A lágyéksérv

A sérv közismert betegség, sokféle hiedelem él róla. Nagyon fontos, hogy ne próbálkozzunk házilagos eljárásokkal, és ne várjunk arra, hogy kinövi a gyermek. Forduljunk gyermeksebész szakorvoshoz, aki szakszerűen ellátja a kicsit, gyermekbarát körülmények között.

 

A hasfal nem teljesen zárt a lágyéknál, hiszen bizonyos képleteknek át kell hatolniuk rajta. Ezen a területen sérvkapu jöhet létre, amelyen belső szervek (bél, petefészek) türemkedhetnek ki. Fiúknak nagyobb az esélyük a lágyéksérvre, mivel a herék leszállása következtében a magzati korban vagy újszülöttkorban a hasüreggel közlekedő sérvtömlő alakulhat ki. Koraszülött gyermekeknél a hasfal gyengesége fokozza a lágyéksérv esélyét.

Bár az előeső szervet legtöbbször vissza lehet helyezni, sőt, fekvő helyzetben magától is visszacsúszik, sajnos van esély rá, hogy komoly szövődmény alakul ki, és a szerv kizáródik. A sérvkapu elszorítja a szervrészletet, melynek vérellátása így jelentősén csökken, aminek következtében a kizáródott szervrészlet elhal. Ha bélszakasz záródik ki, bélelzáródás, bélfal elhalás, a bél átlyukadása, emiatt hashártyagyulladás jöhet létre, amely életveszélyessé is válhat. Ha a petefészek záródik ki, az megcsavarodhat, elhalhat. Kisfiúknál szövődmény lehet a here vérellátásának csökkenése, ami a here zsugorodásához, elhalásához vezethet. Lágyéksérv esetén nincs spontán gyógyulás, a műtét az egyetlen megfelelő megoldás.


Tünetek

Lágyéksérv esetén a here tövében, combhajlatban, a nagyajkakban keletkezett duzzanat, amely fekvő helyzetben visszahúzódhat. Kizáródás esetén csecsemőknél vezető tünet a nyugtalanság, hányás, haspuffadás, nagyobb gyerekek erős fájdalomra panaszkodhatnak. Kizáródás esetén nincs mire várni, azonnal fel kell keresni a szakorvost és a beteget haladéktalanul meg kell operálni, hogy ne jöjjön létre a szövetek elhalása és a további veszélyes szövődmények.


A beavatkozás

A sebész célja az előesett szervek visszahelyezése után az, hogy a sérvtömlőt felszámolja, szükség esetén zárja a sérvkaput, hogy megakadályozza a hasüregi szervek kicsúszását, kizáródását. Mivel sérvkizáródás bármikor létrejöhet, a műtétet nem célszerű sokáig halogatni. Természetesen, ha a kis beteg gyenge, koraszülött, lázas, hurutos, vérszegény, vagy más, a műtétet kizáró betegsége van, a műtétet csak akkor szabad elvégezni, ha az már kis kockázattal jár. A műtét előtt a kis beteget és szüleit fogadja az aneszteziológus orvos, hogy megbeszéljék az altatás részleteit és elvégezze a szükséges vizsgálatokat. Műtét előtt fontos az előkészítés. Hat órával a beavatkozás előtt már nem szabad enni vagy inni. Fontos, hogy a páciens haja tiszta legyen, hátra legyen kötve, körmei rövidre vágva. Az altatóorvos megkezdi az altatás, és amikor a kisbeteg már nem érez semmit, a gyermeksebész egészen kicsi metszést ejt a lágyék redőben, melyen át megtörténik a sérvtömlő felszámolása, esetleg a sérvkapu zárása. A seb nagyon jól gyógyul, a heg néhány hónap után szinte láthatatlan,


A műtét után

A műtét utáni órákban a kis beteg infúziót kap, pár óra múlva ihat, szilárd ételt viszont csak másnap ehet. Legtöbbször pár óra múlva, ritkábban egy éjszaka bent töltése után lehet távozni a kórházból. Otthon felkelhet, sétálhat, de intenzív mozgásba csak a műtét után négy héttel foghat. Egy – két héttel a műtét után közösségbe mehet. Ha bármilyen furcsa tünetet, fájdalmat érez a beteg, konzultáljanak az operáló orvossal. Kontrollvizsgálatra egy hét múlva kerül sor.


Munkatársak