Enthesopathiak inhüvelygyulladás

Az ínhüvelyek a test bizonyos részein (kézfej, csukló, könyök, lábfej, boka) az inakat magába foglaló alagútszerű képződmények, melyek feladata, hogy védjék az inakat, valamint a bennük található nyákszerű anyaggal könnyebbé és súrlódásmentessé tegyék azok mozgását.

Mi az az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelyek gyulladása nagy fájdalmat okozó mozgásszervi betegség, amely miatt az adott végtag - leggyakrabban a kéz és az ujjak - mozgatása korlátozottá válik.

Az úgynevezett fibrines ínhüvelygyulladás leggyakoribb oka a kezek tartós, monoton igénybevétele (például számítógép vagy mobiltelefon használata, zongorázás), megerőltetése (ablakpucolás, nagytakarítás, kerti munkák), de a tenyér, könyök, talp sérülése is kiválthatja. Bizonyos betegségben (például cukorbetegség, ízületi gyulladás) szenvedők esetében gyakoribb. A gennyes ínhüvelygyulladás általában valamilyen bakteriális fertőzés eredményeként alakul ki.

Amennyiben az akut ínhüvelygyulladás kezeletlen marad, akár több hónapig is fennálló krónikus gyulladássá alakulhat, súlyosabb esetben pedig műtétre is szükség lehet a teljes gyógyulás érdekében.

Az ínhüvelygyulladás típusai és tünetei

Pattanó ujj

A pattanó ujj az ínhüvelygyulladás egyik leggyakoribb, az ujjakat érintő típusa, amely a kezeken futó inak gyulladásával és az azokat körülvevő ínhüvelygyűrűk szűkületével jár. Nevét arról a jellegzetes ugrásszerű mozgásformáról kapta, ami az ujj hajlítása és nyújtása során észlelhető. További tünetei közé tartozik az ujjak tövénél, a tenyér felőli oldalon tapasztalható duzzanat, nyomásérzékenység és fájdalom. A tünetek a reggeli órákban intenzívebbek, majd a nap folyamán az ujjak mozgatásával ugyan némileg enyhülnek, de teljesen nem szűnnek meg. Kezelés hiányában előfordulhat, hogy az ujjakat a hajlított helyzetükből csak a másik kéz segítségével tudja kinyújtani a beteg.

Csuklótáji ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelygyulladás a csuklóban általában akkor alakul ki, ha valaki hosszú időn keresztül ugyanazokat a monoton, ismétlődő mozdulatokat végzi az ízületek pihentetése nélkül, de a csuklók hosszú időn át történő helytelen tartása (számítógép billentyűzet, egér feletti rossz kéztartás) miatt is kialakulhat. Ínhüvelygyulladás esetén a csukló a hüvelykujj vonalában nyomásérzékennyé, duzzadttá és fájdalmassá válik. A fájdalom típusos mozdulatok (például kézfogás, a kéz ökölbe szorítása) esetén hirtelen és alkarba sugározva jelentkezik.

Teniszkönyök

Ha az alkar feszítő izmai túlzott igénybevételnek, megterhelésnek vannak kitéve, kialakulhat a teniszkönyök. A könyök külső felszíne nyomásérzékeny, fájdalmas. Utóbbi különösen nagymértékű a könyök, a kéz és az ujjak hátrafelé feszítésekor. A beteg számára gyakorlatilag lehetetlenné válik az érintett kéz használata.

Golfkönyök

Amennyiben a csukló befelé hajlításában szerepet játszó izmokat túlerőltetik, golfkönyökről beszélünk (leggyakrabban a sportszerűen golfozóknál fordul elő). Golfkönyök esetén a könyök belső felszíne nyomásérzékeny, a kézfej behajlítása nagy fájdalommal jár, mely súlyos esetben pihentetésre, nyugalomban sem enyhül. Emiatt a beteg az érintett kezével nem tud fogni, minden kiesik a kezéből.

Tenyér ínhüvelygyulladása

A tenyér ínhüvelygyulladása általában valamilyen tompa vagy szúró sérülés következtében alakul ki. Az ínhüvelygyulladás ezen típusánál is a duzzadtság, a nyomásérzékenység, a fájdalom és a kéz használatának képtelensége a jellemző tünetegyüttes.

A megoldás: ínhüvelygyulladás műtét

A tünetek megjelenésekor érdemes mielőbb pihentetni és kezeltetni (fizikoterápia, lökéshullám kezelés, rögzítők és/vagy kineziológiai szalag használata, helyileg alkalmazandó gyulladáscsökkentő krémek, masszázs stb.) az érintett végtagot, mert a hosszabb ideig fennálló akut gyulladás krónikus, konzervatív módon nem gyógyítható gyulladássá alakulhat.

Az ínhüvelygyulladás kezelése - amennyiben a páciens nem kezeltette, a fent említett kezelési módok hatástalanok és/vagy a tünetek súlyosbodnak (például az ujj teljesen mozgásképtelenné válik) – sebészeti beavatkozással is történhet. Az ínhüvelygyulladás műtét, az úgynevezett ínhüvelyi bemetszés célja az ujjak mozgásterjedelmének helyreállítása és funkciójának megtartása.

Mire számíthat az ínhüvelygyulladás műtét után?

Az ambuláns vagy egynapos sebészeti ellátás keretén belül, helyi érzéstelenítésben végzett operációt követően, néhány órás megfigyelés után a páciens otthonába távozhat. A műtét után minimális fájdalom jelentkezik, amelyet fájdalomcsillapító gyógyszerrel enyhítenek. A varratszedésre a műtétet követő 8-10. nap után kerül sor. A varratok kiszedéséig javasolt az érintett végtag kímélése és nem megterhelő gyógytornáztatása.

A teljes gyógyulás időtartama általában 2-6 hét. A műtött végtag a fájdalom megszűnése után fokozatosan használhatóvá válik. Addig is folyamatosan mozgatni, használni kell, de a hirtelen mozdulatok és a túlzott megerőltetés kerülendő.

Szövődmények nagyon ritkán fordulnak elő. A műtétet követően előfordulhat a műtéti terület érzékenysége, duzzanata, fájdalma. Ezek ugyan a gyógyulási folyamat velejárói, de aggodalom esetén hívja fel a kezelőorvosát