Terheléses EKG

A kardiológia vizsgálatok egyik leggyakoribb és szinte elmaradhatatlan eleme az EKG, azaz az elektrokardiográfia vizsgálat. Az EKG mérés egy non-invazív, fájdalom és kellemetlenségektől mentes diagnosztikai eljárás, amely során a szív működésébe nyerhetnek betekintést a szakemberek.

Az emberi szívet mozgató izmok, különböző elektromos ingerek hatására rendszerint összehúzódnak, ezt nevezzük szívdobbanásnak. Az izmok által dobbanásonként kifejtett elektromos impulzusokat az EKG készülékek egy úgynevezett EKG görbén mutatják meg, amelyet papíron, vagy monitoron jelenítenek meg a mérőeszközök. Kardiológusaink ezen adatok segítségével (a görbék kiugrásai vagy ellaposodása alapján) eredményesen észlelhetik az esetleges elváltozásokat.

Az EKG vizsgálatokról általánosságban

Az EKG vizsgálatoknak két fajtája van, a nyugalmi és a terheléses mérés. A nyugalmi vizsgálat során egy pillanatnyi képet kapunk a szív működéséről. Szakembereink, többek közt információhoz juthatnak a már folyamatban lévő gyógyszeres kezelések hatásairól, valamint a szívkamrák nagyságáról. Habár a vizsgálat rövid ideig tart, ez a néhány másodpercnyi adat általában elegendő adatot nyújt kardiológusainknak, hogy fel tudják mérni a szív általános állapotát. A nyugalmi helyzetben elvégzett EKG mérésekkel továbbá kimutathatóak a veleszületett, vagy a szerzett szívritmus zavarok, keringési problémák, illetve rendellenességek, így az egyik legsokoldalúbb és legszélesebb körben elvégzett kardiológiai vizsgálatok egyike.

A legelterjedtebb és egyben az egyik legpontosabb nyugalmi mérés az úgynevezett 12 pontos EKG mérés, amely során 12 darab elektródát helyezünk fel a páciens testére. Ebből 4 a végtagokra (csukló és boka), 8 pedig a mellkasra kerül. Ezután egy hullám- és frekvencia analízist végeznek el orvosaink, amiből következtetnek a szív állapotára, frekvencia variábilisára, illetve az R-R értékére. Ezen adatok felvétele és a mérések elvégzése képezik az EKG segítségével a kardiológiai szakrendelések alapját.  

Előfordulhatnak viszont olyan esetek, amelyek során a nyugalmi állapotú EKG nem vezet kielégítő eredményere és további vizsgálatokra van szükség. A szívet és érrendszert érintő problémák feltárásának következő lépcsője a terheléses EKG mérés, aminek segítségével kimutathatóak a különböző ingerületvezetési és vérellátási zavarok.

A terheléses EKG lényege

A terheléses EKG vizsgálat alatt a szívet folyamatos terhelésnek teszik ki kardiológusaink. A szervezet megnövekedett oxigén igénye következtében a szív nagyobb mennyiségű vért pumpál az érrendszerbe, így kimutathatóak az olyan betegségek és rendellenességek is, amelyek a nyugalmi állapotban végzett EKG vizsgálatok során rejtve maradnának. Terhelés alatt az állóképesség vizsgálata mellett a keringési és légzési funkciók is mérhetőek, így könnyen kimutathatóvá válnak például az oxigénhiányhoz, vagy a mellkasi fájdalomhoz társuló tünetegyüttesek.

A terheléses EKG vizsgálatot több esetben is érdemes lehet elvégeztetnünk, például, ha egy szűrővizsgálat során fokozott szív és érrendszeri kockázat gyanúja merült fel, vagy ha koszorúér szűkületben szenvedünk. Továbbá ajánljuk még a vizsgálatot, amennyiben az szakamebereink szerint gyógyászati szempontból indokolt. A szív és a keringési rendszer terhelhetőségének mérése, szívritmus zavar provokálása, illetve az esetlegesen keletkezett keringésben fennálló sérülések kimutatása, mind az indokolt kategóriába tartoznak. A terheléses EKG ezeken felül fontos szerepet játszhat pácienseink kezelésének és gyógyulásának monitorozására, így a gyógyulás folyamatában is érdemes lehet szakembereink segítségét kérni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a terheléses EKG vizsgálatnak vannak korlátai is. Az EKG teszt például nem képes megmondani, hogy az erek milyen mértékben meszesedtek el, vagy mennyire vannak összeszűkülve, csupán az ezen tüneteket kiváltó betegségek diagnosztizálásában segíthet. A vizsgálat továbbá nem tudja meghatározni, hogy pontosan hol és milyen ér záródhatott el, illetve egy lehetséges szívinfarktus  pontos bekövetkezését se tudja előre megjósolni. Ezen betegségek pontos meghatározására további kardiológiai vizsgálatok (például angiográfiás tesztek) elvégzésére van szükség.

Kardiológiai vizsgálatainkat minden korosztálynak ajánljuk, különösen az aktív fizikai munkát, vagy sport tevékenységeket űző pácienseinknek. Továbbá fontos megjegyezni, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések gyakorisága bizonyos életkor felett megemelkedik, így fontos hangsúlyoznunk a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát a 40 év feletti korosztály esetén.

Vizsgálatainkat minden esetben szakember végzi, így azok teljesen biztonságosak, fájdalom- és kockázat mentesek. Kardiológusaink és ápolóink legfőbb érdeke az ön egészsége és biztonságérzete, így a vizsgálatok, mérések során mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy önt a lehető legkevesebb kellemetlenség érje.

Terheléses EKG a gyakorlatban: mire számíthat a vizsgálat során?

A terheléses EKG vizsgálat elsődleges célja, hogy a szívre kifejtett stresszhatás következtében fény derüljön a szív és az érrendszer terhelés alatti állapotára, és hogy a segítségével kiszűrhetőek legyenek olyan keringési rendszert érintő betegségek, mint például a koszorúér rendelenességei.

A teszt során szakembereink a szívfrekvenciát, a vérnyomást, a ventilációt, a vér oxigén szintjét, illetve a terhelés közbeni légzés számot vizsgálják. Habár a terheléses EKG vizsgálatok a biztonságos és tünetmentes kategóriába tartoznak, mégis előfordulhatnak olyan relatív kontradikciók, (azaz olyan kizáró okok, ahol a kardiológus szakorvosnak kell döntenie arról, hogy a vizsgálat elvégzése veszélyezteti-e a páciens egészségét) amelyek meggátolják a mérés elvégzését. Ilyen kizáró ok lehet többek közt a nagyon magas vérnyomás, a durva szívritmus zavar, vagy a súlyos érszűkület.

A terheléses EKG mérés általában szobabiciklin, vagy futószalagon történik. A vizsgálat kezdetén szakembereink felhelyezik önre a mérő elektródákat, illetve a vérnyomásmérőt. Ezután egy szobakerékpáron, vagy egy futószalagon kényelmes tempóban indul meg a tesztelés. A mérés intenzitása 3 percenként emelkedni fog, fokozatosan növelve a terhelést. Végül levezetésképpen az eredeti sebességre lassul vissza a mérőállomás.

Szakembereink eközben folyamatosan figyelemmel kísérik az ön állapotát, így ha a mérés közben bármilyen probléma adódna (például: mellkasi fájdalom, szédülés vagy fejfájás), úgy a teszt gyorsan és kockázatmentesen egyből megszakítható.

A terheléses EKG mérés körülbelül negyed órát vesz igénybe, és különleges előkészülést a páciens részéről nem igényel. A mérésre érdemes olyan ruházatban eljönnie, amiben könnyen és kényelmesen tud mozogni, továbbá kérjük, hogy hozza magával az eddigi leleteit. Nehéz ételt kérjük ne fogyasszon a vizsgálat előtt, hiszen a teli gyomor jelentősen ronthat terhelés alatti komfortérzetén. A teszt befejezése után páciensünket figyelemmel kísérjük mindaddig, amíg pulzusszáma nem normalizálódik. Ez idő alatt mindenképp ajánljuk betegeink számára a bőséges folyadékbevitelt.

A lelet elkészültével munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot. Amennyiben bármilyen elváltozást tapasztaltunk az EKG eredményeiben, vagy más mért értékekben, kardiológusaink készséggel állnak a rendelkezésére és örömmel válaszolnak majd az esetlegesen felmerülő kérdéseire.

A szívhez és a keringési zavarokhoz köthető megbetegedések, amennyiben kezeletlenek maradnak, gyakran súlyos következményekkel járhatnak. Érdemes tehát, akár megelőző jelleggel, akár enyhe panaszok esetén is kardiológus szakemberhez fordulni. Amennyiben ön az alábbi tünetek, vagy tünetegyüttesek bármelyikét tapasztalja magán keresse fel kardiológiai szakrendelésünket:

  • Mellkasi fájdalom
  • Heves szívdobogás érzés
  • Fulladás vagy nehézlégzés
  • Magas vagy alacsony vérnyomás
  • Egyéb mellkasi panaszok

A korai felismerés nagy szerepet játszik a különböző szívbetegségek esetén, hiszen az idejében diagnosztizált betegségek akár életet is menthetnek.