Szoptatási ambulancia

A legtöbb anya szeretne szoptatni, a kisbabák túlnyomó többsége élhetne anyatejen. Ennek ellenére a szoptatott babák aránya a lehetőségekhez képest igen alacsony. Ebből is látható, hogy szoptatni kívánó anyának speciális segítségre van szüksége. Kórházunkban Dr. Sarlai Katalin neonatológus-gyermekgyógyász főorvosnő várja az édesanyákat és babáikat a szoptatási ambulancián. Sarlai főorvosnő neve közismert a szoptatás szakértőinek körében, mivel ő volt Magyarországon az első olyan szakember, aki szoptatási tanácsadó vizsgát tett a nemzetközi kritériumrendszer alapján.


Jöjjön,

 • aki azt gondolja, kevés a teje, de szeretné a kisbabáját anyatejjel táplálni
 • akinek sebes a mellbimbója
 • akinek fáj a szoptatás
 • aki csomót érez a mellében, mely a szoptatás után is megmarad
 • mellgyulladás esetén
 • mell túltelítődés esetén
 • ha szorong, szomorú, állandó félelmet érez
 • anyai betegség esetén, ha aggódik, hogy szoptathat-e, vagy valaki azt javasolja önnönek, hogy hagyja abba a szoptatást
 • ha a baba sokat sír, nyugtalan, hasfájósnak tűnik
 • aki koraszülött vagy beteg babáját szeretné szoptatni
 • ha nem megfelelő a baba súlygyarapodása


Kiket várunk?

Azoknak az anyáknak ajánljuk, akik szeretnék szoptatni babájukat, de valamilyen nehézségbe ütköznek. Sok elavult, ellentmondó tanácsot kapnak a szülők, melyek közül nehéz kiválasztania a megfelelőt. Sajnos nem ritka, hogy azt javasolják az anyának, hogy hagyja abba a szoptatást, pedig ez az esetek túlnyomó többségében szükségtelen.

Nagyon gyakran előfordul, hogy amiatt tiltják vagy korlátozzák a gyógyszerszedést, mert az anyának valamilyen gyógyszert kell szednie, valamilyen gyógyászati beavatkozásra, vizsgálatra van szüksége. Az is előfordul, hogy az anya gyógyszeres, vagy más típusú gyógykezelését tagadják meg, amíg az anya szoptat. Erre az esetek túlnyomó többségében nincs szükség. Sokszor a kisbaba gyarapodását értelmezik rosszul, de az is előfordul, hogy rosszul gyarapodó csecsemő esetében éppen az anyatej mennyiségét csökkentő eljárásokat javasolnak. Sokszor a fájdalmat, vagy a mellbimbón kialakult sebet a szoptatás velejárójának tekintik, amire nincs megoldás. Fontos tudni, hogy a kezdeti, vagy akár a később előforduló nehézségek is többnyire megoldható, szakszerű segítség mellett az anya és a kisbaba átlendül a holtponton, és a szoptatás addig tarthat, amíg az anya és a baba is jól élvezi.


A szoptatási ambulancián tapasztalt gyermekorvos segít a szoptatási és emlőproblémák megoldásában.


A ma praktizáló orvosok, védőnők, csecsemős nővérek, szülésznők alapképzésében nagyon alacsony óraszámban szerepelt a szoptatás. Csak azok tudnak hatékony segítséget nyújtani szoptatási problémák esetén, akik nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ezen a területen képezzék magukat. Amellett, hogy az átlagos egészségügyi dolgozó szoptatási ismeretei nem korszerűek, az anyák rengeteg rossz tanácsot kapnak, amelyekkel a média, a rokonok, az ismerősök és sokszor az ismeretlenek is kérve, kéretlenül ellátják őket. Szinte nincs az életnek még egy területe, amelynek kapcsán ennyi tévhit élne a társadalomban.


Személyre szabott tanácsok

A fejlett világ országaiban évtizedek óta működnek kórházi háttérrel rendelkező szoptatási ambulanciák. A laktációban jártas, jól képzett, tapasztalt szakemberek fogadják az ambulanciákhoz forduló édesanyákat babáikkal együtt. Alapos beszélgetés során megismerik az előzményeket, megvizsgálják az anya mellét, a gyermek száját, nyelvét, izomzatát, megfigyelik a szoptatás folyamatát, az elhelyezkedést, a baba mellre tapadását, anya és gyermeke viselkedését. Ha szükséges további vizsgálatokat javasolnak. Segítenek a kényelmes testhelyzet megtalálásában, segítenek kijavítani a mellre tapadással kapcsolatos nehézségeket, hogy a szoptatás hatékony legyen, ne fájjon, és megfelelő mennyiségű tej termelődjön - anya és gyermeke nagy megelégedettségére. Igyekeznek oldani az anya szorongásait, eloszlatni aggodalmait. 

A szoptatási ambulancia nem szoptatási tanácsadás – itt egyenrangú felek keresik a személyre szóló megoldást a problémára. Az értő figyelem segítségével, az anyával együtt gondolkodva, a szoptatást megfigyelve, a probléma okát könnyebb megtalálni és megoldási lehetőségeket lehet felkínálni.


Munkatársak