Gasztroenterológiai utánkövető vizsgálat

Gasztroenterológiai utánkövető vizsgálat

Az emésztőszervi problémák súlyossága sokszor nem áll arányban a panaszok súlyosságával: enyhe panasz vagy tünet hátterében állhat akár súlyos betegség, illetve fordítva, sokszor komoly vagy riadalmat keltő panaszokat enyhe elváltozások okoznak. Ezért fontos, hogy ismételt panaszok esetén szakorvoshoz forduljunk, aki megfelelően tudja értékelni a panaszokat és tüneteket, és elvégzi a szükséges kivizsgálást.

Nyelészavart (falat elakadás, fájdalmas nyelés) okozhat a nyelőcső gyulladása, de súlyosabb esetben daganata is.

Hasi fájdalmat - jelentkezésének helyétől függően - számos betegség okozhat: így gyomor- vagy nyombélfekély, bélfertőzés, nem fertőzéses bélgyulladás, epehólyaggyulladás, epekövesség, a hasnyálmirigy gyulladása vagy daganata, vakbélgyulladás, a női nemi szervek betegségei.

Egy-egy étel elfogyasztása után tapasztalhatunk haspuffadást, gyomorégést vagy akár hasmenést. Mindenki más ételeket preferál, így az sem meglepő, ha mindenkinél más étel váltja ki az előbb említett tüneteket. Ahhoz, hogy megtaláljuk, mi az, amit érdemes elkerülnünk, kérjük gasztroenterológusunk segítségét.

Néha az is előfordul, hogy a tünetek már nem csak egy-egy étel elfogyasztása után jelentkeznek, hanem állandóvá válnak. Ilyenkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis előfordulhat, hogy az emésztőrendszerben olyan gyulladás vagy elváltozás van, amelyet célzott vizsgálattal lehet feltérképezni és utána kezelni.

Ez a vizsgálat lehet gyomortükrözés vagy végbéltükrözés, de első lépésként mindenképpen el kell látogatni szakorvosi vizsgálatunkra, ahol az orvos segítségével megtervezik a további teendőket.