A dietetikai tanácsadás fontossága és előnyei

A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakember. Az egészség előmozdítása, minél további megőrzése, a betegségek megelőzése érdekében személyre szabott táplálkozási tanácsadást nyújt azoknak, akik szeretnék javítani az általános egészségi állapotukon, valamint betegség, sérülés vagy műtét miatt speciális étrendre van szükségük.

 

 

Dietetikai tanácsadás: hogyan segíthet a személyre szabott étrend?

A dietetikusok kórházakban, szakrendelőkben, magánpraxisokban, idősotthonokban, gyógyszállodákban és vendéglátó intézményekben dolgozhatnak más szakemberekkel (szakorvosok, gyógyszerészek, pszichológusok, gyógytornászok, stb.) együttműködve, hogy táplálkozási javaslatokat nyújtsanak a különféle egészségi állapotú páciensek számára, valamint részt vegyenek a betegségek (például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, szénhidrát anyagcserezavar, terhességi cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, emésztőszervi problémák, lipid rendellenességek, daganatos betegségek, ételallergiák és intoleranciák, vesebetegségek) megelőzésében és kezelésében.

Akár fogyni próbál, akár általános egészségi állapotát fejlesztené, egészségtudatosan szeretne táplálkozni, akár betegségét szeretné kezelni, a TritonLife dietetikai tanácsadása során speciális szakterületeken (például gyermekgyógyászat, onkológiai, sebészet, ételallergia, sport)  tapasztalatot szerzett szakképezett dietetikusaink számos szolgáltatást kínálnak, beleértve az Ön egészségi és tápláltsági állapotának, laboratóriumi eredményeinek, táplálkozási szokásainak és egészségi szükségleteinek átfogó értékelése alapján az egyéni célkitűzések meghatározását, a személyre szabott étkezési tervet, a receptekkel kiegészített ételkészítési útmutatót és az utánkövető konzultációkat.

Az egészségtudatos táplálkozás titka nem az egyes élelmiszerek, tápanyagok elhagyásában, hanem azok tudatos, mértékletes fogyasztásában rejlik. A drasztikus megszorítások helyett mindig a kiegyensúlyozottságra kell törekedni, a mennyiség mellett az arányokra is oda kell figyelni, bármilyen étrend vagy étel mellett döntünk.

 

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb magán dietetikust?

A táplálkozástudomány területén szerzett végzettséggel rendelkező, felsőoktatásban képzett és akkreditált, az igényeinek leginkább megfelelő dietetikus választásában az alábbi kritériumok segíthetnek:

  • a saját speciális egészségi és táplálkozási igények (például egészséges étrend, fogyás/hízás, ételallergia- vagy intolerancia, hisztamin intolerancia, emésztési problémák, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, szénhidrát anyagcserezavar, terhességi cukorbetegség) meghatározása
  • a táplálkozási tanácsadóval ellentétben a dietetikus az egyéni diétás tanácsadáson túl táplálkozási terápia ellátására is jogosult
  • az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által nyilvántartott érvényes egészségügyi szakképesítést szerzett szakemberek (jogszabály által meghatározott, bárki számára hozzáférhető adatok megismerése - https://kereso.enkk.hu/) - a táplálkozási tanácsadók esetén nincs kötelező nyilvántartás.

Az első konzultáció körülbelül 60-90 percig tarthat. A testtömeg-, -testmagasság-, testösszetétel mérése (amennyiben lehetséges), a testtömegindex (BMI) számítása, a laboratóriumi eredmények áttekintése mellett a dietetikus részletes kérdéseket tesz fel az általános egészségi állapotáról, az életmódjáról, az aktuális étrendjéről, a táplálkozási és testmozgási szokásairól. A válaszok és az étkezési naplója lehetővé teszik a dietetikus számára, hogy – szükség esetén a szakorvosával együttműködve - az Ön igényeinek megfelelő egyéni étkezési tervet alakítson ki, valamint segít abban is, hogy hosszú távon hogyan tudnak szokássá alakulni a javasolt változtatások.

A komplex dietetikai konzultációt követő egy héten belül írásos étrendi összegzést küld Önnek a tanácsadáson elhangzottak alapján a probléma orvoslására (étrend és ételkészítési alapelvek, receptek, étrend-kiegészítők), illetve lehetőség van utánkövető konzultációkra is a fejlődés nyomon követésére.

 

Hogyan segíthet a dietetikus a hosszú távú egészségmegőrzésben?

A dietetikus szerepe az egészség hosszú távú megőrzésének alapját képező kiegyensúlyozott táplálkozást elősegítő étkezési programok tervezése során nélkülözhetetlen.

A dietetikusok egy multidiszciplináris csapatban dolgozva biztosítják, hogy a legfrissebb tudományos irányelveket és kutatási eredményeket felhasználva az egészséges ételválasztással, táplálkozással kapcsolatos tanácsokat adjanak a hozzá forduló páciensek számára a megfelelő táplálkozási szokásokkal, valamint a számos egészségi probléma megelőzésével és kiegészítő kezelésével kapcsolatban.

 

Gyermekkori táplálkozási tanácsadás jelentősége

A gyermekkori táplálkozási tanácsadást végző dietetikus segíti a csecsemők és a gyermekek egészséges táplálkozását és szorosan együttműködve az orvosokkal, védőnőkkel, stb. a gyógykezelés részét képező speciális diéták megtervezését (például ételallergia, daganatos megbetegedés, gyermekkori elhízás, hiánybetegségek) mind a kórházakban, mind pedig a járóbeteg-ellátásban.

A tanácsadási folyamat első lépéseként a dietetikus átfogó táplálkozási felmérést végez, ami magában foglalja az antropometriai adatok (magasság, testtömeg) mérését, az egészségi állapot felmérését, a kórtörténet teljes áttekintését, valamint a táplálkozási szokások megismerését. Ezután a szülőkkel és/vagy a kezelést végző egészségügyi szakemberekkel együttműködve meghatározza, milyen étrendre van szüksége a gyermeknek.

Az alábbi okok esetén érdemes felkeresni a gyermekkori táplálkozási tanácsadásra specializálódott dietetikust:

  • darabos/szilárd ételek bevezetése: különösen az első gyermek esetén hasznos, ha a dietetikus segít eldönteni, hogy melyik elválasztási módszer a legmegfelelőbb a csecsemő számára, valamint ételkészítési tanácsokat és ötleteket ad (például az allergének bevezetésére vonatkozó jelenlegi ajánlások)
  • tápanyaghiányok: a gyermekorvos által diagnosztizált tápanyaghiány (leggyakrabban vashiány) fennállásakor a dietetikus segíthet azon élelmiszerek étrendbe való beillesztéséről, amelyek – a szakorvos által felírt étrend-kiegészítők mellett – segítenek a hiányállapot megszüntetésében
  • székrekedés: a székrekedésnek számos oka van, melynek meghatározásában és a kiegyensúlyozott étrend megtervezésében segíthet a dietetikus (például rost- vagy folyadékbevitel módosítása, probiotikumok és/vagy étrend-kiegészítők szedése)
  • súlyproblémák: kóros súlycsökkenés vagy súlynövekedés esetén a dietetikus átfogó felmérést végezhet annak megállapítására, hogy egészségi probléma vagy nem kiegyensúlyozott étrend áll-e a hátterében, valamint a szükségleteknek megfelelően ételkészítési tanácsokat és étrendi javaslatokat ad
  • ételallergiák, intoleranciák: ha a gyermeknek ételallergiája van, előfordulhat, hogy az allergén élelmiszer étrendből való kiiktatása tápanyaghiányhoz vezet, melynek megelőzésében és kezelésében segíthet a dietetikus (például tejfehérje allergia esetén a megfelelő tejalternatívák megtalálása)
  • gyermekkori sport: a megfelelő táplálkozás - különösen a rendszeres és fokozott fizikai aktivitás mellett - kulcsfontosságú mind a teljesítmény, mind a felépülés szempontjából.

A fent felsoroltakon kívül számtalan más oka (szoptatási nehézségek, válogatós étkezés, bármilyen aggály a gyermek növekedésével, étrendjével vagy táplálkozásával kapcsolatban, stb.) is lehet annak, hogy a gyermekkori táplálkozási tanácsadásra specializálódott dietetikushoz forduljon.

 

Egyéni táplálkozási tervek készítése sportolóknak

Számos tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a táplálkozás minden szinten javítja az egészséget és a sportteljesítményt. A sportdietetikus – figyelembe véve az egészségi állapotot és az étrendi preferenciákat - az edzéstervhez igazodó gyakorlatias és biztonságos táplálkozási ajánlásokkal a legjobb teljesítmény elérésében, a verseny utáni regenerációban és a sérülések/műtétek után felépülésben segíti a sportolókat, valamint tanácsokat adhat az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban.