A köldöksérv

A köldöksérv látványa ijesztő lehet, mégsem érdemes azonnal a nagymama házi praktikáihoz nyúlni. A legjobb, ha gyermeksebész szakorvoshoz fordulunk, aki megvizsgálja a kis pocakot, és megállapítja, hogy mikor, milyen beavatkozásra van szükség.

 

A köldöknyíláson a magzati életben erek, idegek haladnak keresztül. Megszületés után erre a nyílásra már nincs szükség, ezért a nyílást erős hegszövet zárja le, illetve a gyűrű beszűkül. Ha a köldökgyűrű kitágul hasfali gyengeség, kötőszöveti gyengeség miatt, akkor ezen a nyíláson át a hasi szervek kerülnek a hasfalon kívülre, köldöksérvről beszélünk. Az újszülöttek 4-8 százalékánál fedezhető fel köldöksérv, de az esetek többségében a sérvkapu 2-3 éves korig beavatkozás nélkül is záródik.

A köldöksérv nem hajlamos kizáródásra, egészségügyi kockázata elenyésző, panaszt nem okoz, ezért érdemes a műtéttel három éves korig várni.

 

A köldöksérv tünetei

Fájdalmat, kellemetlenséget általában nem érez a kis páciens, valójában a köldök területén megjelenő duzzanat figyelmezteti a szülőt a problémára. Ha a gyermek a hátára fekszik, a köldöksérv túlnyomórészt visszahúzódik, hasprés hatására viszont kidudorodik. Vizsgálatnál az orvos érzi, hogy a köldökgyűrűbe belefér az egész ujjbegye.

 

Kezelés

A köldöksérv kezelése ma már egyértelműen egy egynapos sebészeti műtét. Régen sokan hitték azt, hogy a köldöksérv leragasztással eltüntethető. Valójában a köldöksérvek nagy része leragasztás nélkül is gyógyul, a ragtapasz viszont kellemetlen lehet, irritálhatja a bőrt, sérülést és fertőzést okozhat. Ha nem záródik a sérvkapu, akkor négy éves kor körül már javasolt a műtéti korrekció. A műtét altatásban folyik, ezért meg kell ejteni egy konzultációt az aneszteziológussal, aki elrendel néhány vizsgálatot. Műtét előtt hat órán át nem szabad enni – inni. A köldöksérv műtétes gyógyítása abból áll, hogy a gyermek rövid altatása közben a gyermeksebész a sérv tartalmát visszahelyezi, majd a köldök ívében ejtett apró bemetszésen át néhány öltéssel zárja a köldökgyűrűt.

 

A műtét után

A beavatkozás után még néhány óráig feküdni kell, ezalatt infúziót kap a kis beteg. Ezután fogyaszthat folyadékot, majd felkelhet, és hazamehet. Következő nap ehet szilárdat. Otthon felkelhet, békés játékokat játszhat, de sportolni csak négy hét múlva szabad. Ha a kis beteg a műtét utáni időszakban bármire panaszkodik, ami összefügghet a műtéttel, forduljanak az operáló orvoshoz.

 

Munkatársak