Bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat

Bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat

A bőrgyógyászati vizsgálat célja a bőrproblémák feltérképezése és kiszűrése, a bőrpanaszok okának megtalálása, az anyajegyek állapotának, jellegének felmérése. Szakembereink segítséget nyújthatnak allergiás bőrelváltozások, viszketés, bőrpír, hámlás, kiütés, esztétikai bőrproblémák, akné (gyulladt, pattanásos bőr) esetén is. 

A bőr nem pusztán a legnagyobb szervünk, de egyben testünk első számú védelmi vonala is. Bármilyen külső vagy belső hatás megmutatkozik a bőrünkön, legyen az a napsugárzás, a belső szervek rendellenességei vagy az idő múlása. Bőrünk egészsége, annak ellenőrzése nem pusztán esztétikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a hirtelen fellépő tünetek akár súlyos betegségre is utalhatnak. 

A bőrgyógyászati vizsgálat célja

A bőrgyógyászati vizsgálat célja a bőrproblémák feltérképezése és kiszűrése, a bőrpanaszok okának megtalálása, valamint az anyajegyek állapotának és jellegének felmérése. 

Milyen tünetek esetén látogassunk el bőrgyógyászati szakrendelésre?

A hirtelen kialakuló és/vagy szokatlan panaszok (például nem múló viszketés, bőrpír) és egyéb bőrproblémák (megváltozott nagyságú anyajegy, stb.) esetén érdemes minél előbb felkeresni a szakorvost, mert a bőrgyógyászati elváltozások hátterében akár súlyosabb, a belső szerveket érintő megbetegedés is állhat. 

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha egy anyajegy színe, alakja, nagysága, szerkezete megváltozik, vagy fáj, érzékeny, viszket, hámlik, vérzik.
Amennyiben van anyajegye, a rosszindulatú bőrdaganat, vagyis a melanoma megelőzésének alapvető feltétele az évenkénti, rendszeres szűrővizsgálat.

Leggyakoribb bőrgyógyászati betegségek 

Bőrfertőzések, melyeket baktériumok, vírusok és gombák okozhatnak. A bakteriális bőrfertőzés közé tartozik például az orbánc és a cellulitisz (nem összetévesztendő a cellulittal, vagyis a narancsbőrrel). A vírusos bőrfertőzések közül a leggyakoribb példa a szemölcs. A gombás fertőzés esetében kiemelendő a dermatophyton gombák által okozott köröm- és lábgomba.

A jóindulatú bőrdaganatok egyik leggyakrabban előforduló formája az anyajegy, amely egyeseknél veleszületett, de sokkal jellemzőbbek az életkor előrehaladtával kifejlődő elváltozások. A rosszindulatú bőrdaganatok legrosszindulatúbb típusa a melanoma, amelyet általában a Nap káros sugárzása okoz. 

Hogyan zajlik a bőrgyógyászati vizsgálat?

A bőrgyógyászati szakrendelés során az első lépésként a bőrgyógyász szakorvos felveszi a kórelőzményt (például mikor kezdődtek a panaszai, milyen gyógyszereket szed, allergiás-e valamire, mennyit tartózkodik a napon, érintkezik-e vegyszerekkel, előfordult-e már a családban bőrrák). Ennek pontossága nagymértékben hozzájárul az eredményes vizsgálathoz és kezeléshez. 

Ezt követően a bőrgyógyász a bőr daganatos elváltozásait vizsgálja, vagyis az anyajegyek szűrését végzi el, ami egyrészt a bőrfelület megtekintéséből, másrészt a dermatoszkópos vizsgálatból áll. A dermatoszkóp egy markolattal és egy belső lámpával ellátott nagyító, melynek segítségével pontosan nyomon követhetővé válik az egyes anyajegyek és bőrelváltozások potenciális progressziója. 

Egyéb panasz (akné, viszketés, kiütések, stb.) esetén a bőrgyógyász megvizsgálja az érintett bőrfelületet, szükség esetén pedig mintavétel is történhet, ami nem jár fájdalommal.

Milyen kezeléseket vehet igénybe?

A bőrgyógyász szakorvosaink által végzett kezelések közé tartozik a különféle bőr- és körömelváltozások (például jó- és rosszindulatú bőrdaganatok, szemölcs, benőtt köröm, bőr alatti elváltozások) kimetszése, a krónikus bőrsebek ellátása és a körömágy plasztika, valamint az allergiás bőrelváltozások, a viszketés, a bőrpír, a hámlás, a kiütés, az esztétikai bőrproblémák és az akné (gyulladt, pattanásos bőr) ellátása is.