Várandós 35-37. heti Streptococcus B szűrővizsgálat tenyésztéssel

Várandós 35-37. heti Streptococcus B szűrővizsgálat tenyésztéssel

Előszőr 1960-ban irányult a figyelem a szülés utáni és neonatális infekcióban játszott szerepére e kórokozónak. Normál immunrendszerű felnőttek között ritkán okoz megbetegedést, bár elsősorban nőknél például húgyúti fertőzés kórokozójaként fordulhat elő. A Streptococcus agalactiae vagy B-csoportú Streptococcus (GBS) hosszabb-rövidebb ideig kolonizálja a vastagbél, és a hüvely flóráját. A hordozás aránya terhes nők esetében 20-30%-ot is elérheti. Immunhiányos állapotokhoz társulva sokféle kórképben játszik szerepet, mint például szepszis, pneumonia, meningitis. 

Az újszülöttkori fertőzéseket két nagy csoportra osztja az irodalom:
o    Korai fertőzések a szülést követő első héten alakulnak ki. Kórképek: szepszis, meningitis és pneumonia. Halálozási rátája magas.
o    Késői fertőzés a szülést követő 7-90. nap között alakul ki. A fertőzés kontakt úton terjed a csecsemőre a szülőről, ellátó személyzetről.

Kórképek: szepsis, meningitis. Halálozási rátája alacsonyabb.

Bár a korai forma viszonylag ritkasággá vált az elmúlt években, az anyai GBS-kolonizáció aránya az 1970-es évek óta változatlan maradt. Engedélyezett GBS-oltás hiányában továbbra is a szűrés és az intrapartum antibiotikum-profilaxis jelent megoldást a Streptococcus agalactiae okozta a betegségek kialakulásának megelőzésére.

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzésének egyik jelentősége a várandós nők 35-37. terhességi hete között levett B-csoportú Streptococcus hordozás megállapításának van. 

Továbbá jelentősége az újszülöttekben okozott fertőzésekben játszott kóroki szerepének felderítésében van. A csecsemők többsége a korai burokrepedés révén, illetve a szülés során, a kolonizált hüvelyen áthaladva fertőződik. Az újszülött fertőzésének esélyét növeli az anya lázas állapota, elhúzódó szülés, koraszülés, vagy S. agalactiae által okozott húgyúti fertőzés. 

Vizsgálat előtti teendők

A mintát szakorvosnak kell levennie. Várandósok esetén hüvelyből vagy végbélnyílásból vett minta alkalmas a szűrővizsgálat elvégzésére. Újszülötteknél a fertőzés gyanúja esetén fülből vagy gyomorból vett minta küldendő a laboratóriumba. A mintát steril vattatamponnal kell levenni transzportközeges mintavevő eszközbe. A mintát hűteni tilos. Szobahőmérsékleten 48 óráig tárolható, de minél hamarabb a laboratóriumba kell juttatni. 

Vizsgálati eredmény

Az eredményt befolyásoló faktor lehet az antibiotikum terápia, ez befolyásolja a tenyésztés eredményét. 

Várandósok szűrésénél kapott pozitív tenyésztési eredmény (azaz a baktérium kitenyészett: Streptococcus agalactiae pozitív) esetében a szülész-nőgyógyász a szülő nőt szülés közben kemoprofilaxisban (megelőző gyógyszeres kezelésben) részesíti. A kórokozó kitenyésztése esetében a kórokozó antibiotikum érzékenységi vizsgálatának eredménye is kiadásra kerül. 

Ennek megfelelően a hüvelyi kolonizáció (hordozás) kimutatása a szülő nőnek a szülés közben adott antibiotikum prevenciót tesz szükségessé. Pozitív eredmény esetén NEM indokolt a terhesség során korábbi időszakban szisztémás antibiotikum terápia alkalmazása.

A hagyományos hüvelyváladék tenyésztés NEM foglalja magában ezt a szűrővizsgálatot! Külön vizsgálatként kell megkérni a vizsgálat megrendelésekor minden esetben!

Eredmény elkészülésének várható ideje: 2-4 nap