Terhességi cukorbetegség: a várandósok 7-8%-a érintett

Mit jelent és mi húzódhat a terhességi cukorbetegség hátterében? Miért fontos figyelnünk rá, és milyen kockázatokat rejt? Hogyan diagnosztizálhatjuk? És hogyan történik a hatékony kezelés? Többek között ezekről kérdeztük dr. Károlyi Hortenziát, a TritonLife diabetológusát.

 

Melyek a terhességi diabétesz kialakulásának legfőbb okai, mi állhat a háttérben?

A terhesség egy inzulinrezisztens állapot, az édesanyában hormonális változások (is) történnek, nagy mennyiségben termelődnek az inzulin hatásával ellentétes hormonok, ami a hasnyálmirigy részéről megnövekedett inzulintermelést igényel.

Ha ennek nem képes eleget tenni, kialakul a szénhidrát-feldolgozás zavara, ami terhességi cukorbetegséghez vezet. A szüléssel, a méhlepény leválásával ez a hormonális állapot megszűnik, vele a gesztációs diabétesz is.

Ha mégsem, akkor nem valódi terhességi cukorbajról van szó, felmerül, hogy a cukorbetegség fennállhatott a terhesség előtt is, csak nem volt ismert, vagy pedig a terhesség ideje alatt nyilvánult meg, kezdődött egy valódi cukorbetegség (1-es vagy 2-es típusú).

Milyen gyakran fordul elő?

Bárkinél előfordulhat, de a korral előrehaladva nő a kockázata (35 év felett). Kockázati tényező a túlsúly is (BMI 30 felett), ha előzőleg eleve fennállt inzulinrezisztencia, illetve gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek a családjában van a felmenők között cukorbeteg, vagy ha előző terhességben kialakult. Összességében a terhes nők 7–8%-ánál jelenik meg.

Miért veszélyes, milyen kockázatokat rejthet magában várandósság alatt, valamint a szülést követően?

A terhességi cukorbaj érinti mind a baba fejlődését, mind a szülés körülményeit, mind a születés utáni életét. Méhlepény-elégtelenséget okozhat, rontva a baba oxigén- és tápanyag-ellátottságát, negatívan befolyásolva ezáltal a normális fejlődését.

Az anyától kapott vérben ilyenkor a magas vércukorszint magzati súlyfelesleghez, nagyobb belső szervek kialakulásához vezet, valamint pangást, ödémát okozhat, és ezáltal nehezebb a szülés, az újszülött sérülékenyebb. Koraszülés, netán vetélés is megtörténhet. Megszületés után előfordul az újszülött kritikus vércukorszint-csökkenése és mély sárgaság.

Az édesanyára nézve fokozódik minden fertőzés veszélye (leggyakoribbak a húgyúti, hüvelyi infekciók), valamint a rettegett toxémiás állapot alakulhat ki (súlyos vizenyő, vérnyomáskiugrás, fehérjeürítés), mely azonnali beavatkozást, a terhesség megszakítását (császármetszést) igényel mind a mama, mind a baba érdekében!

A terhesség utolsó harmada egy kis „ablak a jövőre”, előrevetíti majdani esetleges cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, amennyiben gesztációs diabétesz alakul ki.

Melyek a terhességi diabétesz tünetei, hogyan diagnosztizálhatjuk?

A terhességi cukorbetegség általában tünetmentes, csak a laboratóriumi vizsgálat fedi fel a problémát.

A terhességi cukorbeteg diagnózisa az OGTT (orális glükóz tolerancia teszt) elvégzésén alapszik, melyet a 24–28. terhességi héten, majd pedig a 30–32. héten is, ha az első alkalommal negatívnak bizonyult a teszt. Amennyiben terhesség előtt inzulinrezisztencia állt fenn, vagy előző terhesség során már volt terhességi cukorbaja a kismamának, akkor hamarabb, a 10–12. héten végezzük el a korai felfedezés érdekében.

Milyen megoldások, kezelési módok léteznek?

A terhességi cukorbaj kezelése elsősorban diétán alapszik, ami kezdetben 180 gramm napi szénhidrátmennyiséget jelent napi többszöri elosztásban, de szükség esetén ez 160 grammra csökkenhet a terhesség egész idejére.

Amennyiben a diéta, mozgás, testsúlykontroll révén nem érjük el a kívánt vércukorprofilt, akkor inzulin bevezetésére kerül sor. Mind diéta, mind inzulinkezelés mellett rendszeres vércukormérés, -ellenőrzés szükséges, célszerű diétás naplót vezetni, és a mért értékeket is jegyezni.

Mind a diéta, mind az inzulinkezelés egyénre szabott, rendszeres orvosi ellenőrzés és dietetikus által végzett tanácsadás mellett történik. A szüléssel az igazi gesztációs diabétesz megszűnik, de az ellenőrzések nem, annak kizárására, hogy nem alakult-e ki esetleg valódi cukorbetegség, mely a szülést követően is megmarad.

Munkatársak