Gyermekkori elhízás – miért forduljunk dietetikushoz?

Az elhízás mára globális problémává vált. A felmérések alapján 1980 és 2013 között 188 ország adatait tekintve a túlsúly és az elhízás növekedésének mértéke a gyermekek körében 47,1% volt. Az Egészségügyi Világszervezet 2022-es európai régióra kiterjedő kutatása alapján a 6-8 éves kor közötti gyermekek 26%-a túlsúlyos, vagy elhízott.

 

Miért kulcsfontosságú a  túlsúlyra/elhízásra már gyermekkorban odafigyelni?

 

A gyermekkori elhízás komoly egészségügyi kockázatokkal jár már fiatalkorban is. Az elhízást olyan betegségek kísérhetik, mint a 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, zsírmáj, mozgásszervi megbetegedések, alvásproblémák és depresszió. A kutatások szerint a serdülőkori elhízásban érintett gyermekek közel 80%-a felnőttkorában is elhízott marad, így az egészségügyi problémák felnőttkorra súlyosbodhatnak.


A gyermekkori elhízás szinte minden szervrendszert érint. A folyamat során a túlzott energiabevitel és csökkent felhasználás hatására a szervezet zsírt raktároz el, amely nem csak a bőr alatti területeken hanem a különböző szervek körül, majd a szervekben is megjelenhet, például a májban is felhalmozódhat. Ez utóbbi, például hosszútávon gyulladást okozhat, amely akár komoly májbetegségek kialakulásához is vezethet.

 

Miért szükséges a dietetika mellett az orvosi kivizsgálás?

 

Gyermekkori elhízás esetén orvosi kivizsgálás minden esetben ajánlott. Az orvosi kivizsgálás célja, hogy felmérje a gyermek általános egészségi állapotát, ellenőrizze például a vérnyomást, a labor értékeket, valamint hasi ultrahangot is javasolhat a belső szervek pl. máj állapotának felmérésére. Továbbá fontos ellenőrizni, hogy fennállnak-e olyan betegségek, hormonális eltérések, amelyek az elhízás hátterében állhatnak.
A túlsúly és elhízás kezelése összetettségéből adódóan több szakma együttműködésén alapul. Az orvosi kivizsgálás mellett kulcsfontosságú a dietetikai és pszichés támogatás is. 

 

Mi a dietetikus szerepe a gyermekek egészségében?

 

A dietetikus segít a változatos és kiegyensúlyozott egészséges étrend kialakításában. A gyermekek étrendjének megtervezésénél fontos szempont, hogy ne legyen túl szigorú, például rendszerint gyermekkori elhízás esetén nem alkalmazunk tiltólistákat, helyette segítünk megtanulni hogy miből mennyit és milyen gyakran érdemes enni/inni a nap folyamán. A célunk az, hogy olyan étkezési tanácsokkal segítsük és támogassuk a családokat, amelyek hosszú távon fenntarthatóak és egyénre szabottak. 

 

Milyen úton hat a táplálkozástudomány a szervezetünkre?

 

A táplálkozástudomány egyik legnagyobb előnye, hogy a szervezet egészséges működését természetes módon támogatja, az élelmiszereken keresztül. Például elhízás esetén gyakran javasoljuk a zabpehely mértékletes, de rendszeres fogyasztását, mivel olyan vízoldékony rostokat tartalmaz, amelyek kiegyensúlyozottabb vércukor- és inzulinszinteket eredményezhetnek, továbbá hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez és csökkenthetik a koleszterinszintet. Egyes kutatások szerint a magas omega-3 tartalmú élelmiszerek (pl. lazac) csökkenthetik az elhízás során nagyon gyakran fennálló krónikus gyulladást a szervezetben. A példákon keresztül jól láthatjuk, hogy az egyes étkezések összetétele nem csak azt határozza meg, hogy mennyit mutat a mérleg, hanem az elfogyasztott ételek minősége befolyásolja a szervezetünk élettani folyamatait, továbbá a jóllakottságot és éhséget befolyásoló hormonjainkra is hatnak. Természetesen az egészséges étrend nem egy-egy jótékony hatású élelmiszeren, “szuperélelmiszeren” múlik, hanem a táplálkozásunk és életmódunk egészének tudatos hosszú távú egyensúlyán.   

 

Hogyan készüljünk a dietetikai konzultációra?

 

A dietetikai konzultációra érdemes 5 napos étkezési naplóval érkezni. A naplóban fel kell jegyezni, hogy az egyes napokon mit, mikor, mennyit evett/ivott a gyermek. Például: a reggelit mikor fogyasztotta el, hány szelet kenyeret evett, megkente-e vajjal, fogyasztott-e hozzá felvágottat, zöldséget, ha igen hány szeletet. Fontos feljegyezni, ha a gyermek az étkezés között is nassolt valamit, például kekszet, csokit, üdítőt ivott stb.

A napló segít abban, hogy pontosabb képet kapjunk a táplálkozási szokásokról, felmérjük a gyermek energia- és tápanyagbevitelét, felkutassuk az elhízáshoz hozzájáruló étrendi és életmódbeli tényezőket. Az étkezési naplót a konzultáción a gyermek tápláltsági állapotának és fejlődési ütemének felmérése, valamint a táplálkozást befolyásoló egyéb tényezőket (pl. egészségügyi állapotok és speciális igények, mozgás, alvás, családi szokások stb.) átbeszélése egészíti ki.

Az életmódváltás nem könnyű feladat, de már egy-egy apróbbnak tűnő változtatás is jelentős pozitív hatással lehet a szervezetre hosszú távon. Rendelésünkön barátságos és támogató környezetben várunk minden olyan gyermeket és családot, akik szeretnének elindulni egy egészségesebb jövő felé.
 

Gyermek-gasztroenterológia