Mit tehetünk a rendszeres fejfájás ellen?

Fejfájás

A visszatérő vagy állandósult fejfájásnak számtalan kiváltó oka lehet: jelentkezhet valamely meglévő betegség tüneteként, vagy elsődleges, más néven önálló fejfájásként, mely hátterében nem azonosítható anatómiai elváltozás. Dr. Bicsak Tündével, a TritonLife Róbert Magánkórház és a TritonLife Medical Center Hegyalja neurológusával beszélgettünk a fejfájástípusokról és a megoldási lehetőségekről.

A köztudatban a migrénes fejfájás él a leginkább, pedig gyakoriság szempontjából akad egy komoly vetélytársa, a tenziós fejfájás. Mindkét típus az elsődleges fejfájások közé tartozik, csakúgy, mint a harmadikként említhető cluster-fejfájás. Míg a migrén és a tenziós fejfájás leginkább a 20–40 év közötti nőket érinti, a cluster zömében a férfiak körében fordul elő. Mind a három, sajátos tulajdonságokkal bíró típus jól kezelhető, de csak akkor, ha a páciens együttműködik orvosával.

Segít a neurológus

De honnan tudhatja a beteg, neki melyik változatot kell egyáltalán kezeltetnie?

A neurológus részletes anamnézis során a páciens kórelőzményeit megismerve elsősorban a fejfájás hátterében felmerülő egyéb okokat igyekszik feltérképezni, mint például a magas vérnyomás, a gyulladásos megbetegedések, agyi érkatasztrófák, szemészeti, fül-orr-gégészeti megbetegedések stb. Másfelől, amennyiben egyéb szervi megbetegedés kizárható, a fejfájás jellegzetességei alapján differenciálja a beteg fejfájástípusát.

Egyéb alapbetegség nélkül is rengetegen szenvednek a visszatérő fejfájásoktól, ezek hátterében meghúzódhat állandósult sztressz, alvászavar, kevés folyadékbevitel, mozgásszegény életmód, a rendszertelen táplálkozás, időjárás-változás és még sorolhatnánk.

Dr. Bicsak Tünde neurológus a kivizsgálást egy részletes laborvizsgálattal indítja: ennek alapján fény derülhet számos oki tényezőre, mint például vashiányos vérszegénység, ionzavar, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség vagy B12-vitamin hiánya, ami szintén előidézheti a panaszt.

Ha a vizsgálat során idegrendszeri károsodásra utaló eltérés észlelhető a beteg neurológiai státuszában, akkor további kiegészítő vizsgálatok javasoltak, mint például CT, MR, EEG. Ugyancsak kiegészítő vizsgálatok szükségességére hívja fel a figyelmet, ha a páciens élete első vagy legerősebb, hirtelen kezdetű/ütésszerű fejfájásról panaszkodik, vagy a régóta fennálló, megszokott fejfájásos panaszok jellege hirtelen megváltozik, esetleg a fejfájás mellé lázas állapot, aluszékonyság, tudatzavar társul. Ezen panaszok organikus, sürgősségi kivizsgálást indokló kórkép gyanúját keltik fel az orvosban.

A kínzó migrén

A betegek többsége féloldali, erős, lüktető, görcsös jellegű fájdalomról számol be, mely mellé gyakran társul hányinger. A fejfájás során a páciens zavarónak élheti meg az erős fényeket, zajos, hangos helyeket; de fokozhatja a fejfájás intenzitását fizikai aktivitás is. E betegek általában a sötét, csöndes, nyugodt helyeket keresik. Bizonyos esetekben a fejfájást bevezető tünet előzi meg, melyet auratünetnek nevezünk. Ez az esetek többségében valamilyen látási szenzáció (szikralátás, foltlátás, látótérzavar), de lehet érzészavar (zsibbadás), végtaggyengeség vagy beszédzavar is. A migrén megjelenése a hormonális rendszerrel is mutathat összefüggést, ilyenkor például a menstruációs ciklushoz kapcsolódhat. Egyes esetekben családi halmozódás is kimutatható.

Már az életmódváltás is sokat segít

A szakember állítja, a javulás érdekében nem a gyógyszeres kezelést kell elsődlegesen alkalmazni. Az életmódváltás lényeges része a fejfájások kezelésének, és számos olyan tényezőn tudunk változtatni, mely viszonylag kevés befektetéssel jár, viszont jelentős haszna származhat. A kiegyensúlyozott életritmus, a rendszeres testmozgás, sportolás, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, mind jótékonyan hathat a migrénben szenvedőkre. Más esetben bizonyos élelemiszerek kerülése – melyek fogyasztása egyértelműen összefüggésbe hozható a migrénes fejfájásokkal – is megoldás lehet, ilyenek például a sajtok, vörsbor, csokoládé, tartósított élelmiszerek.

Ezen faktorok kiderítése céljából a betegeknek érdemes fejfájásnaplót vezetni. Dr. Bicsak Tünde megjegyzi, más betegségek kezelésére beállított gyógyszeres terápiának is szerepe lehet a migrénes fejfájás kiváltásában, ezek közül kiemelten a hormonális fogamzásgátlókra hívja fel a figyelmet. Ilyen esetben a gyógyszerváltás indokolt.

Bár hangsúlyozandó, hogy a fentiekben részletezett technikákkal jelentősen csökkenthető a migrénes napok száma, a fejfájások intenzitása, bizonyos esetekben azonban a gyógyszeres terápia nélkülözhetetlen.

Migrénes rohamok oldására úgynevezett rohamterápia alkalmazandó, melyek közül a jelenleg leghatásosabbaknak tartott triptánokat érdemes kiemelni. Bizonyos esetekben viszont szükség van megelőző, vagy más néven intervallum-terápiának nevezett gyógyszeres kezelés bevezetésére is. E terápiák mellett jelentős szerep jut az alternatív kezelési gyógymódoknak is, úgymint az akupunktúra, fizioterápia vagy pszichoterápia.

A stressz és a tenziós fejfájás

Az elsődleges fejfájások csoportjába tartozik a tenziós fejfájás is, mely gyakoriságát tekintve meghaladja a migrénét. Kialakulásáért leginkább a stressz, a túlhajszolt életvitel, a mozgásszegény életmód tehető felelőssé, illetve jelentős szerepet játszhat a tartós ülőmunka, monitorhasználat is, mely során nemcsak a nyak- és vállizomzat válhat merevvé, görcsössé, hanem hosszú távon tartós rendellenességekhez, gerincdeformitásokhoz vezethet. Ebből adódóan ennél a fejfájásnál is jelentős szerep jut az életmódváltásnak, a sportnak, a gyógytornának, a stresszoldásnak, a különböző relaxációs technikák alkalmazásának, vagy akár szakpszichológus vezetésével végzett terápiáknak, mint például az autogén tréning, a biofeedback, a kognitív viselkedésterápia – hangsúlyozza a neurológus.

A tenziós fejfájást enyhe vagy közepesen erős, nyomó, feszítő jellegű, abroncsszerű vagy tarkótáji fájdalomnak jellemzik a betegek. Ritkán hányingerrel társulhat, számos esetben krónikussá is válhat, több napon, akár több héten át is tarthat.

Elsődlegesen a fájdalomcsillapító gyógyszeres kezelése kerülendő. Viszont abban az esetben, ha az egyéb kezelési lehetőségek kimerítésével nem érhető el megfelelő eredmény, vagy a fejfájás krónikussá válik, úgy számos gyógyszeres terápia közül választhat a beteg, mely szakember segítségével, a társbetegségek és egyéb tényezők figyelembe vételével egyénre szabható.

A ritka, de erős cluster

Ez az egyik legfájdalmasabb elsődleges fejfájás. Gyakoriságát tekintve az előbbeiknél ritkábban fordul elő, zömében a férfiakat érinti. A kínzó, fél-kétóráig tartó, féloldali, gyakran szem környékére lokalizált fájdalomérzet rohamokban „tömbösítve”, úgynevezett clusterekben tör a betegre, melyekre jellemző a vegetatív tünetek társulása (az azonos oldali szem könnyezése, orrfolyás, orrdugulás, arc kipirosodása). A fejfájások általában periódusokba rendeződnek, főleg évszakváltáskor gyakoribbak (tavasszal, ősszel).

A clusterek napokig, hetekig, de akár 1-3 hónapig is eltarthanak. A heves fejfájásrohamok egyik hatékony kezelési módja az oxigénpalackból maszkon keresztüli rövid ideig tartó 100 százalékos oxigén belégzése, melyet neurológus szakorvos írhat fel.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek