Bőrelváltozás kimetszése

Bőrelváltozás kimetszése

Bőrelváltozás kimetszése helyi érzéstelenítésben (0-30 perc) 179 000 Ft
Bőrelváltozás kimetszése helyi érzéstelenítésben (30-60 perc) 219 000 Ft
Bőrelváltozás kimetszése altatásban 299 000 Ft

 

A bőr, amely az emberi test elsődleges védelmi rendszere, a külvilág és a belső szervezet határán kettős szerepet tölt be. Egyrészt elválaszt, illetve összeköt, másrészt színt ad, alakot formáz, védelmet nyújt.

Ezzel együtt a bőrünk egyfajta lenyomat is: az életünk lenyomata, ami mindenféle jelet visel magán. Sérülésből, fizikai, esetleg kémiai behatásból származó sebeket, hegeket, illetve olyanokat is, amelyek nem köthetőek ilyesfajta drasztikus külső hatáshoz, egyszerűen csak úgy vannak: ilyen-olyan pöttyök, foltok, dudorok, öregedési jelek, terhesség alatt és szüléskor keletkező elváltozások. Ezek között lehetnek olyanok, amelyek szinte fel sem tűnnek, de bizony akadhatnak közöttük zavaróak is, illetve olyanok, amelyekről nem tudjuk eldönteni, hogy meglétük normális-e vagy sem.

Jóindulatú bőrdaganatok

Az orvostudomány többféle jóindulatú bőrelváltozást ismer. A hétköznapi ember is mindennap találkozik az egyik leggyakrabban előforduló formájával, az anyajeggyel.

Bizonyos embereknek lehetnek veleszületett anyajegyei, de ennél sokkal gyakoribbak az olyan, élet során szerzett képletek, amelyek pár hónapos kortól fejlődnek ki. A többi jóindulatú bőrelváltozás az öregedés, a genetikai változások és a genetikai terheltség okán jelennek meg az emberen.

Rosszindulatú bőrdaganatok

A rosszindulatú bőrdaganatok legrosszindulatúbb fajtája a melanoma, amely egyre több embert érint a nap káros sugárzása miatt. De ebbe a csoportba soroljuk az áttétet szinte soha nem adó basaliomát, és az áttét képzésére képes spinaliomát is.

A bőrelváltozásokat mindenkor érdemes figyelni és követni, de a diagnosztikát inkább bízzuk szakemberre.

Diagnosztika és kezelés

A különböző bőrelváltozások diagnosztikája a bőrgyógyászat, illetve a bőrgyógyászati onkológia feladata. A bőrelváltozás mibenlétének meghatározása után szükség esetén a bőrgyógyász sebészeti beutalót ad a bőrelváltozás eltávolítására. Vizsgálat után a sebész felvilágosítja a beteget az eltávolítás részleteiről, és aláíratja a műtéti beleegyező nyilatkozatot. A beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben történik. A bőrdaganat körül eltávolítandó ép bőr terület nagysága a daganat milyenségétől függ, ennek pontos mértékét orvosi szakmai irányelv írja elő. Erre azért van szükség, mert rosszindulatú bőrdaganatok esetén a daganat körüli ép bőrben is lehetnek még daganatos sejtek.

A sebész egyik legfőbb feladata a bőrelváltozás kimetszésének helyes technikáján túl a metszésvonal megfelelő irányának meghatározása. A bőr erővonalaival párhuzamosan ejtett metszés ugyanis szebben gyógyul.

Idő kell a teljes gyógyuláshoz

Az elváltozások kimetszése után a heg teljes gyógyulása körülbelül 6-12 hónapot vesz igénybe. Ennyi idő alatt ér véget a seb aktív gyógyulási folyamata, és veszi fel a seb a végleges formáját. Ez független attól, hogy a beavatkozás során milyen varróanyagot használnak. Hagyományos varróanyaggal történt sebegyesítés után a varratszedésre általában a műtétet követő 10-14. nap között kerül sor, de az arcot, fejet érintő beavatkozások esetén ez az idő sokkal rövidebb, általában 5 nap. Felszívódó varróanyag használata esetén nincs szükség varratszedésre, a varróanyag a bőr belsejében helyezkedik el, kívülről nem látható.

A sebészeti eltávolítás után az elváltozást szövettani vizsgálatra küldik, ugyanis csak mikroszkópos vizsgálattal lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú daganattal állunk-e szemben. A szövettani lelet ad végleges információt arról, hogy az elváltozás teljes egészében eltávolításra került-e, megfelelő-e az ép szegély nagysága, szükség van-e további vizsgálatokra, illetve kiegészítő kezelésre. Kell-e műtét utáni ellenőrzésekre járnia a betegnek, és ha igen, milyen gyakran.

Milyen esetekben javasolt az elváltozás eltávolítása?

A jóindulatú anyajegyeket általában nem kell eltávolítani. Viszont, ha az anyajegy növekszik, megduzzad vagy váladékozik, illetve, ha olyan bőrterületen helyezkedik el, ahol zavarja a pácienst, ilyen esetekben mérlegelendő a sebészi kimetszés. Fontos azonban elmondani, hogy a sebészi kimetszés heggel gyógyul.

Bizonyos esetekben felvetődhet az is, hogy egy ártalmatlan bőrelváltozás folyamatos irritációnak van kitéve – például a melltartó pántja dörzsöli, vagy beleakad a fésű a hajas fejbőrön, esetleg a nadrágszíj dörzsöli, stb. –, ezért érdemes lehet eltávolítani.

Ha a bőrünkön szokatlan vagy új elváltozást fedezünk fel, először mindenképpen ellenőriztessük bőrgyógyásszal! Amennyiben az elváltozás sebészi eltávolítására van szükség, akkor onkológiai szemléletű plasztikai sebészeti elvek szerint dolgozó sebészt érdemes felkeresni.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek