Végbél sipoly

Hogyan alakul ki?

A végbélsipoly egy rendellenes járat, amely a végbél üregéből indul ki. Kialakulásához az vezet, hogy a bélfal izomrétegei között található mirigyek begyulladnak. A gyulladás következményeképp felgyülemlő genny pedig igyekszik eltávozni a végbél körüli szövetekben, és eközben járatokat alakít ki. Amikor felszínre tör, akkor általában egy tályog formájában jelentkezik, ami egy fájdalmas csomó a végbélnyílás mellett. A végbéltályog általában lázzal jár. Azonnali sebészi beavatkozást igényel.


A tályog műtét

A műtét során széles nyílással biztosítunk utat a váladéknak, és kitisztítjuk a tályog üregét. Gyógyulása elhúzódó lehet. Sajnos az időben, a legnagyobb szakértelemmel végzett feltárás után is az esetek jelentős részében (80% felett!) sipoly marad hátra, mely időnként csak évek múlva jelentkezik. Tünetei pattanás-szerű felületes tályog, véres-gennyes váladékozás, fájdalom, a nyílás körüli bőr gyulladása.


Kezelés

A sipolyok ritkán gyógyulnak maguktól, megoldásuk sebészi úton lehetséges. A végbélsipoly operációjának módozata és kimenetelének sikere nagyban függ attól, hogy a járat hol fut a végbél záróizmaihoz képest, ezért a gyógyítás kulcsa a járatok felderítése. A felületes fisztulák megoldása egyszerű.

Az izmokat magasan átfúró járat műtéte viszont igen nehéz is lehet. Ilyenkor a betegség gyógyítása komoly szakértelmet, körültekintést, a beteg részéről nagy türelmet igényel! Minthogy a végbélsipoly kezelése azon múlik, milyen pontosan látja az orvos a járatok lefutását, ezért elsőként fonalat vezetünk a járatba, melyet akár fél évig is ott hagyunk. Ez semmiféle kellemetlenséggel nem jár. Eközben MRI-vel vagy ultrahanggal tisztázzuk a járatok viszonyát az izmokhoz. Tornagyakorlatokat végeztetünk páciensünkkel a műtét utáni időszakra felkészítés céljából. Majd a műtét következik, melynek során a sipolyt az izmok átvágása nélkül távolítjuk el, majd nyálkahártya plasztikát végzünk. Eredményeink nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltóak, legfeljebb 5% körüli a kiújulás veszélye. Módszerünkről nemzetközi konferenciákon számolunk be.

Szemben a végbélsipoly kezelésre hazánkban gyakran alkalmazott „fonal átvágásos” módszerrel, ahol a záróizmok átvágása miatt a műtétet követően 40% a széklettartási zavar, ez a Róbert Károly Magánklinikán végzett újszerű, kombinált kezelés a lehetséges legjobb eredményeket biztosítja a pácienseknek.

Proktológiai beavatkozások

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek