Jövő a láthatáron – robotasszisztált térdprotézisműtét

Robotasszisztált protézis műtét

A térd az emberi test legnagyobb és legbonyolultabb ízülete. Ugyanakkor elhelyezkedéséből, valamint funkcióiból fakadóan a derekunk után a második legsérülékenyebb ízületünk is egyben. Működésére, természetes mozgására nagy hatással lehetnek a különféle sérülések, valamint az ízületi kopás, az ún. artrózis. A térdkopás az ízület elhasználódását, a csontvégeket borító üvegporc (hyalinporc) pusztulását jelenti. Mindezek következtében a térd egyre nehezebben mozog, állandósul a fájdalom. Operációra, térdprotézisműtétre van szükség.

Ha a térdízület jelentősen elkopik, vagy olyan súlyos baleset éri, hogy visszafordíthatatlan a károsodás, akkor sok esetben csak a teljes térdprotézis beültetése segíthet. A térdprotézis beültetése során az elhasználódott ízület felszínét művi implantátummal pótolják, mely lehetővé teszi, hogy a térd visszatérjen korábbi fájdalommentes és természetes mozgásához.

Dr. Domán István, a TritonLife ortopéd sebésze szerint térdprotézis-beültetéshez akkor érdemes és kell folyamodni, amikor a különféle konzervatív kezelési módszerek alkalmazása ellenére a fájdalmak már jelentősen befolyásolják a páciens életminőségét. Ebben az esetben már a mindennapi tevékenységek is jelentős fájdalommal járnak, a beteg pihenni sem tud a fájdalomtól, és a vizsgálatok is igazolják az előrehaladott kopást. A kopáson kívül baleseti sérülések, anyagcsere- és egyéb, ritkább elváltozások miatt is szükségessé válhat térdprotézis-beültetés.

Fejlődő műtéti eljárásokDr. Domán István

A térdprotézis-beültetés alapvetően egy rendkívül sikeres műtét – hangsúlyozza a szakorvos –, ugyanakkor hagyományos eszközökkel végezve az esetek mintegy 20-30 százalékánál a betegeknek panaszaik maradhatnak vissza. Ennek hátterében leggyakrabban a térd oldalszalagjainak nem megfelelő feszessége, a nem megfelelő implantátumpozíció, illetve a nem megfelelő méretű komponensek alkalmazása áll.

Ezen problémák kiküszöbölése érdekében számos fejlesztés történt az elmúlt évtizedben. A számítógép-vezérelt technológia, az ún. navigáció, valamint a kevésbé költséges PSI (Patient Specific Instrumentation – betegspecifikus beültető eszközök) technológia alkalmazásával javítható a protéziskomponensek pozíciója. A műtét előtt végzett MR- vagy CT-vizsgálat alapján az implantátumok helyzete számítógépen előre megtervezhető, az adott pozícióba való beültetéséhez pedig 3D nyomtatóval egyénre szabott eszközök gyárthatóak. A Conformis személyre szabott és egyedileg gyártott térdprotézis a komponensek pontos illeszkedését, az eredeti ízületi vonal és a térd formájának megtartását teszi lehetővé. Az implantátumok és a beültető eszközök gyártásához szintén előzetes CT-vizsgálat szükséges.

A kopással egyidejűleg a térdben kisebb-nagyobb mértékű tengelyeltérés alakulhat ki, mely az oldalszalagok egyensúlyának megbomlását eredményezheti: az egyik oldalon az oldalszalag feszesebb, a másikon lazább lehet. Dr. Domán István elmondása szerint az OMNIBotics robottechnológia alkalmazásával az implantátum a szalag balansz előzetes felmérése alapján olyan személyre szabott pozícióba ültethető be rendkívül nagy pontossággal, amely mellett az oldalszalagok azonos feszessége biztosítható a térd teljes mozgáspályája során. A technológia lehetővé teszi a protéziskomponensek ideális méretének meghatározását és a végtag tengelyének visszaállítását is. Miközben eddig gyakorlatilag a sebész a műtét alatt a saját érzékszerveire hagyatkozhatott csak, az új eljárás alkalmazásával mondhatni egy robot vezeti a sebész kezét, így a szalagok leválasztása szinte kivétel nélkül elkerülhető, a műtét utáni fájdalmak pedig jelentősen mérsékelhetőek.

Milyen esetekben használható és milyen előnyökkel jár az OMNIBotics robottechnológia?

A robotasszisztált eljárás gyakorlatilag szinte minden esetben alkalmazható, kivételt csak az extrémen deformált, jelentős csont-, illetve lágyrész-károsodással járó esetek képeznek, amikor speciális protézisekre van szükség.

Nagy előnye a robotasszisztált technológiának, hogy az ilyen műtétek után a betegek egyszerűen jobban érzik magukat. Az eljárást alkalmazók kedvező tapasztalatait a statisztikák is alátámasztják. Tanulmányok alapján a hagyományos eljárásokkal 82 százalékos, a OMNIBOtics műtéttel 96 százalékos betegelégedettség érhető el. Tehát ezzel a módszerrel a jobb eredmény előre borítékolható – mondja dr. Domán István.

A szakorvos szerint a magasabb betegelégedettség mellett a jobb eredmény a beteg szempontjából magában foglalja a potenciálisan gyorsabb felépülést, a jobb térdfunkciókat és a természetesebb érzetet is. A sebész szempontjából pedig a technológiából adódó rendkívüli pontosságot, a személyre szabhatóságot, a kisebb invazivitást, a kiszámíthatóságot és a reprodukálhatóságot.

Jövő a láthatáron

Mindezekből egyértelműen látszik, hogy a térdprotézisműtétek esetében a digitális OMNIBotics technológia jelenti a jövőt.

És nemcsak a jobb betegelégedettségi mutatók miatt, hanem ezzel az eljárással lehetőség van a mérési eredmények, illetve a műtéti terveknek a beteg klinikai eredményeivel (pl. térdfunkciók, elégedettség stb.), vagy korábban operált betegek eredményeivel való összevetésére, továbbá a világban alkalmazott robotok kommunikációja révén a szakorvosok megoszthatják egymással a korábban végzett műtétekkel szerzett tapasztalatait, döntési algoritmusokat.

Mindez segíthet azonosítani a több odafigyelést igénylő eseteket, továbbá olyan objektív, hagyományos műtéteknél elképzelhetetlen információkhoz adhat hozzáférést, melyek segítségével a műtéti eredmények tovább javíthatók.

Munkatársak