Vastagbéltükrözés: hogyan történik a vizsgálat?

Vizsgálat és terápia egyben

Bár többféle módszer alkalmas a vastagbélrák szűrésére, a legjobb a kolonoszkópia vagyis a  vastagbél-tükrözés. Az itt használt endoszkóp olyan eszköz, mely a végén található chip-kamera segítségével készít mozgóképet a bél belső felszínéről, melyet az orvos számítógép monitorán lát, nagyítva. Az endoszkóp munkacsatornájába miniatűr eszközök (fogó, hurok) vezethetők. Az orvos az endoszkóp segítségével tüzetesen áttanulmányozhatja a vastagbél állapotát, és ezzel egy időben eltávolíthatja az ott felfedezett polipokat, valamint szövetmintát vehet. Ezzel a vizsgálattal mind a vastagbél-, mind a végbélrák szűrhető.

 

Bódításban vagy altatásban

Ha elképzeljük, hogy valaki körül szeretne nézni a vastagbelünkben, biztosan fogunk örömujjongani. Ezt persze tudják az orvosok is, így a vizsgálatot bódításban vagy altatásban végzik - a pácienssel történő egyeztetés szerint. Így a vizsgálat alatt fájdalmat nem érzünk. A művelet nagyjából 10-20 percig tart, ezt kis pihenés követi, majd a páciens a saját lábán távozhat. Vezetni nem szabad közvetlenül kolonoszkópia után, ezen kívül nincs más korlátozás.

A vizsgálatot megelőző napon hashajtó használata szükséges, és sok folyadék fogyasztása, hogy az orvos értékelhető képet kapjon. A vizsgálat után javasolt sokat inni, hogy az előző nap elvesztett folyadékot pótolja a páciens. Azt, hogy lehetséges-e altatás, az is befolyásolja, hogy vannak-e a páciensnek kísérőbetegségei, amelyek ebből a szempontból rizikófaktornak számítanak. Ez utóbbi esetben külön konzultációra van szükség aneszteziológus orvossal a vizsgálat előtti napokban. Az aneszteziológiai vizsgálat mellett vérvételre is sor kerül.

 

Előzzük meg!

Egyetlen szűrővizsgálat még nem garancia arra, hogy biztonságban leszünk életünk végéig. Ám szerencsére elég 3-5 évente ismételni a vizsgálatot, ugyanis ennyi idő alatt fejlődhet ki daganat a bélben kialakult polipokból. A szűrővizsgálaton kívül is tehetünk a megelőzésért. A vastagbélrák civilizációs betegség, főként az egészségtelen táplálkozás fokozza az esélyét. Sok gyümölcs, zöldség fogyasztása, a rendszeres testmozgás, a túlsúly elkerülése segít, hogy elkerüljük a bajt!

 

Kettőt az egyben

gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés iránti igény gyakran egyszerre jelentkezik. Nagy előny, hogy egy altatásban a két vizsgálat egyszerre elvégezhető.