Dietetikus: ne azért élj, hogy egyél, hanem azért egyél, hogy élj

Friss adatok szerint Magyarországon a felnőtt lakosság körében az elhízottság meghaladja a 30%-ot, míg a gyermekkori elhízottság mértéke aggasztóan emelkedik az utóbbi években. A hátteret és a megoldásokat illetően Csikor Szandra, a TritonLife Kapos Medical dietetikusa fontos dolgokra világít rá.

Az elhízás terjedését részben a mozgásszegény életmód okozza. Az ülőmunka és az irodai környezet miatt sok embernek nincs energiája a rendszeres testmozgásra. Emellett az utazási lehetőségek javulása is csökkentette a fizikai aktivitást, mivel kevesebbet kell gyalogolnunk vagy bicikliznünk. Ugyanakkor a modern háztartási gépek is hozzájárulnak a fizikai aktivitás csökkenéséhez. Emiatt átlagosan alig fél órát mozog naponta a magyar lakosság, és csak az emberek kisebb hányada sportol rendszeresen.

A túlzott táplálkozás is nagy szerepet játszik az elhízásban. A gyorséttermi ételek és a kényelmi élelmiszerek jelentősen több kalóriát tartalmaznak, mint az otthoni ételek. A nassolás szintén problémát jelenthet, mivel az alacsony szerotonin szint miatt éhségérzet és hangulati változások léphetnek fel, ami arra késztethet bennünket, hogy magas szénhidráttartalmú vagy cukros ételeket fogyasszunk.

A rendszertelen táplálkozás és az egészségtelen étkezési szokások is hozzájárulhatnak az elhízáshoz, ahogyan az is, ha valaki leszokik a dohányzásról. A dohányzás növeli az anyagcserét, így a leszokás után a szervezet kevesebb kalóriát éget el, ami könnyen vezethet súlygyarapodáshoz – mondja Csikor Szandra, a TritonLife Kapos Medical dietetikusa.

Az elhízás genetikai tényezőktől is függ. Ha valakinek egyik szülője sovány, míg a másik túlsúlyos, akkor kevesebb az esélye arra, hogy a gyermekük elhízott lesz. Azonban, ha mindkét szülő túlsúlyos, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyermek is túlsúlyos lesz. Bár az örökölt lassabb anyagcsere és az azonos étkezési szokások szerepet játszanak az elhízás kialakulásában, az öröklés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyermek is el fog hízni.

Az ideális étkezési gyakoriság napi öt étkezést jelent, beleértve a reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát és vacsorát. Fontos az étrend összetételére is figyelni, hogy ne legyen túl sok benne zsír, koleszterin és finomított szénhidrát. Csikor Szandra hangsúlyozza, hogy a fogyáshoz egyénre szabott étrendre van szükség, és javasolja a dietetikus szakmai tanácsainak kikérését az egészséges és tartós fogyás érdekében.