Az ülő munka ártalmai - így segítsünk magunkon a szakember szerint

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint az emberek 60%-a nem mozog eleget. Általánosságban elmondhatjuk, hogy aki napi négy óránál többet ül, az már ülő életmódot folytató személynek számít. Mit tehetünk, ha minket is érint a probléma, például nyak- és derékfájdalommal küzdünk? Erről kérdeztük Szőke Szabina gyógytornászt.

 

Ülő munka, derékfájás | TritonLife

A nyak- és derékfájdalom mellett gyakran találkozunk azzal, hogy váll- és csuklófájdalom jelentkezik, amelyek a folyamatos számítógép-használat miatt alakulnak ki. Emellett a pácienseknek gyakori panasza, hogy a nap végére ödémás lesz a lábuk, mivel az egész napos ülés miatt lassul a keringés – fejti ki a szakember, aki néhány ajánlást is megfogalmaz az ülő életmódot folytatóknak.

 

Javítsuk izmaink állóképességét!

Szők Szabina emlékeztet: az általános ajánlások szerint napi 6 óránál több ülés esetén napi 20-40 percet kell mozogni, és emellett heti háromszor érdemes sportolni is. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy valamilyen aerob jellegű edzést válasszunk, mivel így tudjuk leginkább csökkenteni a mozgásszegény életmód szív- és érrendszeri következményeit, mint például a szívinfarktus és a trombózis kialakulását.

Sőt, az ülő életmód mentális egészségünkre is kihat. Mivel tudományos kutatások igazolták, hogy mozgás közben endorfin szabadul fel, ezért a sport hatására csökken a stressz, a depresszió és az elszigeteltség érzése.

Akár már napi 10 ezer lépéssel is sokat tehetünk egészségünkért – mutat rá Szőke Szabina, a TritonLife Duna Magánkórház vezető gyógytornásza. Majd hozzáteszi: izmaink állóképességét is fontos javítani, hogy a hosszú órákig tartó ülést végig tudjuk csinálni, és ne jelenjen meg a nyak- és derékfájdalom.

 

Maradjunk mozgásban a munkahelyünkön is!

A monitor megfelelő magasságba helyezésével és egy ergonomikus székkel is sokat tehetünk a gerincfájdalmak megelőzésének érdekében. Bevethetjük a dinamikus ülőpárnát is, amelynek használatával folyamatos aktivitásra késztetjük izmainkat ülés közben is. Ízületeink számára az az ideális, ha mozgásban maradunk, és kerüljük a statikus pozíciókat - mondja a szakember.

Az az optimális, ha fél óránként-óránként változtatjuk a testhelyzetünket. Ha van rá lehetőségünk, állva is elvégezhetünk néhány feladatot, hogy kiegyenesítsük a gerincünket. Tartsunk rövid szüneteket, menjünk ki a konyhába inni egy pohár vizet, sétáljunk egy rövidet, vagy álljunk néhányszor lábujjhegyre! Ezek apró praktikáknak tűnnek, ám ha tudatosak vagyunk, rengeteget tehetünk egészségünk megőrzéséért – emeli ki a szakember.

 

Kérjünk segítséget gyógytornásztól!

Ha azonban már fennállnak a tünetek – például nyak- és derékfájdalom formájában –, mindenképp keressünk fel egy gyógytornászt, aki egy mozgásvizsgálat során fel tudja mérni a problémát. Nagyon jó terápiás eljárások vannak a szakemberek kezében, amelyekkel segíteni tudnak a fájdalom csökkentésében és a további állapotromlás megelőzésében. A gyógytornászok abban is segítő kezet nyújtanak, hogy összeállítanak egy otthon elvégezhető gyakorlatsort, amelyet rendszeresen végezve megszüntethető az ülő életmód miatt kialakult gerincfájdalom.

Munkatársak