Dietetikai tanácsadás

Egészségközpontjainkban a következő problémák megoldásában, elsajátításában, helyes alkalmazásában nyújt segítséget a dietetikai szaktanácsadás:

  • Elhízás
  • Kóros soványság- anorexia
  • PCOS
  • Inzulin-rezisztencia
  • I-es és II-es típusú cukorbetegség
  • Terhességi cukorproblémák, gesztációs diabetes

Energiaegyensúly: fogyókúra teherbeesés előtt, illetve szülés után

Az “elhízás” szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti.
A legfontosabb a testsúly normalizálása, elérhető célt kell kitűzni a fogyáshoz, a szervezet kalóriaigényének a meghatározása, megfelelő étrend összeállítása, melyekhez elengedhetetlen a dietetikus szakember segítsége, jelenléte.


Női egészséggel összefüggő problémák

A PCOS ( policisztás ovárium szindróma) a női szervezet hormonális megbetegedése, mely elsősorban a petefészket érintheti. Esetében meddőség is kialakulhat, mivel a petefészek elváltozása lehetetlenné teszi a megtermékenyülést. A hormonok megnövekedett mennyisége miatt nagyon sokszor túlsúly is a PCOS kísérőjelensége. A betegség fokozott hajlamosító veszélyt jelent a cukorbetegség kialakulására, ennek kizárása érdekében szükség van vércukorterheléses vizsgálatra. 

A PCOS- ből történő gyógyulásban a megfelelő táplálkozás (napi ötszöri étkezés, meghatározott szénhidrát tartalom, három óránként étkezés stb.) és életmód (káros szenvedélyek elhagyása, minimum napi 30 perc testmozgás beiktatása) legalább olyan fontos, mint a gyógyszeres kezelés.


Cukorbetegség

INZULINREZISZTENCIA – az inzulin csökkent hatását jelenti, azaz ugyanolyan vércukorcsökkentéshez nagyobb mennyiségű inzulin szükséges, és a legtöbb esetben együtt jár a PCOS betegséggel, ezért kezelése megegyezik a PCOS esetében említett tanácsokkal.
I. és II típusú cukorbetegség: a legfontosabb feladat a vércukor optimalizálása, megfelelő szintre való beállítása.

Mikor beszélünk cukorbetegségről?
A cukorbetegség (diabetes mellitus) a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt nevű inzulin nevű hormon hiánya.
Típusai:
– Az 1-es típusú cukorbetegségben, mely gyermek- és fiatal felnőttkorban a kezelés azonnal inzulinnal kezdődik, hiszen a betegség ezen formájában a béta-sejtek pusztulása következtében nincs elegendő inzulintermelés, valamint 200- 220-230-250 gramm szénhidrát bevitele javasolt, mivel ezek a betegek általában soványak.
– A 2-es típusú cukorbetegségben a kezelés lépcsőzetesen épül fel. Első lépcsőben, a betegség kezdetén, ajánlott az életmód-változtatás, diétával( meghatározott szénhidráttartalmú diétával- 150- 160- 180 gramm szénhidrát),testsúlycsökkentéssel, sporttal. Ajánlott a gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása, ami hozzájárul az egyenletes vércukorszint fenntartásához.

 

Terhességi diabétesz

A terhességi vagy gesztációs diabetes mellitus (rövidítve: GDM) a cukorbetegség egyik formája, amely általában a terhesség idején alakul ki vagy annak során kerül felismerésre és a terhesség végével általában eltűnik. Az alábbi rizikófaktorok növelik a GDM kialakulásának esélyét: családban előforduló 2-es típusú diabétesz, a terhes nő kora (idősebbeknél gyakoribb), elhízás, GDM korábbi terhesség során, 4000 gramm feletti súlyú újszülött korábbi terhesség során, dohányzás.

Kimutatására a várandós kismamáknál terhessége 24-28.hetében 75 gramm szőlőcukorral terhelés tesztet végzünk. A teszt során az éhomi és a kétórás vércukorszintet határozzák meg, ha az éhomi 6mmol/l-nél nagyobb és/ vagy a kétórás vércukorszint 7,8 mmol/l vagy afeletti, terhességi cukorbetegségről beszélünk.

Az anyai vércukorszint normalizálásával a rizikók előfordulása (pl.nagyobb születési súly) jelentősen csökkenthető.

A terhességi cukorbetegség kezelése, a diagnózistól számított, legrövidebb időn belül bevezetett megfelelő diétán alapul. Ennek lényege, hogy a kismama egészségesen táplálkozik, kb. 160-200g szénhidrátot fogyaszt (főként alacsony glikémiás indexű élelmiszerből, mint a zöldségek, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és pékáruk, durumtészta és egyes gyümölcsök) napi 5-6 alkalomra elosztva, és nem fogyaszt cukrot (fehér, barna, nád), cukorral készült ételt, aszalt gyümölcsöket és kiemelkedően magas glikémiás indexű gyümölcsöket, pl. banánt, szőlőt).
 

 

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek