Ortopéd gyógytorna - 30 perc (Debrecen)

Ortopéd gyógytorna - 30 perc (Debrecen)

gyógytorna

A gyógytorna a fizioterápia egyik területe, mely gyógyító céllal végzett mozgást jelent a különböző mozgásszervi problémák vagy mozgásszervrendszert is érintő betegségek kezelésére. „A fizioterápia végső célja az egyén egész életén át tartó mozgásképességének lehetőség szerinti fejlesztése, a sérült mozgásfunkció megőrzése, javítása, illetve helyreállítása a fizioterápia eszközrendszerén keresztül” (World Confederation for Physical Therapy (WCPT).

A prevenció itt is nagy szerepet játszik abban, hogy elkerüljük vagy mérsékeljük az életmódunkból származó mozgásszervi elváltozásokat, megelőzzük a sportsérüléseket, az esetlegesen már fennálló ízületi problémák további romlását. A funkcionális állapotfelmérés célja, hogy a fennálló rizikótényezők (pl.ülő életmód, izomerőhiány, testtartási zavarok, ízületi diszfunkciók stb.) és a már meglévő mozgásszervi betegségek ismeretében egy olyan egyénre szabott mozgásprogramot állítsunk össze, mely képes optimalizálni a mozgásfunkciót, ezzel csökkentve az esetleges panaszokat.

Fő problémák amikkel foglalkozunk:

  • testtartási rendellenesség
  • scoliosis (gerincferdülés)
  • Scheuermann-kór
  • discus hernia (porckorongsérv)
  • spondylolysis, spondylolisthesis (csigolyaív szakadás, csigolya elcsúszás)
  • törzsizomzat gyengesége
  • egyéb derék-, hát-, nyakfájást okozó állapotok
  • osteoporosis (csontritkulás)
  • csípő- és térdpanaszok
  • posztoperatív állapotok

Módszerek

Schroth terápia:

A scoliosis háromdimenziós korrekcióját teszi lehetővé, így az oldalirányú görbület (2D) mellett a csigolyák elcsavarodására (3D) is képes hatni különböző aszimmetrikus testhelyzetekben végzett gyakorlatok és speciális légzéstechnika révén.

Gerinctorna:

Elsősorban a törzsizmok erősítését célozza meg az izmok közti diszbalanszok figyelembevételével, a gerinc ízületeit kímélő módon. Része a helyes testtartás folyamatos kontrollja mind a statikus, mind a dinamikus gyakorlatok közben. Célja a megfelelő mobilitás-stabilitás beállítása a gerinc különböző szakaszain, valamint a helyes testtartás elérése adott testhelyzetekben a mindennapi életben.

Szegmentális stabilizációs tréning:

A törzsizmoknál felületes és mélyen fekvő izmokat különböztetünk meg, melyeknek más ingerre van szükségük ahhoz, hogy aktiválhassuk őket. A szegmentális stabilizáció során a mélyen fekvő, csigolyákat közvetlenül összekötő izmokra hatunk, melyet nagy precizitással, állandó kontrollal végzett gyakorlatokkal teszünk. A derékfájás kezelésének egyik leghatásosabb módszere.

Proprioceptív tréning:

Az ún. proprioceptorokra hat, melyek az izmokban, szalagokban, ízületi tokban találhatók, az ízületi helyzetérzésben játszanak szerepet. Az agy felé továbbított folyamatos ingerek révén jön létre a mozgáskorrekció. A tréning segít a megfelelő neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolat kialakításában, mely során az instabil eszközök kapnak nagy hangsúlyt a cél elérésében. A proprioceptív tréning hatékonyan segít a sportsérülések megelőzésében vagy újabbak elkerülésében, valamint az időskori elesések kockázatának csökkentésében.

Ortopéd gyógytorna óráink előzetes állapotfelmérés után vehetőek igénybe.