Felszínpótló csípőprotézis extra - BHR

 

 

csípőprotézis, birmingham hip

A Birmingham felszínpótló csípőprotézis műtétet Magyarországon Dr. Bálint Lehel ortopéd sebész főorvos végezte először 2007 novemberében.

A felszínpótló csipőprotézis olyan csipőizületi implantátum beültetését jelenti, amikor az elkopott izületet helyreállítjuk, mesterséges felszínek létrehozásával az ízület "csonkolása" helyett. Elsődleges előnye, hogy a combcsont fejét nem kell lefűrészelni és eltávolítani, mint teljes izületi protetizálás során, hanem az megőrizhető és olyanná alakítható, ami képes befogadni egy eredeti anatómiai struktúrához hasonlító izületet,melynek csupán a felszíne alakult át mesterséges anyaggá, fémmé.

Tehát:

  1. csontkímélő,
  2. eredeti biomechanikát visszaállító,
  3. fém a fémen felszínt alkalmazó protézis,

melynek beültetéséhez az anatómiai struktúrák megóvására (csont, vérkeringés stb) van szükség.

Nem szükséges tehát a combnyak lefűrészelése és a combfej eltávolítása, csonkolása. Ugyancsak nem szükséges a combcsont velőűrébe vezetni egy mesterséges fém szárat, ezzel kíméletesebb a műtéti technika a csont számára, kevesebb vérzéssel is lehet számolni.

Az esetlegesen a későbbiek folyamán fellépő protézis kilazulás esetén a második, revíziós műtét kivitelezése technikailag könnyű, lényegében az elsődleges, hagyományos műtétnek megfelelő műtéti technika alkalmazásával mintha az első műtét történne meg.

Gyorsabb felépülés várható a műtét után és a korábbi aktív életvitel (sport, fizikai munka stb) visszatérésére is jelentősen nagyobb esély van. Mivel az eredeti méretű izületi fejméret kerül visszaállításra, a műtét utáni korai posztoperatív időszakban kisebb a diszlokáció (ficam) esélye, és ugyancsak kisebb a műtét utáni végtag hossz különbség kialakulásának az esélye is.

A kemény (fém a fémen) anyagválasztás miatt, minimális a kopási termékek létrejötte, -ami a protézisek kilazulását eredményezi- ezért a protézis várt élettartama is hosszabb lehet, mint más teherviselő felszínek (pl. műanyag) esetén. Jelenelg a 15 éves túlélés 94% (Ronan Tracy anyagában 4000 műtétet vizsgálva). A kopási termékek csakúgy mint más protézisek esetén természetesen okozhatnak gyulladást, de ennek létrejötte kissé valószínű megfelelő típusú protézis használata és megfelelően elvégzett műtéti technika esetén.

Ezek alapján ez a műtét kifejezetten ajánlott, fiatal, aktív életet élt és élni vágyó csípőizületi kopásban szenvedő betegek részére.

A felépülés

A beteg a műtét napján már felkelhet, járhat, az operált csípőjét terhelheti, segédeszközt csak a biztonságos járás miatt kell, hogy használjon amíg igényli.

Körülbelül 6 hétre van szükség ahhoz, hogy a környező lágyrészek meggyógyuljanak és kialakuljon a megfelelő stabilitás. Általában az alábbi dolgokat érdemes figyelni ezidő alatt:

  • bizonyos kombinált csípőmozgások kerülése
  • kerülje a mélyen előre hajlást, derékszögnél jobban ne hajlítsa a csípőt
  • ne használjon nagyon alacsony ülőalkalmatosságot (esetleg használjon WC ülőke magasítót)

Ez a technika a jelenleg ismert egyik legsikeresebb ortopédiai eljárások egyike, azon betegcsoportokban akik versenysportban, amatőr sportban szeretnének részt venni a csípő protézis műtéteket követően vagy kifejezetten aktív sportos életet szeretnének élni, mivel ez a fajta csípő protézis képes 90 százalékban sikeresen enyhíteni a fájdalmat, helyreállítani az ízületi funkciót, javítani a mozgásokat, ezáltal visszaállítani munkavégző képességet és szignifikánsan javítani az életminőséget.