ENG/EMG vizsgálat - 2 felső végtag

ENG/EMG vizsgálat - 2 felső végtag

Az ENG és EMG vizsgálatok során a perifériás idegek (környéki idegek) és az izmok állapotát, működését vizsgáljuk. A vizsgálat elengedhetetlen számos kórkép megállapításához, segítségével elkülöníthetők a mozgató idegsejtek illetve az izmok betegségei, megállapítható különböző ideg- és izomgyulladások eredete, meghatározható az idegkárosodások típusa, mértéke, az idegek megbetegedésének helye, az elváltozás jellege.

A vizsgálatok ajánlottak többek között perifériás idegrendszeri és izomrendszeri betegségek gyanúja esetén, gyulladások vagy idegsérülések esetén, bénulások vagy izomsorvadások esetén, különböző idegsérülésekből való felépülés megítélésére, ideggyöki károsodás mértékének, idegfonatok érintettségének meghatározására.  A neurológus szakorvos javasolhatja a vizsgálatot mozgató idegek betegsége, izmok saját betegségei, mono- vagy polyneuropathiák, illetve alagút szindrómák esetén, de ugyanígy gyöki károsodás és idegfonat károsodás elkülönítése érdekében,

ENG

Az elektroneurográfia (ENG) a környéki idegek állapotát, működését vizsgálja. A vizsgálat során az idegeket a bőrön keresztül elektromos árammal ingereljük és a kapott választ a bőrön elhelyezett felületi elektródákkal elvezetjük, majd a kapott adatokat elemezzük. Az így megfigyelt eltérések utalhatnak a környéki idegrendszer különböző betegségeire, kórállapotaira. Az ENG-vel a mozgató- és érzőidegek is vizsgálhatók.

EMG

Az elektromiográfia (EMG) vizsgálattal az izmok működését vizsgáljuk, ezek állapotáról kapunk információt. A vizsgálat során az izomba vékony tűelektródát szúrunk és nyugalomban, valamint az izmok akaratlagos működtetése során nyert választ vezetjük el és ezt elemezzük. Az EMG vizsgálat esetén nem történik elektromos ingerlés.

ENG és EMG vizsgálatok együtt

Az ENG és EMG vizsgálatok külön-külön és együtt is szükségesek lehetnek egyes ideg-és izombetegségek diagnózisához. Alkalmazásuk segítségével elkülöníthetők a mozgató idegsejtek, illetve az izom betegségei, meghatározható az idegkárosodások típusa, a környéki idegek megbetegedésének pontos helye.

A vizsgálatok a páciens számára minimális kellemetlenséggel járnak (elektromos ingerlés, apró tűszúrás), azonban nem járnak fájdalommal vagy jelentős megterheléssel, és nem igényelnek különösebb felkészülést.