Cukorbetegség és kardiológia

A cukorbetegség szív- és érrendszeri vonatkozásai

A cukorbetegség lényege az, hogy sajnálatos módon folyamatosan károsítja testünk szinte összes szervét, így a szív és érrendszert is. A cukorbetegség tüneteinek észlelésekor tehát egyúttal kardiológus szakorvost is fel kell keresni.


A cukorbetegség

A vérben keringő cukor látja el sejtjeinket energiával. Szervezetünk szinte minden táplálékból képes cukrot előállítani, melyet sejtjeink az inzulin nevű hormon segítségével hasznosítanak. Bizonyos esetekben a hasnyálmirigy nagyon kevés inzulint termel, vagy egyáltalán nem képes inzulint kibocsátani. Ez az egyes típusú cukorbetegség, amely többnyire gyermekkorban jelenik meg.

Más esetekben inzulin ugyan van, de a sejtek a szokásosnál kevésbé érzékenyek rá. Ez az inzulinrezisztencia, amely végül cukorbetegséghez vezet. A szervezet ugyan egy darabig fokozott inzulintermeléssel igyekszik a vércukorszintet normálisan tartani, de a rezisztencia növekedésével már sajnos ez sem elegendő.


Intő tünetek

Ha a vérben keringő cukor nem képes a sejtekbe bekerülni, akkor a sejtek éheznek. Eközben a szervezet igyekszik megszabadulni a fölösleges cukortól, és vizelet útján kiüríti azt. Sok cukor csak sok folyadékban képes oldódni, így a szokásosnál sokkal több vizelet termelődik. A beteg sokat jár pisilni, és rengeteget iszik, hogy pótolja az elvesztett folyadékot. A cukorbetegek látása homályossá válhat, ez is a vízvesztés miatt alakul ki: a szemlencse víztartalma csökken. Az immunrendszer cukorbetegség esetén legyengül, gyakorivá válnak a fertőzések, a sebek pedig nehezen, lassan gyógyulnak. A kettes típusú cukorbetegség szinte mindig túlsúly esetén alakul ki, míg az egyes típusnál általában fogyás jelentkezik.


Kardiológiai szövődmények

A vérben keringő cukor csökkenti az erek rugalmasságát, ezzel együtt nagyobb az esély az érelmeszesedésre, magasabb az LDL szint („káros koleszterin”). Az érfalakban cukorbetegség esetén gyulladás jöhet létre, így fokozódik a véralvadási hajlam és a magas vérnyomás esélye, amely komoly szív- és érrendszeri szövődményeket okozhat. A cukorbetegség miatt kialakuló koszorúér-betegség akár ötszörösre is növelheti az infarktus esélyét, és ez sajnos a nőket sem kerüli el. A stroke 2-3-szor gyakoribb a cukorbetegeknél, mint az átlagpopulációban. De nem csak a szív környéki ereket veszélyezteti a cukorbetegség. A végtagok ereiben is gyakori az érszűkület, főleg a láb érintett ebben. A járás közben jelentkező görcsös fájdalom erre utalhat. Az érszűkületből érelzáródás is kialakulhat, végül előfordulhat, hogy elkerülhetetlen a láb amputációja.


Összmunka

A cukorbetegség gyógyítása többféle szakorvos, dietetikus, gyógytornász és a beteg közös feladata. Valódi team áll össze. A kardiológus a szív- érrendszer vizsgálatát rendeli el, majd a leletek alapján gyógyszeres kezelést ír elő, és életmódbeli tanácsokat is ad.


Diabetológiai vizsgálatok
Kardiológiai vizsgálatok

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek