Nyaki erek áramlás vizsgálata (Carotis doppler)

Nyaki erek áramlás vizsgálata (Carotis doppler)

Carotis doppler vizsgálat | TritonLife

Carotis Doppler vizsgálat

A stroke (agyvérzés vagy agyi infarktus) egy olyan súlyos állapot, melynek során az agy egy részének vérellátása csökken vagy teljesen megszakad, így az agyszövet nem jut elegendő oxigénhez és tápanyagokhoz. Ennek következtében az agysejtek percek alatt elpusztulnak. A stroke esetén az azonnali orvosi kezelés elengedhetetlen, mivel a korai terápia segítségével csökkenthető az agykárosodás mértéke és az egyéb szövődmények kialakulásának kockázata.

Ultrahang rendelésünkön lehetőség van carotis Doppler-vizsgálatra, azaz a nyaki erek áramlásának vizsgálatára is, amelyek szűkülete a stroke előjele lehet.

Mi a carotis Doppler-vizsgálat?

A Doppler-készülék az emberi fül számára nem hallható, magas frekvenciájú hanghullámokat bocsát ki, melyek visszatükrözik a nyaki artériákban (carotis arteria) mozgó vérsejteket. A carotis Doppler-vizsgálat során a visszhangokat a készülék elektromos jellé alakítja és a monitoron képként jeleníti meg.

Miért van szükség carotis Doppler-vizsgálatra?

A nyaki artériákat általában a zsírból, koleszterinből, kalciumból és más, a véráramban keringő anyagokból álló, úgynevezett plakk felhalmozódása szűkíti. A nyaki erek szűkületének korai diagnózisa és kezelése jelentős mértékben csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát.

A carotis Doppler-vizsgálat általi eredmények – szükség esetén más diagnosztikai eljárásokkal (például CT - vagy MR-vizsgálat) együtt - segíthetnek a neurológus szakorvosnak abban, hogy minél hatékonyabb, az adott páciens egyéb kockázati tényezőit is figyelembe vevő kezelési tervet határozzon meg a stroke kockázatának csökkentése érdekében.

Különösen javasolt a nyaki erek ultrahangvizsgálata abban az esetben, ha átmeneti ischaemiás rohama (TIA) vagy agyi infarktusa (ischaemiás stroke) volt. A szakorvos akkor is javasolhatja a carotis Doppler-vizsgálat elvégzését, ha olyan betegségei vannak, amelyek növelik a stroke kockázatát, beleértve:

  • magasvérnyomás betegség
  • cukorbetegség
  • magas koleszterinszint
  • stroke vagy szívbetegség a családtagoknál (például szülő, nagyszülő)
  • sztetoszkóp segítségével észlelt rendellenes hang a nyaki artériákban
  • koszorúér-betegség (például angina pectoris, miokardiális infarktus).

A carotis Doppler-vizsgálatra egyéb esetekben is szükség van. Például:

  • a nyaki erekben lévő plakkok eltávolítása céljából végzett műtét (carotis endarterectomia) eredményességének értékelése
  • az artérián keresztüli véráramlás javítására alkalmazott, úgynevezett stent (hálós szerkezetű, csőszerű eszköz, amely megakadályozza az ér elzáródását) beültetését követően, annak elhelyezkedésének és hatékonyságának ellenőrzésére
  • a véráramlást akadályozó egyéb carotis artériás rendellenességek kimutatása.

A carotis Doppler-vizsgálat előtti teendők

A nyaki erek doppler vizsgálata előtt nincs szükség speciális előkészületre. Gyógyszereit beveheti, valamint az étel - és italfogyasztás is megengedett. Javasolt a fülbevaló és nyaklánc eltávolítása, illetve a lazább szabású, nyitottabb ing, blúz viselése, hogy a szakorvos könnyebben hozzáférhessen a nyakához.

Hogyan történik a carotis Doppler-vizsgálat?

A nyaki erek doppler vizsgálatát neurológus szakorvos végzi. A semmilyen kellemetlenséggel, fájdalommal nem járó, körülbelül 15-30 percig tartó vizsgálat idején egy párnázott vizsgálóasztalon fog feküdni. A vizsgálandó bőrterületre kis mennyiségű vízoldható gél kerül, ami nem károsítja a bőrt és nem hagy foltot a ruhán. A vizsgálandó géllel bevont területre egy olyan jeladó eszközt, úgynevezett transzducert helyez a szakorvos, amellyel az adott nyaki artériaszakasz véráramlásával kapcsolatos információkat (érszűkület mértéke, áramlási irány és sebesség) rögzíti. Ennek végeztével a gélt letörli a bőréről. A carotis Doppler vizsgálat után azonnal haza vagy más tervezett vizsgálatokra mehet.

Vannak-e kockázatok vagy mellékhatások?

Ennek a vizsgálatnak nincs kockázata és nem jár káros mellékhatással.