Gyermek klinikai szakpszichológusi első interjú

Gyermek klinikai szakpszichológusi első interjú

A pszichológiát úgy határozhatjuk meg, mint a viselkedés és a mentális folyamatok tudományos tanulmányozását. (Atkinson, 1999)

Viselkedésünket, reakcióinkat többnyire pszichés állapotunk határozza meg. Éppen ezért nem ritka, hogy egyes helyzetekben teljesen máshogy viselkedünk, mint szoktunk. A környezetünkben történő dolgok pedig pszichénkre vannak nagy hatással. Miért szomorít el bennünket valami, ami másokat nem? Miért küzdünk meg nehezebben egy-egy akadállyal, mint mások? Miért nem tudjuk feldolgozni korábbi sérelmeinek és ezek hogyan hatnak jövőbeni életünkre?

Ezekre a kérdésekre nem egyszerű válaszolni. Azért sem, mert mindenkinél más a válasz, más a megoldás a problémára. Azonban vannak szakemberek, akik segíthetnek nekünk és végigkísérhetnek a megoldás felé vezető úton, ha szeretnénk. Pszichológiai konzultációnkon segítünk felderíteni a méllyebben rejlő problémákat, sérelmeket. Ezáltal képessé válhatunk arra, hogy megismerjük önmagunkat és így saját magunk legyünk nehézségeink feloldozója.

Gyermekek esetében talán mégnagyobb szükség van erre a külső segítségre, hiszen kevésbé tudatosan tudnak dönteni egy-egy krízisben. Bizonyos viselkedési zavarok, figyelemzavarok hátterében állhatnak olyan megoldatlan problémák, amelyekhez szakember bevonása szükséges.

Kérjük, hogy első alkalommal mindig csak a szülő jöjjön konzultálni pszichológusunkhoz a gyermek nélkül. A gyermek lelki állapota és esetleges pszichológiai problémája a leghatékonyabban a szülő tükrében ismerhető meg, így fontos, hogy először csak a szülő érkezzen egy beszélgetésre, ahol nyugodt körülmények között el tudja mesélni a szakembernek a problémát. Ekkor kollégánk fel tud állítani egy hipotézist, hogy a gyermekkel való találkozáskor már könnyebben és hatékonyabban gyűjthesse be a még hiányzó információkat.