A teniszkönyök tünetei és azok kezelési lehetőségei

A teniszkönyök (lateral epicondylitis) a túlterheléses szindrómák egy fajtája, amelyet az alkar feszítő izmainak és ínainak túlzott igénybevétele okoz. A teniszkönyök olyan tevékenységekből származhat, amelyek ismételt csukló- és kézmozgásokat igényelnek (például teniszezés, fallabdázás, vívás, erő-és súlyemelés, gépelés, hegedülés, festés, kötés, asztalos- és ácsmunka). Ez a külső könyökfájdalom leggyakoribb oka, mely leginkább a 30 és 60 év közöttieket érinti. A legtöbb esetben a pihenés, a fájdalomcsillapítók és a fizikoterápia hatékony a teniszkönyök kezelésében.

 

A teniszkönyök leggyakoribb tünetei

A teniszkönyök tünetei (fájdalom vagy égő érzés az alkar és a könyök külső részén, gyengébb fogóerő) fokozatosan alakulnak ki. A legtöbb esetben a fájdalom enyhén kezdődik, és hetek, hónapok alatt lassanként súlyosbodik. A fájdalom a felkarba, az alkarba és a csuklóba is kisugározhat, és gyakran fokozódik az alkar aktivitásakor (például teniszütő tartása, kulcs elforgatása, kézfogás), de akár nyugalmi állapotban is jelentkezhet.

 

A teniszkönyök orvosi kezelésének lehetőségei

A teniszkönyök diagnosztizálásának első lépése az anamnézis felvétele (észlelt tünetek, azok mértéke, jellege és pontos helye, könyöksérülés, ízületi gyulladás, ideg-, izom- vagy ínbetegség a kórtörténetben, foglalkozási kockázati tényezők, szabadidő- és versenysport, stb.). A vizsgálat során a szakorvos különféle teszteket alkalmaz a diagnózis pontos meghatározására. Például megkérheti Önt, hogy ellenállással szemben próbálja kiegyenesíteni a csuklóját és az ujjait egyenes karral, hogy ellenőrizze, ez okoz-e fájdalmat. Amennyiben ezek alapján felmerül a teniszkönyök lehetősége, további vizsgálatokra is szükség lehet, például:

 • röntgenvizsgálat (RTG) – a könyök ízületi gyulladásának kizárására
 • mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat (MRI) - a lágyszövetek (izmok, ínak) károsodásának meghatározására vagy más kóros állapotok (nyaki porckorongsérv vagy ízületi elváltozás, stb.) kizárására.

Esetleges további vizsgálatok a differenciáldiagnózis miatt:

 • elektromiográfia (EMG) – a teniszkönyökhöz hasonló tüneteket okozó idegkompresszió kizárására
 • ultrahang vizsgálat (UH) – az ízületek állapotának felmérésére.

A teniszkönyök gyakran magától is javul, a betegek körülbelül 80-95 százalékánál pedig eredményesen alkalmazhatók a nem sebészeti kezelési módok, beleértve az alábbiakat:

 • fájdalomcsillapítók (paracetamol) és nem szteroid gyulladáscsökkentők (ibuprofén, diclofenac, naproxen) tabletták, krémek és gélek formájában – a gyulladás és a fájdalom csökkentésére
 • helyileg alkalmazandó szteroid (például kortizon) injekciók - a gyulladás és a fájdalom csökkentésére (maximum 3 injekció, legalább 3-6 hónapos szünettel)
 • ultrahangos tenotómia – az úgynevezett TENEX eljárás alkalmazásakor ultrahang segítségével a szakorvos a sérült ínba egy tűt vezet, amely gyorsan vibrálva fokozza a véráramlást (elősegíti a gyógyulást), a sérült hegszövetet pedig folyadékká alakítja, ami ezt követően eltávolítható
 • vérlemezkében gazdag plazma (PRP) terápia - egy körülbelül 30 perces biológiai kezelés, melynek során kis mennyiségű vérmintát vesznek, amit centrifugálás (a vérlemezkéket elválasztják a többi vérsejttől) után visszafecskendeznek a sérült ínak köré, hogy elősegítsék a sérült szövetek gyógyulását
 • extrakorporális lökéshullám terápia (ESWT) - egy nem invazív kezelés, amelynek során nagy energiájú lökéshullámokat vezetnek át a bőrön, hogy enyhítsék a fájdalmat és fokozzák a szervezet természetes gyógyulási folyamatait
 • merevítő - az alkar hátsó részének közepére helyezett merevítő - pánt, támasztó kötés vagy sín (úgynevezett ortézis) - használata az izmok és inak pihentetésével segíthet a tünetek enyhítésében
 • fizikoterápia - a gyógytornász által végzett manuális terápiás technikák (például masszázs,  izom-stimuláció, Mulligan technika) és/vagy az általa megtanított speciális gyakorlatok az érintett testrészen a véráramlás fokozására, a fájdalom és a merevség enyhítésére, a kar mozgástartományának növelésére, valamint az alkar izmainak erősítésére.

 

Mikor szükséges orvosi beavatkozás?

Amennyiben a fájdalom a pihenés, jegelés vagy fájdalomcsillapítók hatására sem enyhül vagy idővel súlyosbodik, a fájdalom vagy a mozgási nehézség befolyásolja a szokásos napi tevékenységeit, érdemes felkeresni egy szakorvost a pontos diagnózis és a célzott kezelés érdekében.

 

Házilag alkalmazható módszerek a tünetek enyhítésére

Az első lépés a gyógyulás felé az, hogy pihentesse az érintett karját, és hagyja abba az izmokat és ínakat megfeszítő tevékenységeket (sportolás, nehéz fizikai munkavégzés, stb.), amíg a fájdalom enyhül. Alternatív megoldásként megváltoztatható az ilyen típusú mozgások módja, hogy ne terheljék meg az érintett kart.

Emellett vannak egyszerű, házilag alkalmazható gyógymódok is a fájdalom enyhítésére, például:

 • 3-4 óránként 15 perces jegelés a gyulladás csökkentésére
 • vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (aszpirin)
 • rendszeresen végzett erősítő és nyújtó gyakorlatok.

 

Mikor van szükség műtéti beavatkozásra?

A műtéti beavatkozás azon esetekben javasolt, amikor a teniszkönyök súlyos fájdalmat okoz és/vagy a tünetei 2-4 hónapos nem sebészeti kezelés után sem csökkennek. A fájdalmas tünetek enyhítése érdekében - utolsó terápiás lehetőségként – a feszítő ín az eredési helyénél a csontról leválasztható.

Az ambuláns műtéti lehetőségek az alábbiak:

 • nyílt műtét: a sebész az érintett könyök oldalán, a csont felett a bőrt átvágva feltárja és leválasztja az eredéséről a gyulladt feszítő ín részt (szükség esetén egy kisebb csontdarabot is eltávolíthatnak, hogy javítsák a véráramlást és elősegítsék a terület gyorsabb gyógyulását)
 • artroszkópos műtét: a sebész néhány apró bemetszést ejt a bőrön a könyök felett, majd miniatűr műszereket és kamerát használva leválasztja a gyulladt ínt, és visszahelyezi az egészséges részt a csonthoz.

A műtétet követően a kar ideiglenesen rögzíthető sínnel. Körülbelül 2 héttel a műtét után a varratokat és a sínt eltávolítják. Ezt követően fokozatos nyújtó és erősítő gyakorlatok végzése javasolt a könyök nyújtására és a rugalmasság helyreállítására. Általában 4-6 hónappal a műtét után lehetséges a sporttevékenységhez való visszatérés.

 

A gyógyulási folyamat hossza és tényezői

A teniszkönyökből való felépülés időtartama az inak károsodásának mértékétől és a kezeléstől függően 6 hónaptól 2 évig tarthat, de legtöbb beteg (90%) esetében a teljes gyógyulás (fogás/emelés nem jár fájdalommal) egy éven belül megtörténik.