Idegsérülések

A kéz és az ujj motoros és érzőidegeinek sérülése különböző módokon történhet (átmetszés, nyomás stb.), az életminőséget negatívan befolyásoló tüneteket okozva. Utóbbiak megszüntetése, valamint a maradandó károsodások megelőzése érdekében mielőbbi helyreállító műtét szükséges.

Mi történik a kézben és az ujjaknál idegsérülések esetén?

Az ideg sérülése következtében a gerincvelőből és a gerincvelőbe menő ingerek átvitele megszűnik, emiatt pedig az izmok működése elégtelenné válik és az érintett területen érzéskiesés alakul ki.

Az ideg átmetszése során a sérüléstől távoli idegrostok elhalnak, a külső idegburok azonban ép marad. A sebközeli rostok nem halnak el, így idővel gyógyulni kezdenek. Amennyiben az idegburok is károsodott, a növekvő idegrostok a sérült részen egy fájdalmas, tapintáskor szúró érzést okozó gömbszerű heggé, úgynevezett neuromává alakulnak.

Tünetek idegsérülések esetén

A kéz és ujj idegsérülések tünetei közé tartozik a beidegzett terület érzészavara vagy az érintett izmok bénulása.

Egyéb tünete lehet még a csökkent tapintás- és hőérzés, az ujjak nehezített mozgatása, az izmok sorvadása, valamint az érintett kéz szorítóerejének csökkenése. Az érzőidegek sérülése esetén, az érintett terület érzéketlensége miatt a betegnek vigyáznia kell, hogy ne sérüljenek.) meg az ujjai (szúrás, vágás, égés, fagyás stb.).

Hogyan történik az idegsérülések műtéti kezelése?

A maradandó károsodások megelőzése érdekében mihamarabb szükség van a sebészi beavatkozásra. A sérült ideget helyreállító műtét során a kézsebész szakorvos az idegrostok burkát összevarrja, melynek eredményeképpen az idegrostok belenőnek a burokba.

Amennyiben szennyezett, traumás vagy roncsolt a seb, az idegvarratot a teljes sebgyógyulást követően végzi el a sebész. Ha az idegvégek nem varrhatók össze, egy idegdarabot ültetnek be a hiány helyére, melyet a szervezet más területéről távolítanak el (emiatt azon a területen maradandó érzéskiesés alakulhat ki).

A helyreállító műtét után az ideg körülbelül 3-4 hét múlva kezd gyógyulni (az ujjbegyek zsibbadása és a tűszúrásra hasonlító érzések gyakoriak, de ez a gyógyulás jele). Az érintett ideg havonta átlagosan 2-3 centiméternyit nő, bár számos tényező (például a beteg életkora, a sérülés helye, a seb és az ideg jellege) befolyásolhatja a gyógyulás folyamatát. Optimális esetben az operáció után akár egy év is szükséges, amíg az érzés visszatér az ujjbegyekbe.

A kéz és ujj idegsérülések műtéti kezelését követően, az ideg gyógyulása után újra meg kell tanulni a tapintást, az érzést és a különböző mozgásokat.