek férfiaknál a lágyék tájon, nőknél a köldökben fordulnak elő. Hasi műtétek hegében is kialakulhatnak sérvek. Szigorúan véve nem sérv, de hasonló tünetekkel jár az un. rectus diastasis, az egyenes hasizmok eltávolodása, ami leggyakrabban terhesség után alakul ki hölgyeknél.

Diagnosztika

A sérv diagnózisát az esetek többségében gondos fizikális vizsgálattal meg tudjuk erősíteni. A sebészeti vizsgálat során szinte mindig végzünk ultrahang vizsgálatot, mellyel a korai, kezdődő sérvek is kimutathatók. CT és MRI vizsgálat során gyakran leírják sérv jelenlétét.

Kezelés

A sérv megoldása: a műtét. Kimutatott sérv esetén célszerű a műtétet mihamarabb elvégezni. Az idejekorán végzett műtét esetén a kiújulás esélye alacsonyabb. A sérvkötő viselése kényelmetlen, az érdemi megoldást elodázza, ezért nem javasoljuk.  A  legtöbb sérv megoldásánál arany standard a háló beültetés. Az általában polipropilénből készülő szövetbarát hálók alkalmazása óta a felépülési idő jelentősen lerövidült, a kiújulás valószínűsége minimális. A hálót az esetek egy részénél nyílt műtét során helyezzük be. Így kezeljük a köldöksérvek és a hasfali-, vagy műtét utáni sérvek többségét. Lágyéksérvek esetén leggyakrabban a laparoszkópos megoldást választjuk. Ilyenkor 3 egyenként 5-10 mm-es lyukon keresztül végezzük el a műtétet. A laparoszkópos megoldásnak számos előnye van: át tudjuk tekinteni a kismedencét, egy időben el tudjuk végezni több sérv plasztikáját. A műtét utáni fájdalom elhanyagolható, a lábadozási idő rövid. az esetek többségében a műtét után 3-4 héttel már sport tevékenység is megengedett. A hasfali izmok szétválása esetén a sérv műtétet gyakran kombináljuk has plasztikával. Ilyenkor a megereszkedett hasi bőrt és zsírszövetet is kimetsszük.

A sérv műtétek nagy része általános érzéstelenítésben történik. A kórházi tartózkodás általában 24h, hasfali sérvek esetén 2 éjszaka.