A Sentimag készülék előnyei az emlősebészeti beavatkozásoknál

Az emlő onkológiai műtéteinél a hónalji nyirokcsomók vizsgálata elengedhetetlen a kezelés pontos meghatározása miatt. Az őrszem nyirokcsomó jelölésének legelterjedtebb „gold-standardnak” nevezhető módja az izotópos jelölés. Létezik azonban egy modernebb, számos előnnyel rendelkező jelölési módszer. Az ehhez szükséges készülék használatát Magyarországon elsőként a TritonLife-ban vezették be. A Sentimag előnyeiről Dr. Mátrai Tamást, intézményünk sebész, emlősebész szakorvosát kérdeztük.

Két nagy kihívás is kapcsolódik az őrszem nyirokcsomó izotóppal való jelöléséhez. Az egyik, hogy csak ott tudják megjelölni, ahol van nukleáris medicina laboratórium és izotóp háttér. A másik pedig, hogy a műtétet a jelölést követő 24-36 órán belül el kell végezni, mert különben annyira lecsökken az izotóp aktivitása, hogy a műtőasztalnál már nem lehet megtalálni a nyirokcsomót.

2007-es bemutatása óta jelenleg a világon több mint 650 kórházban alkalmazzák a Sentimagot. Magyarországi bevezetését másfél éve szervezzük közösen a forgalmazóval, májusban kaptunk engedélyt az OGYÉI-től arra, hogy itthon elsőként, a TritonLife Emlősebészeti Központjában elkezdhessük használni.

- mondja Dr. Mátrai Tamás.

Rugalmas és gördülékeny előjegyzések

Míg az izotóp esetében fehérjéhez kötött Technécium99-t használnak, addig az új eljárás szerint fehérjéhez kötött vas-oxidot adunk be a páciensnek, a mellbimbó közelébe (onnan eljut az emlővel összeköttetésben lévő első nyirokcsomóhoz, amit ezáltal lehet megtalálni). A beadás kisebb szúrást jelent, tehát egy tűszúrásnyi kellemetlenséggel jár.

A legfontosabb hozadék azonban a műtéti időpontok rugalmas szervezése. Míg az izotóppal történő jelölés szűk időintervallumot (24-36 órát) ad, addig a mágneses jelölés után egy hónapon belül bármikor elvégezhető a műtét. A páciensek előjegyzését így sokkal rugalmasabban, gördülékenyebben lehet kezelni. Sőt, ez arra is hatással lehet, hogy gyorsabban műtéthez tudnak jutni, hiszen megszűnik az izotóplabor kapacitásától való függés.

A rugalmasságra például olyan élethelyzetekben is szükség lehet, amikor megfájdul a páciens torka vagy egyéb, váratlan dolog lép fel. Míg az izotóppal kezelt pácienst újra vissza kell hívni és újra meg kell jelöltetni, beadva az izotópot, addig a mágnessel jelölt pácienseknél ezzel nincs probléma, egy hónapon belül bármikor meg lehet operálni.

Fontos tényező még, hogy az izotóppal kezelt páciensnek azt szokták javasolni, hogy a beadás és a műtét közötti otthon töltött időben (körülbelül egy napig) tartson távolságot a családdal, főleg a kisgyerekekkel. Ez a minimális sugárzás miatt elengedhetetlen, ám az újabb, mágneses megoldásnál erre egyáltalán nincs szükség.

Ellenjavallatok

A mágneses jelölésnek két ellenjavallata van: az egyik a szívritmus-szabályozó (pacemaker), a másik pedig a vállba beültetett fémprotézis. Ennek az az oka, hogy a nyirokcsomót kereső eszköz elektromágneses mezőt gerjeszt.

Ugyanebből az okból kiindulva a nyirokcsomó keresése során fém helyett műanyag eszközöket kell használni. Ezenkívül sok mindenben hasonlít az izotópdetektor és a Sentimag gyakorlati alkalmazása, a legfőbb különbség tehát a beadott anyagoknál és a rugalmas előjegyzéseknél húzódik.