Poszt COVID szűrővizsgálat

Poszt COVID szűrővizsgálat

 

Poszt COVID szűrés

A koronavírus okozta betegség (COVID-19) kórokozóját a SARS-CoV2 vírust elsősorban légúti megbetegedést okozó mikróbaként tartja számon az infektológia.  A betegség azonban korántsem csak önmagában a tüdőt, hanem számos esetben más szerveket, szervrendszereket is érint.

Ennek megfelelően a betegség lefolyása során az elsődleges tünetek lezajlása mellett vagy azt követően gyakran találkozunk idegrendszeri, kardiológiai, vérképző szervi és mozgásszervi tünetekkel, valamint a vérképző- és véralvadási rendszer, a veseműködés zavaraival. A panaszok sokszor az elsődleges fertőzés lezajlását követően hosszú hetekig, akár hónapokig fennállhatnak. Ebben az esetben beszélünk az ún. poszt-COVID tünetegyüttesről.

Ennek egyik legfontosabb összetevője a szív működését és a szív-érrendszert érintő másodlagos károsodás. A szív-és érrendszeri betegségekben szenvedők között kimutatottan magasabb a súlyos koronavírus fertőzés halálozása és a szövődmények előfordulási gyakorisága.

Milyen panaszok és tünetek jelezhetik a szív és a keringési rendszer érintettségét?

Tartósan fennálló fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, újkeletű szívritmuszavarok, nehézlégzés, lábdagadás, mellkasi fájdalom, indokolatlanul és tartósan magas pulzusszám előfordulása jelezheti a háttérben a másodlagos kardiológiai eltérést. Emiatt az érvényben lévő szakmai ajánlások, szakértői javaslatok alapján a fenti tünetek jelentkezése esetén kardiológiai vizsgálat javasolt a koronavírus okozta másodlagos szív-és érrendszeri elváltozások pontosabb megítélése céljából.

Mit tartalmaz a poszt COVID kardiológiai szűrőcsomag?

Kórelőzmény felvétele

Az előző betegségek, a korábbi kórtörténet felmérése, speciálisan a COVID fertőzés lezajlási körülményeinek rögzítése.

Fizikális vizsgálat

Az alapvető belgyógyászati vizsgálat mellett tartalmazza a pulzus és a vérnyomás mérését, vér-oxigénszint (oxigén szaturáció) meghatározását.

12 elvezetéses EKG

Érzékeny diagnosztikai eszköz a szívritmuszavarok, a koronavírus okozta másodlagos szívizom, szívburok rendellenességek szűrővizsgálatára.

Alap- és speciális laboratóriumi vizsgálatok

A szokásos rutin, vagy nagylabor vizsgálatok mellett magában foglalja a szívizom károsodásának speciális vizsgálatát (hsTroponin T/I), mely nagy érzékenységgel jelzi a koronavírus okozta szívizomgyulladást, a szívizom sérülésére utaló fehérjék minimális mennyiségének kimutatásával. Nem hiányozhat a laboratóriumi vizsgálatok sorából a szív csökkent teljesítőképességével járó állapotának legkorszerűbb laboratóriumi kimutatási módszere az NT-proBNP vizsgálat, valamint a védőoltásokat követően is reflektorfénybe került vérrög képződéssel járó állapotok szűrővizsgálata (D-dimer) sem.

Szívultrahang vizsgálat

A legkorszerűbb digitális technikával felszerelt echokardiográfiás berendezésekkel kimutathatók a szívizom és szívburok gyulladás következményeiként előállt falmozgás zavarok és folyadékképződés. A vizsgálat alkalmas a szív teljesítménymutatóinak meghatározására, a szívbillentyűk állapotának megítélésére, a szív véráramlási tényezőinek elemzésére, emellett fájdalmatlan, nem jár egészségkárosító sugárzás alkalmazásával. Ismételhető, a kórfolyamat előre haladásának megfelelően kiválóan alkalmas az állapot rövid-és hosszú távú követésére.

Poszt COVID szűrés

Kiegészítő speciális vizsgálatok (nem tartalma a szűrőcsomagnak)

A fenti kivizsgálást követően felmerülhet olyan további speciális vizsgálatok elvégzésének szükségessége, melyek az észlelt ritmuszavarok, a szívizom finomszerkezetében kialakult hegesedések, másodlagos károsodások pontosabb meghatározása, a terápiás lépések meghatározása, valamint a terhelési kapacitás felmérése céljából szükségesek. Ezeket a vizsgálatokat előjegyzés alapján, előzetes egyeztetést követően szervezzük.

 • 24 órás Holter EKG vizsgálat: kis méretű, hordozható, EKG rögzítésére alkalmas készülék, mely egy teljes napon keresztül, folyamatosan képes rögzíteni a szívműködést. A szívritmuszavarok precíz vizsgálatának egyik legfontosabb kiegészítő eszköze.
 • Szív MR vizsgálat: A CT-hez hasonló vizsgálat, de nem röntgensugárzással, hanem egészségkárosító ionizáló sugárzástól mentes mágneses rezonancia elven működik. A szívizom finomabb szerkezetének vizsgálatára a legalkalmasabb, legérzékenyebb vizsgálati módszer, alkalmas a hegesedés, a gyulladás, a korábban lezajlott szívinfarktus kimutatására és a panaszok hátterében álló kóroki folyamat felderítésére.
 • Terheléses EKG vizsgálat: speciális kardiológiai szobakerékpár segítségével, meghatározott protokoll szerint végzett terheléses teszt, mely a kondíció a terhelhetőség vizsgálatára, a fizikai erőkifejtés során esetlegesen fellépő kóros EKG eltérések, keringési változások vizsgálatára alkalmas. A vizsgálat hasznos segítséget nyújt a terhelhetőségi küszöb, a maximális terhelhetőségi pulzus, és az optimális tréningpulzus meghatározásában.
 • Légzésfunkciós vizsgálat: Tüdőgyógyászati funkcionális teszt a vitálkapacitás, a légzési áramlások, a tüdő és a hörgők állapotának vizsgálata céljából.

Kinek javasolt a kardiológiai szűrővizsgálat?

Alapvetően kortól és egészségi állapottól függetlenül mindenkinek, aki a koronavírus fertőzést követően az alábbi panaszokat, illetve tüneteket észleli magán:

 • A vírusfertőzését lezajlását követően, a láz, a légúti vagy egyéb tünetek megszűnését követően tartósan fennálló fizikai fáradtság.
 •  A teljesítőképesség korábbiakhoz viszonyított jelentős csökkenése az akut szakaszt követő 2-3 hét lábadozási időszakot követően
 • Újkeletű szívritmuszavarok, indokolatlanul felgyorsuló, vagy hirtelen lelassuló szívműködés, rendszertelen pulzus, kihagyások, vagy extra ütések esetén.
 •  Nyugalomban vagy minimális terhelés mellett jelentkező nehézlégzés, lábdagadás (mindkét boka vagy lábszár területén megjelenő duzzanat, körfogat növekedés vizenyő) esetén.
 • Mellkasi fájdalom
 • Indokolatlanul és tartósan magas nyugalmi pulzusszám
 • Különösen ajánlott élsportolók esetében, valamint rendszeresen nagy mozgásigénnyel és megerőltetéssel járó hobbi sportot végzőknél a korábbi edzésekhez, sportoláshoz történő biztonságos visszatérés céljából.