Nyugalmi EKG

A szív izmainak ritmikus összehúzódásait elektromos impulzusok váltják ki. Az egymás után létrejövő elektromos kisülés és újratelődés mintázata jól észlelhető EKG segítségével. Egyszerű, nem fájdalmas és mellékhatás nélküli vizsgálat, amely rengeteget elárul szívünk állapotáról.

Szívünk mesterien kivitelezett pumpa, melyet apró elektromos automatika tart működésben. Az impulzusokat a pitvar falában található szinusz csomó hozza létre. Sajnos ez a csodálatos „szerkezet” meghibásodhat, és így nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Az EKG vizsgálat (elektrokardiográfia) segítségével a kardiológus rengeteg információt szerezhet a pontos diagnózishoz, így a megfelelő terápia megtervezéséhez.

Az orvos valójában néhány egymás alatt futó görbét lát, ami segít megállapítani, hogy a szív egyenletesen ver, vagy egyenetlenül, túl lassan, vagy túl gyorsan – tehát fennáll-e szívritmuszavar? Azt is látja, hogy megfelelő helyről indulnak-e ki az elektromos impulzusok, hogy jó-e a szívizom oxigénellátottsága, hogy a beteg átélt-e valaha infarktust, ha igen, ez a szív melyik területén következett be?

A vizsgálat menete

A hagyományos, nyugalmi EKG vizsgálat során a páciens a vizsgálóasztalon pihen, az asszisztens a mellkasára és végtagjaira elektródákat rögzít, melyeket kissé benedvesít, hogy a készülék jobban érzékelje az elektromos aktivitást. Az EKG készülék a bekapcsolása után egy-két percig regisztrálja a szív elektromos tevékenységet.