Ezért fontos a laktózérzékenység kezelése

A laktózérzékenység egyre nagyobb teret hódít, kivizsgálása és gyógyítása nagyon fontos - véli dr. Kozma Béla, a TritonLife Kapos Medical gasztroenterológusa.  

A laktózérzékenység okozója, a laktáz nevű enzim hiánya a szervezetből. A tejcukrot, azaz a laktózt a laktáz enzim a vékonybélben felszívódó glüközzá és galaktózzá alakítja. Amennyiben a laktáz hiányzik, a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot, ebből adódóan a tejcukor nem emésztődik meg és nem szívódik fel, ami leggyakrabban a tejfogyasztást követően haspuffadáshoz, vagy hasmenéshez vezethet – mondja Dr. Kozma Béla.

A laktázszint értéke a születést követően a legmagasabb, de ez folyamatosan csökken az életkor előrehaladtával, még a folyamatos laktózbevitel ellenére is, és a legtöbb esetben a hiánya 20 és 40 év között jelentkezik. A gasztroenterológus szerint a szerzett, vagy másodlagos laktázhiány egy vékonybelet érintő betegség következtében alakulhat ki. Ilyen kiváltó ok lehet például az antibiotikumkezelés, a Crohn-betegség, a rövidbél szindróma, a gyomor-bélhurut, daganatok sugár- és kemoterápiája, vagy cukorbetegséghez társuló bélmozgászavar.

 

Miből gyanakodhatunk laktózérzékenységre?

A szakorvos azt javasolja, akkor gyanakodjunk laktózintoleranciára, hogyha egy tejtermék, vagy tej elfogyasztása utána laza, hígabb széklet, puffadás, hányinger, hasi fájdalom és gyakori teltségérzet jelentkezik. A betegséget funkcionális tesztek elvégzésével lehet kimutatni, azonban ezek a tesztek alapján az elsődleges és másodlagos laktázdeficiencia nem különíthető el.

 

Hogyan pótoljuk a tejtermékekben található vitaminokat, szerves anyagokat?

A tejcukor-érzékenységet elsősorban a tejtermékek fogyasztásának a mellőzésével lehet kezelni. Ilyenkor a betegnek gondoskodnia kell a tejben és tejtermékekben megtalálható, szervezet számára elengedhetetlen anyagok pótlásáról. Ilyen például a B1 és B2-vitamin, a folsav, a niacin, a kalcium, a fehérje, a magnézium, a cink, valamint az A-, D-, és B12-vitamin.

A laktózérzékenyek számára számos tejterméket pótló termék elérhető már az üzletek polcain. Fogyaszthatnak laktózmentes tejet, joghurtot és sajtot, de még a szója-alapú tejtermékek is megfelelőek lehetnek a laktózintolerancia enyhébb formájában szenvedők számára. Figyelni kell azonban arra, hogy a hasi tünetek jelentkezése nem mindig jelent kifejezetten csak laktózra érzékenységet. Legtöbbször ugyanis a panaszokat egyszerre több allergén váltja ki, ilyenkor viszont a laktózmentes élelmiszerek fogyasztása nem jelent megoldást.

Dr. Kozma Béla szerint a kezelőorvosnak az a feladata, hogy kizárja a laktázdeficienciát, ugyanis ilyen esetekben csupán a háttérben rejlő betegség felismerése és kezelése vezet a gyógyuláshoz.

 

Milyen következménye lehet a laktózintolerancia elhanyagolásának?

Azért nagyon fontos komolyan venni a tüneteket és a diétát, mert olyankor a laktóz bontatlanul halad tovább a vastagbélbe. A bontatlan cukrok károsítják a felszívódási mechanizmusokat biztosító bélbolyhokat, így más fontos tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok sem szívódnak fel, idővel hiánybetegségek alakulnak ki.

A kezdetben enyhe hasi tünetekkel járó érzékenységből a szervezet folyamatos allergén-terhelésével nemcsak erőteljes allergiás panaszokat, de súlyos szövődményeket is eredményez. Hosszú távon a vékonybél olyan mértékben károsodhat, hogy olyan súlyos, visszafordíthatatlan betegségek alakulhatnak ki, mint a csontritkulás, vagy a béldaganat.