Protézisműtétek: felkészülés és rehabilitáció gyógytornásszal

A csípő- és térdprotézisműtétek arra hivatottak, hogy javítsák a páciensek életminőségét, megszűnjön a fájdalmuk, ami korábban terhelésre vagy akár nyugalmi helyzetben is elkísérte őket. Miért lényeges, hogy a beavatkozás előtt és után is találkozzunk gyógytornásszal, és mi ennek a menete? Erről kérdeztük Szőke Szabina  ortopédiai területen dolgozó gyógytornászt.

Protézisműtét | TritonLife

– A szakorvos röntgen alapján megállapítja, hogy olyan mértékű-e az ízületi kopás, hogy protézissel kell orvosolni a problémát. Az életminőséget nagyban befolyásolja, hogy a páciens mekkora fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal, mozgástartomány-csökkenéssel küzd. Ha az orvos protézist javasol, megtörténik a műtétre való előjegyzés, az operációt megelőző vizsgálatok, valamint az aneszteziológus szakorvossal történő konzultáció – foglalja össze a páciensek útját Szőke Szabina, aki immár 10 éve végzi ezt a szakmát, mely számára inkább hivatás, mint munka.

Előzetes tájékoztatás

A páciensek már a műtét előtt találkoznak gyógytornásszal, aki ismerteti a kórházi tartózkodást gyógytorna szempontjából. Mikor lehet felkelni a műtétet követően? Milyen segédeszközökre lesz szükség? Várhatóan mennyi időt vesz igénybe a felépülés? Mennyi időt kell gyógytornásszal tölteni?

– Ezeket megválaszolva tudni fogják, mire számítsanak, ami nagyban megkönnyíti az izgalmakat, tehát pszichésen is fel tudnak készülni. Sőt, olyan alapvető kérdésekre is választ adunk, mint például a tisztálkodás kérdése. Mindenkit megfelelően tájékoztatunk arról is, hogy a bent töltött két éjszakát követően, otthon hogyan fogják tudni önállóan ellátni az alapszükségleteiket. Ez a konzultáció a pácienseknek és a családjuknak is nagy segítség – mutat rá a TritonLife Duna Magánkórház vezető gyógytornásza, aki nagyon örül, hogy a protézisműtétek fejlődésének és a gyógytorna egyre nagyobb térhódításának köszönhetően teljes életet tudnak élni az érintett betegek.

Segítség az otthoni önállósághoz is

A műtét napján este – amikor megszűnik az érzéstelenítés hatása – ismét találkozik a páciens a gyógytornásszal. Közösen sétálnak egyet (járókeret segítségével), és egy keringésjavító tornára is sor kerül.

Továbbá a kórházban töltött idő során legalább napi kétszer találkoznak. – Tornázunk velük, elsajátítják a segédeszközök használatát, ellátjuk őket betegtájékoztatóval – írásos formában is –, ami tartalmazza az otthon végezhető gyógytorna gyakorlatsort az első két hétre. Úgy mennek haza, hogy teljesen önállóak – hangsúlyozza a szakember, aki úgy látja, hogy a páciensek és az orvosok is felismerik annak a súlyát, hogy a műtét eredményessége nemcsak magán az operáción, hanem az azt követő rehabilitáción is múlik.

Aktív és passzív torna

A tornák kapcsán fontos megemlíteni, hogy csípőprotézis esetén csak aktív torna van, ám térdprotézis esetén használunk térdmozgató gépet. Ennek az eszköznek az a lényege, hogy fájdalommentesen, passzívan hajlítja és nyújtja a műtött térdet, a lágyrészeket pedig lazítja.

Majd ezt követi általában az aktív torna. Ezenkívül a gyógytornászok rengeteg egyéb kiegészítő kezelési módszert ismernek (például manuálterápia, lágyrészmobilizáció), amellyel a rehabilitációt felgyorsíthatjuk, és a fájdalmakat csökkenthetjük.

– Délelőtt és délután is 30-40 percet töltünk a páciensekkel, és mindenkivel egyénileg foglalkozunk. Megtanítjuk nekik a rehabilitáció első két hetének gyakorlatanyagát, amit írásos formában is megkapnak. Elsajátítják, hogyan tudnak a legkönnyebben helyzetet változtatni (felkelni, oldalra fordulni stb.). A segédeszközök használatát egyénre szabjuk, mindenki maga érzi, hogy könyökmankóval vagy anélkül tud hazamenni – mondja Szőke Szabina, aki büszke a páciensekre, hiszen érzik a súlyát, hogy nekik is meg kell tenniük a gyógyuláshoz vezető utat, amiben természetesen a gyógytornászok segítik őket.

Utánkövetés

– A műtét után körülbelül két héttel van az első orvosi kontroll, a következő pedig az után hat-nyolc héttel. Ha bármelyik alkalommal úgy látja a szakorvos, hogy valamiben elmarad a páciens, szüksége van még gyógytornásszal való konzultációra, közös tornára, akkor mindenképp továbbirányítja hozzánk.

– Végül, de nem utolsósorban, az is fontos, hogy a rehabilitációt követően sikerüljön megtalálni az arany középutat a sportolás területén is. Nem vagyok híve a tiltásnak, hiszen a sportnak rengeteg testi és lelki jótékony hatása van. Természetesen a sport jellege és gyakorisága passzoljon magához a protézishez is – teszi hozzá a szakember.

Munkatársak