Tornával győzhető le a derékfájdalom

Sokaknak ismerős az alsó végtagokba sugárzó derékfájdalom. Nem véletlen: a népbetegségnek számító, idővel egyre gyötrőbb állapot főleg a mozgásszegény életmód, az ülőmunka velejárója. Az időben felismert probléma életmódváltással ugyanakkor többnyire jól kezelhető.

A derékfájdalom hátterében meghúzódhat valamely kismedencei szerv megbetegedése is, de az esetek többségében az ágyéki gerincszakasz túlterheltségéből adódó elváltozások okolhatóak. A többnyire ülő életmód hozadéka, hogy a gerincet tartósan olyan behatások érik, melyek kezdetben gerincdeformitások (gerincferdülés), illetve idővel csigolyákat, porckorongokat, ízületeket érintő, súlyos elváltozások kialakulását eredményezik.

A kezdeti, enyhébb problémák viszonylag egyszerűbben kezelhetők speciális gyógytornák segítségével, viszont a folyamat előrehaladtával egyre több erőfeszítést igénylő, rendszeres, komplex kezeléseket kell igénybe vennünk a panaszok enyhítésére, nemegyszer gerincsebészeti beavatkozás is szükségessé válik. Amennyiben a páciens hajlandó változtatni bevett rossz szokásain, és időt szakít az irányított testmozgásra, jó eredmények érhetőek el.

Derékfájdalom

 

Lumbago, isiász

A lumbago derékfájdalmat, az ágyéki gerincszakasz fájdalmát jelenti. Ennek hátterében a gerincet alkotó csigolyák, porckorongok, ízületek, izmok túlterhelésének, alkati, vagy funkcionális károsodásának következményei húzódhatnak meg. A teljesség igénye nélkül ezek lehetnek deformitások (gerincferdülés), csigolyameszesedések, porckorongsérvesedés, ízületi kopások, csigolyaelcsúszások, húzódások. Mindezek részben a korral, de főképp a mozgásszegény életmóddal hozhatók összefüggésbe.

Komplexebb problémát jelez, ha a derékfájdalom az alsó végtagba futó idegek mentén kisugárzik, ezt lumboischilagiának vagy isiásznak nevezzük. Ennek oka többnyire a csigolyák közti porckorongok előboltosulása (discus protrusio), kiszakadt gerincsérv (discus hernia) vagy gerinccsatorna-szűkület szokott lenni, mely során a csigolyákból oldalt kilépő ideggyökök is nyomás alá kerülnek.

A kezelés megkezdésének fontos előfeltétele a panaszok hátterében álló ok felderítése, melyhez esetenként labor-, röntgen-, CT-, MR-, ENG/EMG-vizsgálat is kellhet.

Enyhébb esetekben konzervatív terápia alkalmazandó. Ilyenkor sokat segíthet a speciális gyógytorna (pl. McKenzie torna, Schroth terápia), autodekompressziós terápia, natural movement pattern training (NMPT) vagy manuálterápia. Mindezek a feladatok helyes elsajátításáig természetesen szakavatott személy felügyelete mellett végezhetők (gyógytornász, fizioterapeuta, rehabilitációs tréner, manuálterapeuta).

Jó hír, hogy azon betegeknél, akik már az enyhébb panaszok megjelenését követően lelkiismeretesen járnak gyógytornára, életvitelükön, mozgáskultúrájukon a javasoltaknak megfelelőn változtatnak, többségében sikerül elérni a panaszmentességet.

Ha a fájdalom kifejezettebb, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izomlazító gyógyszeres kezelés alkalmazandó, mely kiegészíthető az előbbiekben felsoroltakon túl egyéb fizikoterápiás kezelésekkel (pl. UH, TENS/MENS).

Amikor súlyosabb probléma áll fenn, az illető ideggyök vagy gerincvelő kifejezett nyomás alá kerül. Amennyiben ez alsó végtagi bénulást, vagy vizelet-/székletürítési zavart okoz, sürgősségi kivizsgálás indokolt, többnyire akut gerincsebészeti beavatkozás szükségessége merül fel.

Ugyancsak gerincsebészeti konzultáció javasolt azon betegek számára, akiknél a konzervatív terápiákkal érdemi állapotjavulást nem sikerül elérni, és szűnni nem akaró fájdalmaik 3 hónapon túl is fennállnak. A TritonLife csoport neurológiai és gerincsebészeti szakvizsgálatra is lehetőséget biztosít páciensei számára.

 

Sportoljunk, de mit?

A gerincet nem túlzottan terhelő, ugyanakkor jól átmozgató, a gerincmenti-, medenceövi izomzatot erősítő, tartásjavító, kiegyensúlyozott mozgásformák javasoltak, mint például az úszás, gerincjóga, pilates, vagy a fentiekben említett NMPT.

Viszont kerülendők az intenzív rázkódással, erőteljes, hirtelen csavaró mozdulatokkal, folyamatos merev testtartással, vagy nagyobb súlyok emelésével járó sportok, mint a kerékpározás, futás, lovaglás, küzdősportok, aerobic jellegű tréningek.

 

Jó tanácsok arra, hogyan dolgozzunk helyesen számítógép előtt

- A szék magassága legyen megfelelően beállítva, mindkét talp kényelmesen támaszkodjon a földön, combjaink térdeinkkel közel 90 fokos szöget zárjanak be.

- Fenékkel csússzunk teljesen hátra, amíg derekunkat a szék támlájának támasztjuk. Ha a szék erre nem alkalmas, egy kispárnát is helyezhetünk a derekunk mögé.

- A monitor felső széle a szemvonal magasságban legyen, ne görnyedjünk előtte!

- A képernyő optimális nézési távolsága 45-50 cm.

- Időnként álljunk fel az asztaltól, végezzünk nyújtógyakorlatokat, mozgassuk át izmainkat, ízületeinek, tegyünk néhány lépést

Munkatársak