Gyermeksebészeti szakorvosi vizsgálat

Gyermeksebészeti szakorvosi vizsgálat

A gyermeksebészet magába foglalja gyermekbetegségek széles spektrumának műtéti kezelését újszülöttkortól egészen a fiatal felnőttkorig, a lábujjtól a fejtetőig bezárólag. Tartalmazza a hasi, mellkasi sebészeti, urológiai, kézsebészeti terápiákat, illetve az olyan kisebb beavatkozásokat, mint az anyajegyek, gyulladásos körömbetegségek gyógyítását is.

A gyermeksebészet magába foglalja gyermekbetegségek széles spektrumának műtéti kezelését újszülöttkortól egészen a fiatal felnőttkorig, a lábujjtól a fejtetőig bezárólag. Tartalmazza a hasi, mellkasi sebészeti, urológiai, kézsebészeti terápiákat, illetve az olyan kisebb beavatkozásokat, mint az anyajegyek, gyulladásos körömbetegségek gyógyítását is. A gyermek nem kezelhető kis felnőttként. Mások a betegségei, más a szervezetének válasza a beavatkozásokra, más a gyógyulási kapacitása és nagyon mások az igényei.

 

Mikor, milyen tünetekkel érdemes gyermeksebészhez fordulni?

A következő problémák és tünetek esetén javasolt a gyermeksebészeti szakrendelés felkeresése:

  • Sérvek gyanúja esetén
  • Bőrgyógyászati problémák (anyajegy, ér-anyajegy (haemangioma), kásatömlő, benőtt köröm, fülkagyló előtti függelékek) esetén, amennyiben felmerül műtét szükségessége
  • Fitymaszűkület gyanúja esetén
  • Rejtett-heréjűség esetén
  • Kisajak összetapadás esetén
  • Keresztcsont feletti bőrbehúzódás, vagy szőrbenövés esetén
  • Epehólyag-kövesség esetén
  • Pattanó ujj esetén
  • Ízületi, vagy ínhüvelyi ganglion esetén

 

Mi történik a gyermeksebészeti vizsgálat alatt?

Egy gyermeksebésznek annyira türelmesnek és megértőnek kell lennie, amennyit egy síró csecsemő, egy örökmozgó kisded, egy dacos kisgyermek, egy vizsgálattól rettegő nagyobb gyermek, vagy éppenséggel egy magába forduló kamasz igényel.

Éppen ezért egy gyermeksebészeti vizsgálat ritkán rövidebb fél óránál. A vizsgálat legfontosabb része a gyermek bizalmának elnyerése, a szülő aggódásának feloldása. Mindig van idő a beszélgetésre, játékra, a rajzos magyarázatra. A gyermekeket legtöbbször természetes környezetükben – állva, ülve, futva vagy anya ölében vizsgáljuk, hogy ne legyenek kitéve a hideg vizsgálóasztalra történő felfektetés rémisztő élményének. Természetesen a gyermeksebészeti beavatkozásokat minden esetben részletes és gondos kivizsgálás előzi meg, melynek célja, hogy a kis páciens a lehető legnagyobb biztonságot élvezze kezelése során.

 

Hogyan érkezzenek a vizsgálatra?

Bár fontos dolog, hogy a rendelkezésre álló korábbi leletek kéznél legyenek, mégis a felkészülés legfontosabb része a gyermek felkészítése a vizsgálatra. Tudnia kell előre, mi történik vele. Úton a rendelőbe eljátszhatják a vizsgálatot, felkészülhetnek kérdésekkel.