Mindent az emlődaganatról

A tünetek észlelése

A mellrák (melldaganat) tüneteit a beteg észlelheti önvizsgálattal, vagy a rendszeres rákszűrés során veszi észre orvosa.

Ha bármilyen eltérést tapasztal, keresse meg orvosát! A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálaton a nőgyógyász áttekinti és áttapintja mellét, ez is a rákszűrés része.

A tünetek észlelése után az első lépés a nőgyógyász felkeresése a pontos diagnózis felállítása céljából. A mell önvizsgálata nem elégséges, mert a tapintással fellelt tünetek előtt az apróbb szöveti elváltozások már kimutathatók megfelelő diagnosztikai módszerekkel.

Mit figyeljünk meg a mell önvizsgálata során?
 • van-e csomó, göb vagy éppen behúzódás a mellben illetve a hónalj területén?
 • megváltozott-e a mell formája az előző vizsgálathoz képest?
 • váladékozik-e a mell? (Ez a szoptatás befejezése után még hónapokig normálisnak tekinthető!)
 • behúzódik-e az eddig kiemelkedő mellbimbó, vagy megváltozik az iránya, formája?
 • megjelenik-e a bőr felszínén redő, folt vagy mélyedés?
 • megjelenik-e piros, hámló folt a mellbimbón?

A mellrák diagnosztikája

Tapintás, vagy szűrővizsgálat során kiderített tünetek esetén az alábbi teljes körű diagnózist biztosító eljárásra van szükség azonnal: mammográfia, emlő ultrahang és ultrahang vezérelt mintavétel (tű biopszia) útján történő sejt vagy szövettani vizsgálat. 

Az emlő ultrahang-vizsgálata fájdalommentes és teljesen ártalmatlan. Az ultrahang a legtöbb lehetséges emlő-elváltozás kimutatására alkalmas, de sajnos nem mindenre. Ha az ultrahang-diagnosztikai vizsgálat nem elegendő, orvosa a mammográfiát fogja ajánlani. Esetenként ilyenkor a röntgen vizsgálat segítségével végezzük el az elváltozásból a mintavételt is.

mammográfia a mell röntgenvizsgálata. A vizsgálatot asszisztensek végzik, a kész felvételt szakorvos értékeli. A vizsgálat maga csak pár percet vesz igénybe. A szabaddá tett mellet a filmet tartalmazó felületre helyezik, az asszisztens egy plasztiklappal felülről lenyomja, hogy a mell minél jobban szétterüljön, és így minél kevesebb képlet fedje egymást. Általában két irányból készül röntgenkép mindkét mellről. Az emlő épségét sem a sugárterhelés, sem a rá gyakorolt nyomás nem veszélyezteti. Az elkészült felvételen - amely RTG kép vagy sok esetben már ún. digitalizált kép - látható, hogy van-e elváltozás, és ha van, akkor nagy eséllyel megjósolható, hogy a daganat jóindulatú vagy rosszindulatú. Ahhoz, hogy biztos legyen a diagnózis, még sokkal közelebbről meg kell vizsgálni, sejt illetve szövetmintát kell venni.

Egyes esetekben szükséges kiegészítő MRI vizsgálat is. Ez teljessé teszi az emlődaganat diagnosztikai folyamatát, amely elengedhetetlen a pontos kezelési terv felállításáshoz.

Az ultrahang vezérelt mintavétel során vékony tűvel sejteket, vagy vastagabb tűvel szövethengert nyernek a kérdéses területről. A mintából mikroszkópos vizsgálattal lehet eldönteni, hogy jóindulatú daganattal vagy mellrákkal állunk-e szemben.

A vizsgálatok leleteit mihamarabb el kell juttatni a nőgyógyászhoz és/vagy a sebészhez. Ő tájékoztatja a pácienst arról, hogy mi a teendő, és rosszindulatú daganat esetén ő szervezi meg a páciens (vagy leletei) ún. onkoteamhez való eljutását.

Jóindulatú (benignus) elváltozás esetén nincs további teendő, hacsak a beteget nem zavarja a képlet. Ez utóbbi esetben azt sebészeti úton el lehet távolítani. Jóindulatú emlődaganat esetén orvosa valószínűleg visszahívja bizonyos időközönként kontroll vizsgálatra.

Onkoteam

Ha a daganat rosszindulatú, a beteg, vagy az ő leletei megjelennek a különböző szakorvosokból álló onkoteam előtt, ahol meghatározzák a kezelést. Az onkoteam összetétele a különleges hozzáértésű, rendkívüli tapasztalattal rendelkező szakértők:

 1. klinikai onkológus szakorvos
 2. sugárterápiával foglalkozó szakember
 3. a műtétet végző nőgyógyász vagy sebész szakorvos
 4. a szövettani vizsgálatokat végző patológus szakorvos
 5. szükség esetén pszichológus, pszichiáter
 6. plasztikai sebész 
 7. az onkoteam fontos tagja természetesen a beteg, hiszen mindig ő a döntéshozó

A beteg döntése lehet az onkoteam javaslatával megegyező, és lehet eltérő. Ha a páciens úgy dönt, hogy nem egyezik bele a felajánlott kezelésbe, akkor azt orvosainak el kell fogadniuk. A tapasztalatok szerint a betegek többnyire elfogadják az onkoteam javaslatait, hiszen tudják, hogy az orvosok a legkorszerűbb tudományos ajánlásokat figyelembe véve, a beteg érdekét középpontba állítva építik fel a terápia menetét.

Az onkoteam feladata a műtét előtt

Az onkoteam a beteg egyéni útját, körülményeit, igényeit és a diagnosztikai vizsgálatok eredményeit figyelembe véve hoz javaslatokat az onkológiai kezelés további módjára. Mellrák esetén az úton az első lépést túlnyomórészt az emlődaganat (mellrák) eltávolítását célzó műtét jelenti. Ám az is előfordulhat, hogy nem ez az első lépés, hanem műtét előtti, vagyis neoadjuváns kemoterápiára tesznek javaslatot a team tagjai.

Igen ritkán előfordul, hogy a beteg nem operálható, mert speciális a daganat helyzete, kiterjedése, stádiuma, a beteg szervezetének állapota. Ekkor a kemoterápiás kezelés mellett sugárterápiás kezelés is szóba jöhet.

Az onkoteam feladata a műtét után

Az onkoteam tagjai műtét után ismét összeülnek, és a beteg bevonásával ajánlatokat tesznek a további kezelésre.

Ha a mellből csak a daganatot, vagy a szövet egy részét távolították el, és nem az egész emlőt, akkor a helyi kiújulás megelőzése érdekében sugárterápiára lehet szükség. A sugárkezelés 25 alkalomból álló besugárzás-sorozat. Nem fájdalmas, és nem veszélyes. A sugárzás hatására a bőr kissé pigmentálódhat, illetve a mell szövete tömöttebbé válik, de ezek a változások egy idő múlva eltűnnek.

Előfordul, hogy a daganatsejtek hormonérzékenyek, vagyis a természetes női hormon hatására nőnek és szaporodnak. Ebben az esetben a beteg saját női hormon termelését vissza kell fogni, akár gyógyszerekkel, akár műtéttel. Ha a beteg még menstruál, a ciklust gyógyszerrel le kell állítani, illetve lehet, hogy ki kell venni a petefészkeket, hogy ne legyen hormonterhelés.

Műtét után szükség lehet kemoterápiára. A kemoterápiának sok-sok formája van, attól függően alkalmazzák, hogy milyen típusú volt a daganat, és milyen szinten terjedt el a szervezetben.

Az onkoteam természetesen minden nőnél egyedi megoldásokat ajánl. A szakemberek mindig figyelembe veszik a betegség állapotát, a betegség jellegét és az adott páciens igényeit és lehetőségeit.

Mellrák onkológiai műtét

A mellrák műtéti kezelésének két célja van. Az egyik célja az, hogy a nőgyógyász vagy sebész szakorvos eltávolítsa a rosszindulatú daganatot az emlőből. Emellett a műtét célja az is, hogy az orvosok meg tudják állapítani, hogy a rákos sejtek csak az emlőben vannak-e jelen, vagy már elindultak a szervezet más területei felé a nyirokutakon.

Az emlőből elsősorban a hónalji nyirokcsomók felé terjedhet a daganat, a nyirokutakon keresztül ezt a területet éri el először. A beteg műtét utáni kezelését illetően nagyon fontos tudni, hogy van-e a szervezetben áttét.

Ha a hónalji nyirokcsomókban nem talál az orvos daganatsejtet, akkor a daganat feltételezhetően csak a mellben van jelen. Ha a hónalji nyirokcsomókból kimutatható daganatsejt, akkor feltételezhetjük, hogy máshol is megjelentek daganat sejtek, tehát a kezelést ki kell terjeszteni az egész szervezetre.

Régen mellrák esetén általában az egész emlőt eltávolították, a mellizommal, és a hónalj alatti nyirokcsomókkal együtt. Ez akadályozta a kar nyirokkeringését, és később igen kellemetlen nyirokpangást, duzzanatot okozhatott.

Őrszem nyirokcsomó eltávolítása

Ma már az orvos arra törekszik, hogy csak a daganatot, vagy a mell egy kisebb részét távolítsa el, és csak az úgynevezett őrszem nyirokcsomót vegye ki. Az őrszem nyirokcsomó a daganathoz legközelebb található nyirokcsomó. Elegendő ezt az egyetlen nyirokcsomót eltávolítani, és elküldeni a patológus laboratóriumába ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a daganat elérte-e a a hónalji nyirokcsomót, s ezért további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy elterjedt-e a szervezetben.

Az őrszem nyirokcsomót izotópos és festékes eljárással lehet megtalálni. A műtét előtti napon az emlőbe beadott izotóp a nyirokutakon halad előre, és megjelenik az első nyirokcsomóban. A műtét alatt egy speciális észlelőfejjel veszik az izotóp kisugárzó jelét, és ezt hanggá alakítják. Ahogy a készülék a keresett nyirokcsomó fölé kerül, csipogni kezd. A pontos lokalizáció érdekében speciális festéket is adnak a mell szöveteibe, ami megfesti az őrszem-nyirokcsomót.

Műtét menete

A daganat eltávolítása különböző képen mehet végbe. Ma már előnyben részesítik az orvosok, és természetesen a betegek is, hogy csak magát a daganatot távolítsák el, de úgy, hogy azt ép szövetek vegyék körül. Ez általában az emlő egynegyedének eltávolítását jelenti. Nagyon ritkán, ha a daganat a bőrt beszűri vagy a mellkashoz rögzül, illetve, ha közvetlenül az emlőbimbó mögött helyezkedik el, akkor az egész mell eltávolítására sor kerülhet. Elvétve fordul elő, hogy csak műtét közben derül ki, hogy miből mennyit kell eltávolítani.

Az operáció menetét, részleteit műtét előtt az orvos alaposan tisztázza a beteggel. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a páciens ragaszkodik ahhoz, hogy az orvos javaslatával ellentétben csak kisebb részt távolítsanak el a melléből, illetve ennek ellenkezője is: a beteg a biztonság kedvéért azt kéri, hogy az egész emlőt távolítsák el. 

Plasztikai műtét

A mai műtéti technikák használatánál gyakran szinte elhanyagolható változás történik a beteg a mellén, még úgy is, hogy nem végeztek rajta esztétikai beavatkozást. Ennek az az oka, hogy a sebész – a biztonságos ellátás keretein belül – arra törekszik, hogy a mellszövetből minél kevesebbet távolítson el.

Van, amikor egyértelműen indokolt az emlőműtéttel egyidejű plasztikai műtét. Előfordul, hogy a beteg kéri ezt a megoldást. Az emlő teljes vagy nagy területű eltávolítása mellett a szakorvos nem feltétlen javasolja az azonnali plasztikai műtétet. Ilyenkor halasztott műtétre kerülhet sor azt követően, amikor a beteg már az onkológiai kezelésen részt vett.

Önmagában a plasztikai műtét se nem gátolja, se nem serkenti a gyógyulást, így általában a nőgyógyász-sebészek semleges állásponton vannak ezzel kapcsolatban. A műtétről, a beteg bevonásával a plasztikai sebész dönt a beteggel együtt, de természetesen kooperálnak az operáló orvossal is. 

Tisztánlátás és törődés a gyógyulás útján

Kórházunkban biztonságban érezheti magát. Pontos és részletes tájékoztatást kap. Megszervezzük a kezelést, irányítjuk a folyamatot, időben hozzájut a gyógyító eljárásokhoz. Tudjuk, hogy a melldaganatos (mellrákos) betegek kezelése során gyakori, hogy a páciens magára marad az egészségügy bonyolult útvesztőiben, elveszettnek és reménytelennek látja sorsát. Ezért a mi célunk az, hogy megvédjük ettől a bizonytalanságtól. Tisztázunk minden mozzanatot, stabil és reményteli marad a beavatkozások során, elkerüli a tanácstalanságot, és a magára hagyottság érzését. Sebészeink különleges hozzáértése, körültekintő döntései, hosszú távú és komplex megoldást biztosítanak.

Szakembereink

Intézményünkben Dr. Siklós Pál segít az első lépésekben: szakértelmével diagnosztizálni tudja a problémát és időben továbbirányítja az érintettet.

Dr. Szegedi Zoltán tapasztalatára a műtét során számíthatunk, aki arra törekszik, hogy a lehető legkisebb részt távolítsa el a daganatos szervből.

 

Munkatársak